Botox mot bruxism

Bruxism, det vill säga tandgnissling och tandpressning, är ett vanligt besvär som kan orsaka smärta, stelhet, spänningar och rentav skador. Beroende på situationen behandlar man bruxism och lindrar dess symtom samt förebygger skador antingen med hjälp av en individuellt tillverkad bettskena tandläkaren och/eller botoxinjektioner. Botox slappnar av bettmusklerna och minskar tandgnissling.

Boka tid till botoxbehandling mot bruxism >

Vad är bruxism?

Bruxism är tandgnissling, där man gnider tänderna sammanbitet mot varandra och/eller kraftigt spänner bettmusklerna. Det finns två olika typer av bruxism:

  1. Tandgnissling nattetid. Att gnissla tänder och spänna bettmusklerna är vanligast under sömnen. Personen vet inte nödvändigtvis att hen har det här nattliga besväret om inte exempelvis hens partner påpekar om ljuden. Skador som orsakats av tandgnissling kan avslöja problemet under ett tandläkarbesök.
  2. Sammanbitna tänder dagtid. Bruxism förekommer också i vaket tillstånd. Det här är ofta en undermedveten vana som orsakas exempelvis av stress.

Symtom på bruxism

Symtom på tandgnissling kan vara bland annat

– smärta i ansikte och tinningar, särskilt om morgnarna
– ömmande/trötta/spända bettmuskler
– tandvärk, särskilt genast efter uppvaknandet
– stelhet i käken eller smärtsam tuggning av mat
– slitage och skador i tänderna, sprickor i plomber och tandemalj
– enkelt ilande tänder
– sår i munslemhinnan, tandavtryck på insidan av kinderna
– funktionella störningar i käkleden, exempelvis att käken knakar eller låser sig, smärta vid gäspning
– spänningshuvudvärk
– smärta i hals/nacke/axlar

Orsaker till tandgnissling

Det finns ingen entydig orsak till bruxism, utan problemet är ett resultat av flera faktorer. De misstänkta orsakerna omfattar stress eller typiska känslotillstånd såsom vid ångest och spänning. Problem relaterade till ocklusionen, såsom sneda tänder eller andra problem med ocklusionen samt sömnstörningar såsom sömnapné kan påverka saken. Även vissa sjukdomar eller medicineringar kan ligga bakom problemet. Ärftliga faktorer ser också ut att påverka.

Behandling av tandgnissling

Det kan vara utmanande att sluta gnissla tänderna eller bita samman tänderna på egen hand. Att minska eventuell stress och ångest med hjälp av olika avslappningstekniker kan vara till hjälp. Förtäring av alkohol och koffein verkar öka risken för tandgnissling. Det lönar sig att undvika tuggummi, då det vänjer käkmusklerna vid tuggandet.

Läkarvetenskapliga experter har vissa metoder för att behandla bruxism. En individuell bettskena som tillverkas utgående från en tandläkarundersökning stoppar inte tandgnissling, men skyddar tänderna och käkbenet mot skador, lindrar muskelsymtom och dämpar det ljud som uppstår vid tandgnisslingen. Om problemet orsakas av malocklusion kan tandställning vara till hjälp. Att behandla exempelvis sömnapné är såklart viktigt även av andra skäl. Det finns inga precisionsläkemedel mot bruxism, men i vissa fall kan tandläkaren eller läkaren ordinera smärtstillande eller muskelavslappnande medel för kortvarig användning.

Behandling av bruxism med botox

Botox eller botulinumtoxin är ett effektivt sätt att lindra bruxismsymtom. Botoxinjektioner hjälper största delen av personer som lider av bruxism åtminstone i någon mån. Botox är ett muskelavslappnande medel. Den förhindrar nervimpulser från att nå musklerna, vilket minskar intensiv spänning och sammandragning i musklerna och försvagar tandgnissling och sammanbitning.

Vid behandling av bruxism injicerar man botox direkt i bettmusklerna. Proceduren är snabb och tar vanligtvis bara några minuter per sida. Injektionsnålen är mycket tunn och i regel känner patienterna ingen större smärta, men nålrädda personer kan få bedövning.

De flesta patienter upplever en betydande lindring av symtom redan inom några dagar efter behandlingen. Effekten av behandlingen varar vanligen i flera månader, omkring 3–6 månader. Botox bryts ned i kroppen, vilket betyder att behandlingen måste upprepas. Det är dock möjligt att patienten under botoxens verkningstid slipper tandgnisslingen och att problemet inte återkommer efter att medlet har slutat verka.

Vid Hudsjukhuset kan du få sakkunnig hjälp mot bruxism.

Boka tid till botoxbehandling mot bruxism >

 

Prislista

Botulinbehandling mot bruxism Som sjukvård (moms 0 %) Som estetisk behandling (moms 25,5 %)
Botulinbehandling mot bruxism

275.73 €

+ Botox-ämnet enligt apotekets prissättning

---

 

Till din tjänst

MD, specialist i plastikkirurgi
MD, specialist i plastikkirurgi

Nästa lediga tider

Det finns inga lediga tider just nu. Kontrollera situationen senare eller välj en annan tjänst.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala