Ihosyövät--hoito

Ihosyövät

Oletko kiinnostunut plastiikkakirurgisista hoidoista? Asiantuntijan konsultaatio nyt 0€ – varaa aika.

Ihosyövät

Ihosyövät ovat Ihosairaalan erikoisalaa. Koko hoitopolku diagnoosista poistoon ja jälkiseurantaan voidaan toteuttaa asiantuntijoidemme toimesta.

Melanooma, tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä ovat ihosyövistä yleisimmät

Ihosyövät jaotellaan lääketieteellisesti melanoomiin ja ei-melanoomiin, joista yleisimmät ovat tyvisolusyöpä eli basaliooma sekä okasolusyöpä. Lisäksi on olemassa muita harvinaisempia ihosyöpiä, joista kaikkia voidaan hoitaa.

Potilaan ei tarvitse itse miettiä, mikä kyseessä mahtaisi olla vaan hoitoon hakeudutaan aina samoin perustein: mikäli jokin muutos iholla huolestuttaa, se kannattaa tarkastuttaa ihotautilääkärillä.

Varaa aika ihotautilääkärin tutkimukseen >

Varhainen havaitseminen keventää hoidontarvetta – tunnista huolestuttavat merkit

Ihosyövät ilmenevät monenlaisina muutoksina iholla ja niitä voi olla hankala tunnistaa. On kuitenkin tiettyjä merkkejä, jotka havaitessaan kannattaa hakeutua ihotautilääkärin tarkastettavaksi.

  • haava, joka ei parane, on ihosyöpä, kunnes toisin todistetaan
  • luomi on juuri ilmaantunut, se muuttuu, kasvaa tai oireilee
  • luomi tai ihomuutos on epäsäännöllinen ja eroaa muista

Okasolusyöpä, tyvisolusyöpä ja muut ei-melanoomat ilmaantuvat tyypillisesti auringolle alttiille alueille, kuten pään, kasvojen tai kämmenselkien alueelle. Ihomelanooma puolestaan voi ilmaantua minne päin kehoa tahansa ja on usein pigmentoitunut.

Mitä aiemmin ihosyöpä havaitaan, sitä kevyempi on sen hoito. Basaliooman ja okasolusyövän esiasteita, kuten aurinkokeratoosia voidaan tietyissä tilanteissa hoitaa jäädyttämällä tai PDT-hoidolla jopa ilman leikkausta. Myös pienen huolestuttavan luomen poisto on parhaimmillaan vain 15 minuutin toimenpide.

Ihosyövän ensisijainen hoito on sen poisto riittävällä marginaalilla

Ihosyöpien hoito alkaa ihomuutoksen tunnistamisella. Ihotautilääkäri tutkii luomet ja muut ihomuutokset katsomalla ja tarvittaessa dermatoskooppia hyödyntäen. Epäilyttävät luomet suositellaan poistettavaksi suoraan ja poistettu ihomuutos lähetetään aina patologin tutkimuksiin diagnoosin varmistamiseksi.

Ensivaiheen hoito on käytännössä aina ihosyövän poisto leikkaamalla riittävin marginaalein. Muutoksen ympäriltä poistetaan riittävä määrä tervettä kudosta niin, että syöpä voidaan katsoa varmuudella poistetuksi. Yleensä riittävä marginaali ihosyövän ympäriltä on 0,5-2cm tervettä ihoa.

Ihomuutos poistetaan yleensä kokonaan

Yleisimmin ihomuutos poistetaan heti kokonaan, mutta mikäli kyseessä on isompi alue, voidaan ottaa koepala eli biopsia ennen mahdollista poistoa. Patologisessa tutkimuksessa varmistuu, onko kyseessä ihosyöpä.

Mikäli näyte osoittautuu pahanlaatuiseksi, patologi voi suositella ihokudoksen lisäpoistoa hoitotuloksen varmistamiseksi. Mahdollisen lisäleikkauksen jälkeen poistettu kudos lähetetään vielä uudestaan patologille, jotta varmistaudutaan siitä, että syöpä on saatu kokonaan pois.

Suurin osa leikkauksista voidaan toteuttaa paikallispuudutuksessa, mutta laajemmat poistot voivat vaatia nukutusta tai sedaatiota. Nukutus on aina mahdollinen potilaan niin toivoessa.

Isommat poistoleikkaukset vaativat ihon rekonstruktion

Joissain tapauksissa ihosyövän hoito vaatii niin ison kappaleen poiston, ettei ihoa voida ommella suoraan kiinni. Tällöin korjausmenetelmänä voidaan käyttää ihonsiirrettä tai kielekettä.

Ihonsiirteessä ihoa lainataan toisesta kohtaa kehoa, yleisimmin soliskuopasta tai nivustaipeesta, ja sitä käytetään poistoalueen ihon korjaamisessa. Kielekkeessä puolestaan hyödynnetään poistoalueen viereistä ihoylimäärää poistoalueen peittämiseen.

Näissä tapauksissa plastiikkakirurgi kertoo toimenpiteestä tarkemmin ja suosittelee aina tilanteeseen sopivaa hoitomuotoa. Toimenpide jälkihoitoineen käydään aina tarkasti läpi ennen leikkausta.

Jatkohoitoa tarvitaan vain harvoin – vartijaimusolmuketutkimus kertoo levinneisyyden laajuuden

Suurimmassa osassa ihosyöpiä leikkaushoito riittää, mutta joskus myös jatkohoidolle on tarvetta. Tällaisia ovat esimerkiksi melanoomat, jotka ulottuvat yli yhden millimetrin syvyydelle ihon. Ne vaativat aina vartijaimusolmuketutkimuksen, joka voidaan toteuttaa yhteistyössä Ihosairaalan kumppaneiden kanssa nopealla aikataululla.

Melanoomissa syöpä lähtee leviämään ensimmäisenä lähimmälle imusolmukealueelle, joita ovat nivuset, kainalot ja kaula. Ennen melanooman hoidossa poistettiin kaikki tietyn alueen imusolmukkeet, mutta siitä voi koitua potilaalle haittoja, kuten raajan turvotusta. Tästä syystä nykyään tehdään vartijaimusolmuketutkimus.

Vartijaimusolmuketutkimuksessa tunnistetaan yksi tai muutama imusolmuke, joihin syöpäsolut ovat todennäköisimmin kulkeutuneet, jolloin voidaan poistaa vain kyseiset imusolmukkeista ja välttää haitat. Tutkimus toteutetaan aina nukutuksessa.

Jälkiseuranta toteutetaan yksilöllisen tarpeen mukaan

Leikkauksen jälkeen ihosyövät eivät yleensä vaadi aktiivista hoitoa. Syövän tyypistä riippuen joissakin tapauksissa seuranta on kuitenkin suositeltavaa. Basalioomaa ei tyypillisesti seurata, okasolusyövässä seurantakäyntejä on puolen vuoden välein kahden vuoden ajan ja melanoomassa suositellaan täyttä seurantaa viiden vuoden ajan.

Viimeisen patologin tutkimuksen valmistuttua voidaan hyvin pitkälle levinneissä tapauksissa tarvita myös esimerkiksi sädehoitoa tai syöpälääkehoitoa. Tapaukset ovat harvinaisia ja jatkohoito suunnitellaan potilaan toiveiden mukaan yksityiselle tai julkiselle puolelle, jonne saa tarvittaessa lähetteen.

Hoitoon voi hakeutua valmiin diagnoosin kanssa

Ihosairaalan asiantuntijat tekevät luomitarkastuksia, joissa kehon luomet käydään läpi dermatoskoopin avulla havaiten mahdollisesti huolestuttavia muutoksia. Tarkastukseen ei kuitenkaan tarvitse tulla Ihosairaalaan, vaan hoitoon voi hakeutua myös valmiin diagnoosin kanssa.

Tällöin voidaan sopia suoraan toimenpideaika, jonka saa sovittua yleensä jo 1-2 viikon päähän yhteydenotosta. Mieltä painavan diagnoosin kanssa ei tarvitse jäädä leikkausjonoon odottamaan vaan hoito voidaan aloittaa nopeasti.

Varaa aika ihosyöpien hoitoon erikoistuneelle asiantuntijalle >

Teitä palvelee

LT, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
LL, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala