Labiaplastik

Labiaplastik är ett ingrepp för att korrigera de inre blygdläpparnas storlek eller asymmetri

Labiaplastik kan göras antingen av medicinska skäl eller, om patienten vill det, även av estetiska skäl. Stora inre blygdläppar kan orsaka skavning, sår och smärta. Blygdläpparna kan störa vid samlag och orsaka en känsla av osäkerhet. Blygdläpparnas storlek och form påverkas exempelvis av förlossning och viktförändringar .

Vanliga anledningar till att söka sig till labiaplastik:

– De inre blygdläpparnas storlek eller assymetri besvärar

– De inre blygdläpparnas område skaver exempelvis vid träning, samlag, eller känns annars obekvämt

– Av estetiska skäl

Hur görs labiaplastik?

Status och symtomen på vulva eller yttre könsorganen (labia majora och minora, klitoris, klitorishuvan) utvärderas alltid individuellt. Patientens situation och symtom diskuteras på plastikkirurgens mottagning. Läkaren undersöker vulvan, det vill säga området för de yttre könsorganen. En gynekologisk undersökning, eller en så kallad inre undersökning, är inte nödvändig. Den kirurgiska teknik som används och mängden vävnad som ska tas bort väljs med hänsyn till patientens individuella anatomi. Ibland kan operationen även kombineras med andra ingrepp, såsom att omforma blygdläpparna med fettöverföring.

Läkaren frågar om möjliga bakomliggande sjukdomar, medicinering och användning av naturprodukter. Vissa underliggande sjukdomar kan öka ingreppets risker och därför diskuteras de på mottagningen. För att minska riskerna ska huden på operationsområdet vara i gott skick och exempelvis behandlas för herpes innan ingreppet.

Ingreppstiden avtalas efter patientens önskemål på mottagningen eller strax därefter. Hudsjukhusets sjukskötare ringer dig om ingreppets detaljer före ingreppet.

Labiaplastik kan nästan alltid göras under lokalbedövning. Före ingreppet appliceras en lokal bedövningskräm på operationsområdet som minskar smärtan av bedövningen. Det är också möjligt att få smärtstillande och lugnande medel före ingreppet. I början av ingreppet tvättar och förbereder sjukskötaren ingreppsområdet. Området bedövas med en liten nål. Bedövningen känns som ett lätt stick och kan svida lite under huden. Överflödig vävnad tas bort och blygdläpparna formas med kniv och sax. Såren stängs med smältande stygn. Beroende på situationen tar ingreppet och förberedelserna 30 till 60 minuter.

Patienten blir utskriven ungefär en timme efter uppföljningen. Det är bra att be någon att hämta dig eller exempelvis ta en taxi. Under de första dagarna kan ingreppsområdet vara lite ömt. Att vid behov ta vanliga smärtstillande medel såsom ibuprofen och paracetamol är vanligtvis tillräckligt. En liten blödning kan uppstå under de första dagarna. Området är svullet och kan ha blåmärken.

Återhämtningen från blygdläppsplastik går snabbt och tar cirka 1 till 2 veckor. Komplikationer uppstår sällan. Som eftervård är det viktigt att duscha området noggrant med en handdusch när du går på toaletten och att klappa området torrt den första veckan. Det är bra att undvika långvarigt sittande i några dagar och fysisk ansträngning den första veckan, vid behov även längre. Såren läker på cirka två veckor och stygnen brukar smälta inom 1 till 2 veckor. Efter att såren läkt helt och hållet kan du börja bada bastu, simma, bada och ha sex En uppföljningskontroll cirka 2 veckor efter ingreppet avtalas med plastikkirurgen.

Till din tjänst

MD, specialist i plastikkirurgi
ML, specialist i plastikkirurgi

Nästa lediga tider

Det finns inga lediga tider just nu. Kontrollera situationen senare eller välj en annan tjänst.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala