Ljusbehandling

Ofta blir utslag och klåda värre mot vintern. Huden torkar ut och tjock klädsel hjälper inte heller upp saken. Ljusbehandling är en metod, där solens UV-strålning ges på huden i lämpliga doser för att förbättra hudsymptomen. Vi använder smalbandsspektrum för UVB-ljusbehandling, vilket rekommenderas som vårdform enligt God praxis-rekommendationen gällande atopiskt eksem och psoriasis. Denna metod används även vid behandling av klåda, hårsäcksinflammation, lichen ruber planus, prurigo nodularis, nässelutslag och vitiligo.

Ljusbehandling är en läkemedelsfri metod för vård av utslag och klåda

Vid UVB-behandling med smalbandsspektrum använder man selektivt en våglängd på 311 nanometer, som även förekommer i det naturliga ljuset och som lugnar ner hudsjukdomen. De mer skadliga UVA-strålarna, som tränger djupare in i huden och föråldrar den mer, har gallrats bort.

Effekten av behandlingen grundar sig förutom på begränsning av inflammation även på att stöda hudens naturliga funktion. UVB-ljuset sugs främst upp av överhuden och gör den tjockare så att hudens uttorkning förhindras. Ljuset ökar hornhudsfetternas, keramidernas, produktion, vilket förhindrar att vatten avdunstar och därmed att huden torkar ut.

Endast några minuter per gång

Ljusbehandlingsutrustningens UV-strålning är effektiv och känslig – ljus hy kan brännas precis som i solen. Ljusbehandling ges alltid under övervakning av en sakkunnig och ljusdoseringen justeras enligt individuella behov. UVB-ljusbehandling ges vanligtvis i serier på minst 15–20 gånger och exponeringstiden utökas vartefter hudens tolerans växer och sjukdomen lugnar sig. De första behandlingarna kan vara mycket korta och även när de förlängs talar vi om högst några minuter.

Vården ges vanligtvis på hela kroppen. Ljusbehandlingsapparaten är som ett stort klädskåp fyllt med lysrör dit patienten stiger in för att få behandling. Vid behandling av hela kroppen får man skyddsglas för ögonen och genitalområdet täcks över. I vissa fall kan behandling ges bara på hårbottnen, handflator eller fotsulorna. Ljusbehandling är en säker vårdform även för gravida och barn.

Ljusbehandling ordineras alltid av läkare. Remiss kan skaffas av allmänläkare, företagsläkare eller specialläkare. Särskild remiss från hudläkare behövs alltså inte för ljusbehandling. Behandlingen ges av sjukskötare som är kunnig gällande ljusbehandlingsutrustningen och de doser som rekommenderas.

På Hudsjukhuset används en UVB-ljusbehandlingsapparat med smalbandsspektrum. Hos oss arbetar ett flertal yrkeskunniga inom ljusbehandling och de ger dig gärna information och råd gällande ljusbehandling.
Boka tid till ljusbehandling >

Ingrepp av sjukvårdare Pris (inkl. poliklinikavgift)
Kryoterapi (frysning av vårta) 118.40 €
Kortvågig UVB-ljusbehandling, engångsbesök 56.43 €
Kortvågig UVB-ljusbehandling, 5 gångers serie 177.18 €
Kortvågig UVB-ljusbehandling, 15 gångers serie 434.22 €
Remittering till iontofores (mot extrem svettning), 1:a besök 55.63 €
Remittering till iontofores (mot extrem svettning), tio gångers serie 355.69 €

Till din tjänst

Nästa lediga tider

Det finns inga lediga tider just nu. Kontrollera situationen senare eller välj en annan tjänst.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala