Pehmytkudoskasvaimet

Lipoomat ja muut pehmytkudoskasvaimet

Oletko kiinnostunut plastiikkakirurgisista hoidoista? Asiantuntijan konsultaatio nyt 0€ – varaa aika.

Lipoomat ja muut pehmytkudoskasvaimet

Ihonalaiset patit ja kyhmyt ovat hyvin yleisiä ja yleensä harmittomia. Patit voidaan kuitenkin poistaa, mikäli ne häiritsevät potilasta tai aiheuttavat huolta.

Ihonalaiset patit ja kyhmyt ovat hyvin yleinen vaiva, joka voidaan hoitaa plastiikkakirurgin vastaanotolla. Patteja ja kyhmyjä voi ilmaantua eri puolelle vartaloa ilman sen erityisempää syytä. Rasvapatit kuitenkaan harvoin lähtevät itsestään, vaan ne poistetaan kirurgisesti potilaan niin toivoessa. Kyseessä on yleisimmin hyvänlaatuinen pehmytkudoskasvain, joka voi kuitenkin häiritä potilasta aiheuttaen kosmeettista haittaa, hankausta tai herättäen huolta potilaassa. Tavallisimmat patit ovat hyvänlaatuinen rasvakasvain eli lipooma tai tuttavallisemmin rasvapatti, sekä aterooma eli epidermaalikysta tai sarveisontelo.

Tällaiset ihonalaiskudoksen paikalliset muutokset voidaan poistaa lähes aina potilaan niin halutessa ja useimmiten poiston syynä onkin lääketieteellisen pakon sijaan potilaan toive.

Varaa aika plastiikkakirurgin konsultaatioon >

Riskitekijöinä äkilliset muutokset ja patin suuri koko

Vaikka suurin osa pateista onkin harmittomia, on tiettyjä tilanteita, joissa kyse voi olla myös pahanlaatuisesta kasvaimesta. Äkilliset muutokset patissa ja sen suuri koko ovat syitä hakeutua hoitoon ensi tilassa. Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä heti, mikäli:

  • patti tai kyhmy on juuri ilmaantunut tai alkanut kasvaa nopeasti
  • patti on kooltaan yli 5 cm
  • patti vaikuttaa sijaitsevan syvemmällä kuin juuri ihon alla

Näissä tapauksissa lääkäri tutkii muutoksen ja ohjaa potilaan jatkotutkimuksiin tarvittaessa.

Lipooman poisto alkaa plastiikkakirurgin konsultaatiolla

Hoitopolku alkaa potilaan varattua ajan plastiikkakirurgin konsultaatioon. Ensikäynnillä tutkitaan hoidettava alue sekä keskustellaan potilaan toiveista ja tavoitteista hoidolle. Käynnin tuloksena syntyy henkilökohtainen hoitosuunnitelma, jota lähdetään toteuttamaan sovitulla tavalla. Myös mahdollisen toimenpiteen hinta ja toipumisaika selviävät ensimmäisen konsultaation yhteydessä.

Mikäli kyse on yksittäisestä pienestä muutoksesta, voi poisto onnistua ilman edeltävää arviokäyntiä etukäteistietojen pohjalta. Aikaa varatessa onkin hyvä kertoa tilanteestaan ja tuoda ilmi, mikäli toivoo poiston tapahtuvan jo ensimmäisen käynnin yhteydessä. Viimeisen arvion tekee kuitenkin hoitava lääkäri ja useimmiten toimenpiteelle varataan erillinen aika.

Varaa aika plastiikkakirurgin konsultaatioon >

Kuvantamista tarvitaan vain harvoin

Joissakin tapauksissa lääkäri voi olla sitä mieltä, että ihonalaista muutosta on syytä tutkia tarkemmin ennen poiston suunnittelua. Kuvantamiseen käytetään yleensä ultraäänitutkimusta, jolla selvitetään patin koko, syvyys, suhde ympäröiviin rakenteisiin ja mahdollinen poikkeava verenkierto. Tilanne on kuitenkin melko harvinainen ja suurimmaksi osaksi patin poisto voidaan tehdä konsultaatiokäynnin perusteella.

Leikkaus toteutetaan potilaan toiveiden mukaan

Pinnallisia patteja, kyhmyjä ja ihonalaiskudoksen muutoksia hoidetaan samalla tavoin, sijaitsivatpa ne alaraajoissa, vartalolla tai yläraajoissa. Leikkaus voidaan tehdä muutoksen koosta ja sijainnista riippuen joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Nukutus on aina mahdollinen, mikäli potilas niin toivoo. Toimenpiteen kesto riippuu muutoksen koosta ja on yleensä noin puolesta tunnista kahteen tuntiin.

Leikkauksen jälkihoito ei yleensä vaadi erityisiä toimenpiteitä tai jälkitarkastuksia. Poistettu kasvain lähetetään rutiininomaisesti patologiseen tutkimukseen hyvänlaatuisuuden varmistamiseksi. Vastaus tutkimuksesta saadaan kahden viikon kuluttua poistosta ja se toimitetaan potilaalle sovitulla tavalla.

Mahdollisen sairasloman kesto riippuu pitkälti poistetun muutoksen koosta ja sijainnista. Lääkäri voi arvioida sairasloman kestoa etukäteen konsultaatiokäynnin yhteydessä. Tikkien poistoon, liikuntaan ja peseytymiseen lääkäri antaa tarkat henkilökohtaiset ohjeet.

Lopputulos on yleensä huomaamaton

Pattien ja kyhmyjen poistoissa kosmeettinen lopputulos on yleensä erittäin hyvä. Tavallisesti ihon alle muodostunut patti on venyttänyt ihoa, jolloin iho päästään leikkauksen yhteydessä sulkemaan suoraan ilman siirteitä. Arvet ovat yleensä varsin huomaamattomat ja niiden minimointi onkin osa plastiikkakirurgien ammattitaitoa.

Asiantunteva kirurgi suunnittelee viillot ihojuonteiden mukaan, sulkee haavan kerroksittain ja iho pääsee paranemaan luonnollisesti. Arven jälkihoito on tärkeä osa optimaalista lopputulosta ja siihen voidaan suositella hierontaa ja rasvausta haavan parannuttua, sekä joissakin tapauksissa arven silikoniteippihoitoa. Tavoitteena on aina mahdollisimman huomaamaton jälki ilman toiminnallista haittaa.

Varaa aika plastiikkakirurgin konsultaatioon >

 

Teitä palvelee

LT, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
LL, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala