Abdominoplastia, vatsan muotoilu, ylimääräisen ihon poistaminen vatsan alueelta

Abdominoplastia eli vatsan muotoilu

Oletko kiinnostunut plastiikkakirurgisista hoidoista? Asiantuntijan konsultaatio nyt 0€ – varaa aika.

Abdominoplastia eli vatsan muotoilu

Abdominoplastiassa poistetaan vatsan alueen ylimääräistä ihoa voimakkaan laihtumisen tai raskauden jäljiltä.

Varaa aika plastiikkakirurgin konsultaatioon >

Abdominoplastia kaventaa vatsaa ja muotoilee vyötärölinjaa

Abdominoplastia eli vatsan muotoilu on toimenpide, johon hakeudutaan vatsan alueelle kertyneen roikkuvan iho- ja rasvakudoksen vuoksi. Tätä ihoylimäärää voidaan kirurgisesti poistaa ja palauttaa vyötärölinjaa luonnolliseen muotoonsa. Samassa yhteydessä voidaan korjata myös vatsalihasten erkaumaa ja mahdollista napatyrää. Abdominoplastialla onkin useita kuvaavia nimiä: vatsan muotoilu, vatsanpeitteiden korjausleikkaus, riippuvatsan korjaus tai vatsan kiristys.

Useimmiten taustalla on raskaus tai voimakas laihtuminen, jonka seurauksena vatsanpeitteet ovat löystyneet ja vyötärön alueelle on muodostunut ylimääräistä, löysää ihoa. Vatsa voi pullottaa ja ylimääräinen iho roikkuu poimuna alavatsan päällä aiheuttaen potilaalle toiminnallista tai esteettistä haittaa.

Mikäli potilas kokee roikkuvan vatsanahan häiritsevänä tai esteettisesti epämiellyttävänä, voidaan ylimääräinen poimu poistaa ja muotoilla vatsan aluetta uudelleen.

Vatsalihasten erkauma ja napatyrä voidaan korjata kirurgisesti

Voimakkaan painonnousun tai raskauden seurauksena vatsanpeitteisiin kohdistuu voimakasta venytystä, mikä voi johtaa vatsalihasten erkaumaan. Usein ohentuneessa lihaskalvossa esiintyy myös napatyrä. Abdominoplastia-tekniikalla voidaan korjata molempia tehokkaasti samalla kertaa.

Vatsalihasten erkaumaa korjatessa suorat vatsalihakset asetetaan kirurgisesti takaisin anatomisille paikoilleen ja lihaskalvoista poistetaan sivusuuntainen löysyys tarpeen mukaan. Sivusuuntaisen löysyyden poistaminen on keskeistä esteettisen ja toiminnallisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Napatyrä syntyy usein erkauman seurauksena ja esiintyy pullistumana navan alueella. Pullistuman syynä on usein napaan työntynyt rasvakudos. Napatyrä voidaan korjata abdominoplastian yhteydessä. Vatsalihasten erkaumasta johtuvan napatyrän tapauksessa myös erkauma tulee hoitaa. Napatyrää korjatessa pullistuma tuetaan paikalleen tukiverkon avulla ja napaa muotoillaan uudelleen tarpeen mukaan.

Abdominoplastia toteutetaan yksilöllisen tarpeen mukaan

Hoito alkaa plastiikkakirurgin konsultaatiolla, jossa potilaan tilanne kartoitetaan ja keskustellaan yksilöllisesti saavutettavissa olevista lopputuloksista sekä siitä, onko toimenpide potilaan tilanteeseen suositeltava.

Konsultaatiokäynnillä myös demonstroidaan toimenpiteestä aiheutuvat arvet, käydään läpi toipumiseen liittyvät asiat sekä toimenpiteen hinta. Suunnittelussa huomioidaan aina potilaan elämäntyyliin ja -tilanteeseen liittyvät rajoitteet ja yhteisymmärryksen synnyttyä potilaalle varataan hänelle sopiva erillinen toimenpideaika.

Varaa aika plastiikkakirurgin konsultaatioon >

Vatsan muotoilu tapahtuu nukutuksessa

Abdominoplastia tehdään aina nukutuksessa ja kestää tyypillisesti noin kaksi tuntia. Kesto voi vaihdella paljonkin riippuen poistettavan iho- ja rasvakudoksen määrästä sekä mahdollisesti korjattavista vatsalihasten erkaantumisesta ja navan muotoilusta. Kotiin pääsee useimmiten seuraavana, parhaassa tapauksessa jo samana päivänä.

Toimenpiteen jälkeen käytetään tukitekstiilejä kirurgin ohjeistuksen mukaisesti yleensä 3-6 viikon ajan. Käveleminen onnistuu heti, mutta reilumpaa liikuntaa on syytä välttää noin kuuden viikon ajan hieman lajista riippuen. Leikkauksen jälkeen alueella esiintyy mustelmaa ja turvotusta, joka hellittää yleensä parin viikon kuluessa. Haavanhoito-ohjeet saat mukaasi ja ompeleiden poistolle varataan aika yleensä noin viikon päähän leikkauksesta.

Lopullinen tulos on nähtävillä muutaman kuukauden sisällä leikkauksesta. Arvet ovat pysyvät, mutta haalenevat pikkuhiljaa ajan kanssa.

Abdominoplastian tavoitteena on luonnollinen lopputulos

Vatsan muotoilun esteettinen lopputulos on pääsääntöisesti hyvä. Arvet suunnitellaan mahdollisimman huomaamattomiksi ja tyypillisesti niin, että ne jäävät alushousujen sisään. Mikäli ihoylimäärää on paljon, voidaan arpia jatkaa selän puolelle mahdollisimman näkymättömiin. Arpien minimointi onkin keskeinen osa plastiikkakirurgien erityisosaamista.

Toimenpiteen jälkihoitoon liittyy olennaisena osana arpihoito, joka suunnitellaan ja ohjeistetaan yksilöllisesti. Arvet punoittavat aluksi ja paranevat kuukausien kuluessa hiljalleen huomaamattomammiksi. Pyrkimyksenä on luonnollinen lopputulos niin, että vatsanpeitteet ovat sileät ja esteettiset ilman toiminnallista haittaa.

Ei lihavuusleikkaus

Abdominoplastia sekoitetaan joskus virheellisesti lihavuusleikkaukseen, mutta kyseessä on nimenomaan laihtumisen yhteydessä muodostuneen ihoylimäärän poisto. Osa potilaista puolestaan on hakeutumassa vatsamakkaran vuoksi rasvaimuun, mutta käykin ilmi, että kyse on ihoylimäärästä. Tällöin abdominoplastia voi tulla kyseeseen ja se voidaan myös yhdistää rasvaimuun.

Muita samankaltaisia, mutta harvemmin tehtäviä toimenpiteitä ovat pannikulektomia eli alavatsapoimun poistoleikkaus sekä miniabdominoplastia, joihin päädytään plastiikkakirurgin harkinnan mukaan erityisissä tilanteissa. Soveltuvat hoitovaihtoehdot käydään aina läpi konsultaatiokäynnillä ja potilaan yksilöllinen tilanne huomioidaan aina hoitoa suunnitellessa.

Varaa aika plastiikkakirurgin konsultaatioon >

 

Teitä palvelee

LT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala