Bruksismin botuliinihoito

Bruksismin botuliinihoito

Oletko kiinnostunut plastiikkakirurgisista hoidoista? Asiantuntijan konsultaatio nyt 0€ – varaa aika.

Bruksismin botuliinihoito

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu ja pureminen yhteen on yleinen vaiva, joka aiheuttaa monenlaisia kipuja, jäykkyyttä, jännitystiloja ja jopa vaurioita. Bruksismia hoidetaan, oireita lievitetään ja vaurioita ennaltaehkäistään tilanteesta riippuen hammaslääkärin yksilöllisesti valmistamalla purentakiskolla ja/tai botuliinipistoksilla. Botuliinihoito rentouttaa purentalihakset ja vie tehoa narskuttelusta.

Varaa aika bruksismin botuliinihoitoon >

 

Mitä on bruksismi?

Bruksismi tarkoittaa hampaiden narskuttelua eli niiden tiukkaa hankaamista ja puremista yhteen ja/tai purentalihasten voimakasta jännittämistä. Bruksismia on kahta tyyppiä:

  1. Hampaiden narskuttelu öisin. Narskutus ja purentalihasten jännittäminen on yleisintä nukkuessa. Hampaitaan narskutteleva ei välttämättä edes tiedä tästä yöllisestä vaivastaan, ellei esimerkiksi puoliso huomauta siitä syntyvistä äänistä. Narskutuksen aiheuttamat vauriot saattavat paljastaa asian hammaslääkärikäynnillä.
  2. Hampaiden yhteen pureminen päivisin. Bruksismia esiintyy myös valveilla ollessa. Se on usein alitajuinen tapa, joka voi johtua esimerkiksi stressistä.

Bruksismin oireet

Hampaiden narskuttelun oireita voivat olla mm.

  • kasvojen ja ohimoiden kipu, erityisesti aamuisin
  • kipeät / väsyneet / kireät purentalihakset
  • hampaiden särky, etenkin heti heräämisen jälkeen
  • leuan jäykkyys tai särky ruokaa pureskeltaessa
  • hampaiden kuluminen ja vauriot, hammaspaikkojen ja hammaskiilteen lohkeilu
  • helposti vihlovat hampaat
  • suun limakalvojen haavaumat, puruvallit poskien sisäpuolella
  • leukanivelen toiminnalliset häiriöt, esim. leuan naksahtelu tai lukittuminen, kipu haukotellessa
  • jännitystyyppinen päänsärky
  • kaulan / niskan / hartioiden kivut

Hampaiden narskuttelun syyt

Bruksismiin ei ole yksiselitteistä syytä, vaan sen taustalla on erilaisia yksilöllisiä tekijöitä. Yhdeksi aiheuttajaksi epäillään stressiä tai ahdistuksen ja jännityksen tyyppisiä tunnetiloja. Purentaan liittyvät ongelmat kuten vinot hampaat tai purennan muut ongelmat sekä uneen liittyvät häiriöt kuten uniapnea voivat liittyä asiaan. Jotkin sairaudet tai toisaalta lääkitykset voivat mahdollisesti olla ongelman taustalla. Myös perinnölliset tekijät näyttäisivät vaikuttavan.

Hampaiden narskuttelun hoito

Kotikonstein hampaiden narskuttelua ja yhteen puremista voi olla hyvin haasteellista estää tai vähentää. Mahdollisen stressin ja ahdistuksen vähentäminen erilaisin rentoutumismenetelmin saattaa auttaa. Alkoholi ja kofeiini näyttäisivät lisäävän riskiä narskutteluun. Purukumin jauhaminen kannattaa vähentää minimiinsä, sillä se totuttaa leukalihaksia pureskeluun.

Lääketieteen ammattilaisilta löytyy joitakin keinoja bruksismin hoitoon. Hammaslääkärin tutkimuksen pohjalta valmistettu yksilöllinen purentakisko ei tavallisesti lopeta narskuttelua, mutta se suojaa hampaita ja leukaniveliä vaurioilta, lievittää lihasten oireita ja myös vaimentaa narskuttamisesta syntyvää ääntä. Hampaiden oikomisesta voi olla apua, jos ongelman osatekijänä on purentavirhe. Samoin esimerkiksi uniapnean hoitaminen on tärkeää toki muistakin syistä. Täsmälääkkeitä bruksismiin ei löydy, mutta hammaslääkäri tai lääkäri voi joskus määrätä lyhytaikaiseen käyttöön kipulääkkeitä tai lihasrelaksantteja.

Bruksismin hoito botuliinilla

Tehokas hoito bruksismin oireiden lievittämiseen on botuliinitoksiini, kansankielessä botox. Botuliinipistokset auttavat suurinta osaa bruksismista kärsivistä ainakin jossain määrin. Botox toimii lihaksia rentouttavana aineena. Se estää hermoimpulsseja pääsemästä lihaksiin, mikä vähentää lihasten voimakasta jännittymistä ja supistelua ja siten vie tehoa hampaiden narskuttelusta ja kiristelystä.

Bruksismia hoidettaessa botuliini pistetään suoraan purentalihaksiin. Toimenpide on nopea ja kestää yleensä vain muutaman minuutin per puoli. Injektioneula on hyvin ohut ja potilaat kokevat kivun yleisesti ottaen lievänä, mutta piikkikammoisten on mahdollista saada puudutustakin.

Useimmat potilaat tuntevat oireidensa suhteen merkittävää helpotusta jo muutaman päivän sisällä pistosten antamisesta. Hoidon vaikutus kestää yleensä useita kuukausia, tyypillisesti noin 3-6 kuukautta. Botuliini hajoaa elimistössä, minkä vuoksi hoito on yleensä toistettava. On kuitenkin mahdollista, että botuliinin vaikutusaikana potilas ehtii ”oppia pois” narskuttelusta eikä vaiva enää palaakaan lääkkeen vaikutuksen loputtua.

Ihosairaalassa on mahdollista saada asiantuntevaa apua bruksismiin. Plastiikkakirurgit Aino Rönnblad ja Kaisu Ojala ovat erikoistuneet mm. erilaisiin pistoshoitoihin, joihin kuuluu myös bruksismin botuliinihoito.

Varaa aika bruksismin botuliinihoitoon >

 

Hinnasto

Bruksismin botuliinihoito Sairaudenhoitona (ALV 0%) Esteettisenä hoitona (ALV 24%)
Bruksismin botuliinihoito

275.73 €

+ Botox-aine apteekin hinnoittelun mukaisesti

---

 

Teitä palvelee

LT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
LT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala