Arpien poisto ja korjaus

Arpien poisto ja korjaus

Oletko kiinnostunut plastiikkakirurgisista hoidoista? Asiantuntijan konsultaatio nyt 0€ – varaa aika.

Arpien poisto ja korjaus

Potilasta häiritseviä arpia voidaan lähes aina hoitaa leikkaamalla. Jälkihoito on avainasemassa optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Arpikorjaukset ovat plastiikkakirurgien erikoisosaamista. Arpien korjauksia tehdään useimmiten kasvoihin tai muille näkyville alueille, joilla arven aiheuttamaa kosmeettista haittaa pyritään häivyttämään. Arpia voidaan korjata joko aivan tuoreeltaan tai haavan jo selkeästi parannuttua.

Varaa aika plastiikkakirurgille arpikorjauksen konsultaatioon >

 

Arpikorjauksissa korostuvat kaksi päätyyppiä

Plastiikkakirurgin hoitoon päätyy tyypillisesti kahdenlaisia arpia: tapaturmasta aiheutuneita arpia, jotka voivat olla joko tuoreita tai vanhoja sekä aikaisempien leikkausten aiheuttamia arpia, jotka ovat olleet iholla jo kauan.

Näiden hoito eroaa toisistaan huomattavasti ja tuoreiden haavojen kanssa kannattaa olla nopea mahdollisimman hyvän hoitotuloksen varmistamiseksi. Mikäli kyseessä on vanha arpi, ei kiirettä ole, vaan se voidaan hoitaa potilaalle sopivana hetkenä. Sama nyrkkisääntö pätee myös palovamma-arpiin.

Tuoreet arvet kannattaa hoitaa välittömästi

Tapaturmaisesta haavasta aiheutunut arpi voidaan hoitaa heti tuoreeltaan, mielellään noin viikon sisällä haavan aiheutumisesta. Hoidon aloituksen nopeuttamiseksi kirurgi voi pyytää lähettämään kuvia arvesta jo ajanvarauksen yhteydessä.

Alkuvaiheen arpia ei yleensä avata uudestaan, vaan plastiikkakirurgin kanssa aloitetaan hänen ohjeistamanaan tehokas arpihoito. Arpien hoitaminen koostuu arven hieronnasta, rasvaamisesta, silikoniteippihoidosta sekä joissain tapauksissa kortisonipistoksista.

Mitä aikaisemmin oikeanlainen hoito alkaa, sitä parempi on lopputulos. Ensimmäisen puolen vuoden aikana voidaan hyvällä hoidolla vaikuttaa lopputulokseen paljon – sen jälkeen harkitaan muita konsteja, kuten leikkausta.

Vanhat arvet korjataan leikkaamalla

Pidempiaikaisen arven hoito aloitetaan plastiikkakirurgin konsultaatiolla. Lähtökohtaisesti potilasta kosmeettisesti häiritseviä tai toiminnallisesti rajoittavia arpia voidaan hoitaa lähes aina.

Vanhoista arvista puhutaan, kun tapaturmasta tai leikkauksesta on kulunut useita kuukausia tai vuosia. Konsultaatiokäynnillä häivytettävä arpi tutkitaan ja potilaan kanssa keskustellaan mahdollisista hoitomuodoista, realistisesti saavutettavissa olevasta lopputuloksesta sekä jälkihoidosta. Ennen leikkausta tiedetään myös toimenpiteen hinta.

Leikkaustekniikka riippuu arven koosta ja sijainnista

Arven korjaustekniikoita on useita. Tyypillisimmin leikkaus koostuu vanhan arven poistamisesta ja ihon sulkemisesta siistimmin.

Yleensä häiritsevät arvet ovat seurausta heikosta ompelutekniikasta, huolimattomasta haavan sulusta tai arpihoidon laiminlyönnistä tapaturman tai leikkauksen jälkeen . Tällöin arpi avataan uudestaan, ommellaan huolellisemmin ja jälkihoito ohjeistetaan kattavasti. Tarkasti ihojuonteiden mukaan suunnitellut viillot ja huolellinen haavan sulkeminen auttavat ihoa paranemaan nopeammin ja lopputulos on luonnollisempi.

Pääsääntöisesti arven korjausleikkaus onnistuu paikallispuudutuksessa. Laajemmissa leikkauksissa käytetään nukutusta ja nukutus on aina mahdollinen potilaan niin toivoessa.

Varaa aika plastiikkakirurgille arpikorjauksen konsultaatioon >

 

Taipumus arven liikakasvuun voi vaikuttaa hoitoon

Häiritsevä arpi voi olla seurausta myös arven liikakasvusta, jolloin normaalisti hyvin paraneva haava kasvattaakin tavallista paksumman ja usein koholle jäävän arven. Kyseessä on potilaan poikkeava arpeutumistaipumus, johon ei voi itse vaikuttaa. Arven liikakasvua on kahta tyyppiä, joista lievempää kutsutaan hypertrofisiksi eli liikakasvaneiksi arviksi ja hankalampaa keloidiksi tai arpikeloidiksi.

Myös arven liikakasvua voidaan joskus hoitaa leikkaamalla. Aina leikkaus ei tule kyseeseen, sillä myös uusi haava voi arpeutua poikkeavalla tavalla. Tällöin etsitään muita hoitovaihtoehtoja ja usein tapauksissa korostuvat arven huolellinen jälkihoito sekä mahdolliset kortisonipistokset.

Huolellinen jälkihoito on tärkeä osa arpikorjausta

Arpien häivyttämisessä huolellinen jälkihoito on optimaalisen hoitotuloksen perusta. Heti leikkauksen jälkeen plastiikkakirurgi ohjeistaa, kuinka arpea tulee hieroa, rasvata ja usein myös hoitaa silikoniteipein. Joissain tapauksissa käytetään myös kortisonipistoksia liiallisen arpimuodostuksen ehkäisemiseksi. Jälkihoito vaatii myös potilaalta sitoutumista ja sitä tulee jatkaa useiden kuukausien ajan.

Leikkauksen lisäksi myös kevyempiä vaihtoehtoja

Tiettyjen arpien hoitoon ei aina tarvita leikkausta. Tiettyjä koholla olevia arpia, kuten aknearpia, voidaan hioa tehokkaasti laserilla. Laserista voi löytyä apu myös arven aiheuttamaan punoitukseen. Kuopalla oleviin arpiin puolestaan voi löytyä apu rasvansiirrosta, jolloin kuoppaa täytetään potilaan omalla rasvakudoksella. Tiettyihin kosmeettisiin haittoihin voidaan käyttää myös mikroneulausta tai TCA-kuorintaa.

Tavoitteena luonnollinen, huomaamaton lopputulos

Arvet kypsyvät hitaasti ja lopullinen hoitotulos on nähtävissä vasta puolen vuoden, jopa vuoden päästä leikkauksesta. Arvet haalenevat pikkuhiljaa saaden tukea huolellisesta jälkihoidosta. Lopputulos on useimmiten aiempaa arpea huomaamattomampi.

Tavoitteena on häivyttää arpi mahdollisimman tehokkaasti ja lievittää siten potilaan kokemaa kosmeettista tai toiminnallista haittaa. Ihosairaalan asiantuntijat ovat alansa huippuja ja pyrkimyksenä on aina luonnollinen, mahdollisimman huomaamaton lopputulos.

Varaa aika plastiikkakirurgille arpikorjauksen konsultaatioon >

 

Hinnasto

 

Arpikorjaukset (paikallispuudutus) Hinta
Pään tai kaulan ihon ja ihonlalaiskudoksen paikallisen muutoksen poisto koko ihon paksuudelta pp 1 518,00 €
Arpikorjaus pp (kasvot) 2 802,00 – 4 574,00 €
Kasvojen arpi 467,00 – 909,00 €
Arpikorjaus pp (vartalo) 2 961,00 – 4 834,00 €
Arpikorjaus (vartalo) 652,00 €
Arpikorjaus laaja (vartalo) 1 421,00 €
Arpikorjaus pieni 555,00 €
Arpikorjaus laaja 1 098,00 €

 

Arpikorjaukset (yleisanestesia) Hinta
Arpikorjaus YA (kasvot) 3 523,37 – 7 858,74 €
Koko kasvot YA (arvet) 3 692,00 €
Posket YA (arvet) 2 357,00 €
Posket ja ohimo YA (arvet) 2 867,00 €
Arpikorjaus YA (vartalo) 3 523,37 – 8 006,00 €
Alaraajan ihon tai ihonalaiskudoksen paikallisen muutoksen poisto koko ihon paksuudelta YA 3 123,00 €

 

Teitä palvelee

LT, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
LL, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala