Oikean yksilöllisen hoidon löytyminen on avain aknen nujertamiseen.
Akne on yleisimpiä ihosairauksia ja sen hoidosta liikkuu monenlaista tietoa. Jokaisen tilanne on erilainen ja vaatii siihen sopivaa hoitoa. Itsehoidon sijaan häiritsevä akne kannattaa näyttää ihotautilääkärille. Akne ei ole ainoastaan murrosikäisen ongelma, joka väistyy ajan myötä. Vaikea kystinen akne voi aiheuttaa arpeutumista ja senkin takia aknen kanssa ei kannata jäädä odottelemaan sen lieventymistä itsestään.
Varaa aika ihotautilääkärille >
Mikä on akne?
Akne on ihon rasvatasapainoon vaikuttavien talirauhasten sairaus, joka puhkeaa usein murrosiässä. Aknen syy piilee mikroskooppisen pienten talirauhasten tiehyeissä, jotka tukkeutuvat, ja seurauksena rauhaset tulehtuvat. Tulehtuneet talirauhaset turpoavat aiheuttaen punoitusta sekä tali- ja sarveismassasta koostuvia komedoja eli musta- ja valkopäisiä finnejä. Aknenäppylöitä eli finnejä esiintyy potilaan kasvoilla ja hartioilla, joskus myös selässä ja rinnassa.
Aknen syy pohjaa voimakkaasti myös perinnöllisiin ja hormonaalisiin tekijöihin, jotka on tärkeä huomioida hoidon valinnassa. Hoidon valintaan vaikuttavat lisäksi aknen levinneisyys, vaikeusaste ja tyyppi sekä potilaan mahdolliset muut sairaudet ja lääkitykset.
Potilaan kokemus ratkaisee hoidontarpeen
Aknen on tutkitusti todettu vaikuttavan hyvin voimakkaasti itsetuntoon ja ongelma koetaan hyvin henkilökohtaiseksi. Moni jää vaivansa kanssa yksin ja pyrkii turhaan taltuttamaan aknen kotikonstein. Hoitamaton akne on pahimmillaan jopa kivulias ja sen seurauksena voi muodostua arpia, jotka vaivaavat pitkään.
Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, kun itsehoitokeinot eivät tunnu tepsivän, eivätkä aknen oireet pysy kurissa. Myös aknen pitkäkestoisuus tai sen puhkeaminen epätavallisessa iässä ovat syitä ottaa yhteyttä asiantuntijaan.
Ihotautilääkäriltä saat yksilölliset ohjeet miten hoitaa aknea
Akne tutkitaan ihotautilääkärin toimesta ja se on kokeneelle erikoislääkärille helppo diagnosoitava. Usein diagnoosi tehdään tutkimalla katsoen ja koskettaen, minkä jälkeen lääkäri tekee päätöksen, miten hoitaa aknea. Lisäksi potilaalta kysellään taustatietoja perinnöllisten tekijöiden ja aiemmin kokeiltujen itsehoitomuotojen selvittämiseksi. Laboratoriotutkimuksia tarvitaan diagnoosia varten vain harvoin.
Tutkimisen ja keskustelun pohjalta lääkäri suosittelee sopivaa hoitoa, jonka avulla akne saadaan talttumaan. Hoitomuodot vaihtelevat yksilöllisestä ihonhoito-ohjauksesta eritasoisiin lääkehoitoihin, joista voimakkain on isotretinoiini-hoito.
Lääkevalmisteiden soveltuvuudella kullekin potilaalle on suuri vaikutus siihen, miten hoitaa aknea. Voimakkaimpien lääkehoitojen yhteydessä tarvitaan potilaan antamien taustatietojen lisäksi laboratoriotutkimuksia, ns. turvakokeita, joilla seurataan esimerkiksi potilaan maksan toimintaa hoidon aikana. Vaikean aknen aiheuttamia arpia voidaan myös hoitaa esimerkiksi hiilidioksidilaserilla tehtävällä hionnalla, tosin vasta taudin rauhoituttua kokonaan.
Ei vain lääkehoitoa
Lääkehoidon lisäksi potilaalle voidaan antaa vinkkejä ihonhoitoon aknen aikana. Iholääkäri tietää, miten iho puhdistetaan oikein, mitä meikkejä voi käyttää ja miten esimerkiksi peitevoiteilla voidaan auttaa potilasta pärjäämään ulkonäköön vaikuttavan ihosairauden kanssa. Aknepotilaiden olisi hyvä välttää finnien puristelua, joka voi pahentaa tulehdusta.
Aknen hoito vaatii potilaalta kärsivällisyyttä, sillä hoitotulokset näkyvät viikkojen tai joissain tapauksissa vasta kuukausien viiveellä. Aknen hoitotulokset ovat kuitenkin yleensä erinomaiset ja käytännössä kaikki aknet voidaan hoitaa, joskin tauti saattaa myöhemmin uusiutua.
Aknetyypit
Aknetyypit vaihtelevat ja vaativat erilaista huomiota. Joskus oireet ovat päällekkäisiä. Komedoakne on lievä aknetyyppi, mutta myös tavallisessa eli märkänäppyläisessä aknessa esiintyy komedoja, punaisia näppylöitä ja märkänäppylöitä (finnejä). Kystinen akne ja onteloakne ovat vaikeita muotoja. Kannattaa huomioida, että vaikea tai pitkäaikainen aknetyyppi voi jättää pysyviä jälkiä ihoon.
Ihotautilääkäri tunnistaa aknetyypin ja suunnittelee yksilöllisen hoidon. Akne voidaan jakaa viiteen päätyyppiin, joiden tunnusmerkit ovat:
- Tavallinen eli märkänäppyläinen akne
Tavallisessa aknessa iholla esiintyy punaisia, märkäpäisiä näppylöitä ja sekä suljettuja että avoimia komedoja, tutummin mustapäitä ja valkopäisiä finnejä.
- Komedoakne
Komedoakne on tavallista aknea lievempi ja siinä oireet rajoittuvat suljettuihin ja avoimiin komedoihin. Komedoakne aikuisella on helpompi hoitaa kuin arpeutumista jo aiheuttanut kystinen muoto.
- Kystinen akne
Kystinen akne on aknen vaikeampi muoto, jossa esiintyy ontelomaisia, kivuliaita tulehduspesäkkeitä, joiden seurauksena iholle muodostuu arpia. Kystisen aknen hoito kannattaa siis ottaa vakavasti: se voi jo nuorella iällä sairastettuna jättää aikuisikään kestävät arvet, vaikka tauti lieventyisikin iän myötä.
- Acne conglobata
Vaikeahoitoinen harvinainen aknetyyppi, jossa iholle ilmestyy kaksoiskomedoja sekä kookkaampia tulehduspesäkkeitä, joista voi vuotaa juoksevaa märkää. Näitä esiintyy yleisimmin kasvoilla, vartalolla sekä pakaranseudulla.
- Fulminantti akne
Harvinainen aknen muoto, jota esiintyy nuorilla miehillä. Fulminantti akne aiheuttaa kystisten aknemuutosten lisäksi voimakkaita yleisoireita, kuten kuumetta, nivelkipuja ja luuston tulehduspesäkkeitä.
Yllättävän yleinen akne
Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista ja sitä esiintyy yllättävän paljon lähes kaikissa ikäryhmissä. Tämä näkyy valtavana määränä itsehoitotuotteita ja niihin liittyviä ohjeita, joita kahlatessa voi iskeä epätoivo.
Ei kuitenkaan kannata huolestua, vaikka apu ei Googlen kautta löytyisikään. Akneen erikoistuneen ihotautilääkärin työkalupakista löytyy välineitä vaikeidenkin tapausten selättämiseen.
Aknen hoito ihotautilääkärillä >