Hiustenlähtö

Hiustenlähtö – naisilla se on harvinaisempaa, mutta aiheuttaa sitäkin enemmän ulkonäköpaineita 

Naiset hakeutuvat hoitoon miehiä herkemmin, jolloin päästään aikaisemmin puuttumaan hiustenlähdön syihin. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sitä paremmat tulokset yleensä saavutetaan.

Hiusten harvenemista iän myötä esiintyy meillä kaikilla. Kun miesten hiustenlähtö liittyy yleensä vahvasti perintötekijöihin ja testosteroniin, naistyyppisen hiustenlähdön syyt ovat moninaisempia ja niiden tarkka mekanismi on osin vielä epäselvä.

Perintötekijöillä ja sukupuolihormonien aineenvaihduntatuotteilla näyttäisi kuitenkin olevan merkittävä rooli myös naistyyppisessä hiustenlähdössä. Miehillä hiustenlähtö on yleisempää ja ajoittuu varhaisempiin ikävuosiin. Sen sijaan naisilla hiusten harveneminen tapahtuu vanhemmiten. Erään tutkimuksen mukaan 20–30-vuotiailla naisilla vain neljällä prosentilla todettiin naistyyppistä hiustenlähtöä, kun taas 70–90-vuotiailla sitä todettiin jo 41 prosentilla naisista.

Hiustenlähtöä aiheuttavat myös erilaiset koko elimistön tai ihoon rajoittuvat sairaudet. Siksi, kun potilas tulee vastaanotolle, kartoitetaan ensin, onko jokin muu tekijä hiustenlähdön taustalla.

– On koko joukko sairauksia ja puutostiloja, jotka voivat ilmetä hiustenlähtönä. Näitä ovat esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai raudanpuute, kertoo ihotautien ja  allergologian erikoislääkäri Martta Jokinen Ihosairaalasta.

– Jos hiuspohjassa todetaan ihosairaus, sen hoitamisen myötä hiuksetkin yleensä voivat paremmin. Hiustenlähtöön vaikuttavia ihon sairauksia ovat mm. tali-ihottuma, hiuspohjan vaikea akne tai psoriaasi. Hiuspohjassa esiintyy myös harvinaisempia ihosairauksia, kuten punahukka, frontal fibrosing alopecia ja arpeuttava hiuspohjan akne.

Hiusten harvenemista voidaan hoitaa minoksidiililiuoksella, jota annostellaan itsehoitovalmisteena hiuspohjaan kaksi kertaa päivässä. Moni kuitenkin vierastaa tätä hoitomuotoa, koska alkuvaiheessa hiuksia saattaa putoilla tavallistakin enemmän. Tulokset näkyvät vasta kuukausien ahkeran käytön jälkeen ja edellyttävät säännöllisen käytön jatkamista. Tästä hoitomuodosta on kuitenkin vahva tieteellinen näyttö, Jokinen korostaa.

Mikäli kyseessä on naistyyppinen hiustenlähtö, voidaan harkita suun kautta annosteltavia spironolaktonia ja finasteridia. Jotkut naiset hyötyvät ehkäisyvalmisteen vaihdosta: antiandrogeeniset ehkäisypillerit sopivat joskus paremmin hiustenlähdöstä kärsivälle.

Elämän stressitilanteita, kuten vakavaa sairastumista tai esimerkiksi synnytystä seuraava telogeeninen hiustenlähtö on ohimenevä tila, johon on tarjolla melko vähän hoitovaihtoehtoja.  

Yleisesti voidaan sanoa, että terveelliset elintavat edistävät myös hiusten terveyttä. Hiustenlähtö on joidenkin tutkimusten mukaan yleisempää metabolista oireyhtymää potevilla. Ylipaino, diabetes, korkea kolesteroli ja verenpainetauti kytkeytyisivät näin hiustenlähtöön. Ylipainon välttely, kansallisten hoitosuositusten mukainen ruokavalio ja liikunta ovat suositeltavia.

Naisille hiustenlähtö on usein sosiaalisesti hyvinkin raskasta ja joskus keskusteleminen lääkärin kanssa tuo apua tilanteeseen.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle>

Samankaltaisia artikkeleita

Märkärupi tarttuu helposti
Iho

Märkärupi tarttuu helposti

Märkäruvesta kärsivät eniten pienet lapset, joiden välillä märkärupi myös tarttuu helposti. Myös urheilijat ja atooppisesta ihottumasta kärsivät sairastuvat herkemmin märkärupeen.

Lue lisää >>
Ihosairaala