Spirometria- ja PEF-ohjaus

Keuhkolääkärin perustutkimuksiin kuuluvat keuhkojen toimintaa mittaavat spirometriatutkimus sekä PEF-mittaus. Spirometriatutkimukset ohjaa Ihosairaalassa kokenut sairaanhoitaja Anssi Koivuselkä, joka on perehtynyt erityisesti keuhkotutkimuksiin ja niiden ohjaukseen.

Loppuvuoden  2018 ajan tarjoamme spirometriatutkimukset tarjoushintaan 75 € ja bronkodilataatiokokeen kanssa 89 €.
Varaa aika spirometriaan>

Spirometria mittaa keuhkojen toimintakykyä

Spirometria on perustutkimus, jolla mitataan keuhkojen toimintakykyä. Se tehdään usein allergia- ja astmaselvittelyjen yhteydessä keuhkolääkärin määräämänä.

Tutkimuksessa potilas puhaltaa täydellä voimalla mittauslaitteeseen eli spirometriin, joka mittaa muun muassa uloshengitysilman tilavuuden, erilaisia virtausnopeuksia ja hengityksen keston.

Samassa yhteydessä potilaalle voidaan tehdä myös bronkodilataatiokoe, jossa hän saa ensimmäisten puhallusten jälkeen avaavaa lääkettä. Lääkkeen vaikutettua n. 10 minuuttia puhallukset toistetaan lääkkeen vaikutuksen arvioimiseksi.
Varaa aika spirometriaan>

TutkimusHinta
Spirometria + lausunto115 75 €
Spirometria + bronkodilataatiokoe + lausunto139 89 €

PEF-ohjaus

PEF-lyhenne tulee sanoista Peak Expiratory Flow ja sillä mitataan nimensä mukaisesti uloshengityksen huippuvirtausta. PEF-mittausta käytetään astman hoidossa ja astmalääkityksen seurannassa.

Mittaus tapahtuu erityisen PEF-mittarin avulla. Mittariin tehdään maksimaalisia puhalluksia ja tulokset kirjataan seurantalomakkeelle. Ennen kotona tehtäviä seurantamittauksia sairaanhoitaja neuvoo ja ohjaa oikean tavan suorittaa puhallukset ja kirjata mittaustulokset.

PEF-mittausten kotiseurantajakso kestää yleensä kaksi viikkoa, minkä jälkeen tulokset analysoidaan keuhkolääkärin vastaanotolla.
Varaa aika pef-ohjaukseen>

 

Teitä palvelee

Anssi Koivuselkä
Varaa aika

Anssi Koivuselkä

Keuhkotutkimuksiin erikoistunut sairaanhoitaja