TCA-peeling

Kemisk exfoliering (peeling) av huden är en effektiv behandling mot både åldersförändringar och akneärr. Behandlingen utförs av en hudläkare och det medel som används är triklorättiksyra (TCA), som får verka en stund innan den neutraliseras.

Boka tid för TCA-peeling >

 

TCA-peeling är en effektiv och säker behandling för förnyande och utjämning av hudens ytskikt. Exfolieringen gör huden ljusare och jämnare, minskar linjer och rynkor och göra huden mer elastisk och ljusare. Det jämnar också ut hudens färg och bleker leverfläckar och andra missfärgningar på huden.

Kemisk exfoliering görs främst av kosmetiska skäl för i anti-aging-syfte och det kan också lindra akneärr. De bästa årstiderna för behandlingarna är höst, vinter och vår, eftersom huden efter behandlingen måste skyddas från solens strålar i en månad. Det får inte finnas någon aktiv inflammation eller utslag på huden som behandlas. Om kunden har återkommande munherpes, ska antivirusmedicinering inledas en dag före ingreppet.

Rengöring, effekt, neutralisering

I början av behandlingen rengörs huden noggrant och ögonen och andra omgivande områden skyddas. Det är bäst att komma till behandlingen utan smink. Efter rengöringen påbörjas själva behandlingen genom att 18 %-ig TCA-lösning appliceras med bomullspinne på de områden som ska behandlas. Appliceringen sker i lager och antalet lager som behövs beräknas individuellt

Rätt snart därefter börjar huden i ansiktet svida och bränna. Huden börjar rodna och när ljus frost framträder har peelingen nått rätt djup. Peelingreaktionen avbryts med kalla TCA-neutraliserande omslag, vilket får den brännande känslan att upphöra ganska snabbt. Efter behandlingen appliceras ytterligare en vårdande i ansiktet.  

Resultaten syns efter cirka en vecka

På behandlingsdagen eller dagen efter blir ansiktshuden vanligtvis rödbrun. Inom två dagar torkar huden kraftigt, varefter den börjar flagna. Det är särskilt viktigt att inte riva bort den flagnande huden utan att låta den lossna av sig själv. Torr hud ska behandlas flera gånger om dagen med en lämplig fuktighets- eller baskräm.

Resultaten av behandlingen kan ses ungefär en vecka efter behandlingen, när huden har flagnat och rodnaden har minskat. Till och med en enda behandling kan synligt läka huden, men för bästa resultat kan behandlingen upprepas flera gånger (t.ex. vid akneärr).

På Hudsjukhuset utförs TCA-peeling av hudläkaren Leena Ackermann, som har lång erfarenhet av kosmetiska behandlingar. Du kan boka tid direkt på webben och boka en dubbeltid på två på varandra följande mottagningstider på 20 minuter.

Boka tid för TCA-peeling >

 

Till din tjänst

Nästa lediga tider

Det finns inga lediga tider just nu. Kontrollera situationen senare eller välj en annan tjänst.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala