Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpätyyppi ja sen ensisijainen riskitekijä on altistuminen auringonvalolle

Basalioomaan eli tyvisolusyöpään on olemassa helppoja, ei-kirurgisia hoitovaihtoehtoja

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpätyyppi ja sen ensisijainen riskitekijä on altistuminen auringonvalolle. Tyvisolusyöpä ei lähetä etäpesäkkeitä, mutta paikallisesti se jatkaa kasvamistaan, joten se on aina hoidettava asianmukaisesti. 

Kun potilaalla on diagnosoitu tyvisolusyöpä, on aika kartoittaa hoitovaihtoehtoja. Koepalan avulla saadaan tietoa tyvisolusyövän kasvutavasta: pinnallisesti kasvava basaliooma voidaan myös hoitaa muulla tavoin kuin leikkaamalla. Käytetyimmät vaihtoehdot ovat kryo- eli jäädytyshoito ja PDT eli fotodynaaminen hoito. Joissakin tapauksissa saatetaan käyttää myös kemiallista voidehoitoa. 

Jäädytyshoito on yksinkertainen toimenpide: pahanlaatuiset solut “palellutetaan” nestemäisellä typellä. Toimenpiteestä jää vaalea arpijälki. Jäädytys sopiikin esimerkiksi ihoalueille, jotka jäävät vaatteiden alle piiloon. Jäädyttämällä voidaan hoitaa useita pieniä pinnallisia basalioomia samalla hoitokerralla. 

PDT-hoidon etuna on, että se tuhoaa valikoivasti kasvainsolut, ja toisin kuin jäädytyshoidossa, isojakin pinnallisia basalioomia voidaan hoitaa. Alue käsitellään herkistävällä voiteella, jonka annetaan vaikuttaa kolmen tunnin ajan. Tämän jälkeen käsittely punavalolla tuhoaa pahanlaatuiset solut. Käsittely tehdään kahdesti parin viikon välein. Joskus basaliooman PDT-hoitoa tehostetaan laserilla. 

“Jäädytys- tai PDT-hoito ei kumpikaan ole yksiselitteisesti parempi, vaan ne sopivat eri tilanteisiin. PDT-hoidon kosmeettinen lopputulos on parempi kuin jäädytyksen. Tämä on hyvä huomioida etenkin kasvojen alueella, missä basalioomaa usein esiintyy”, kertoo ihotautien erikoislääkäri Mari Grönroos. 

Muut basaliooman kasvutavat kuin pinnallinen, hoidetaan leikkaamalla. Tällaisia ovat nodulaarinen, infiltroiva ja mikronodulaarinen tyvisolusyöpä. Poikkeuksena ovat pienet nodulaariset basalioomat, jotka voidaan joskus kauhata ja jäädyttää.  

Basaliooma leikataan paikallispuudutuksessa. Muutos lähetetään vielä patologin tutkittavaksi. Näin saadaan varmuus, että kasvain on tullut poistetuksi kokonaisuudessaan.

“Mitä aikaisemmin basaliooma löydetään, sitä huomaamattomammat hoitojäljet toimenpiteestä jää, oli kyseessä sitten leikkaus, jäädyttäminen tai PDT-hoito”, muistuttaa Grönroos.

Ennuste tyvisolusyövän hoidon onnistumisesta on hyvä. PDT- ja jäädytyshoito on todettu tehokkaiksi. Näiden jälkeen on hoitoalue syytä kontrolloida myöhemmin ja varmistaa, ettei tauti ole uusiutunut. Riittävillä terveen ihon marginaaleilla leikattua basalioomaa ei tarvitse kontrolloida.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Samankaltaisia artikkeleita

Märkärupi tarttuu helposti
Iho

Märkärupi tarttuu helposti

Märkäruvesta kärsivät eniten pienet lapset, joiden välillä märkärupi myös tarttuu helposti. Myös urheilijat ja atooppisesta ihottumasta kärsivät sairastuvat herkemmin märkärupeen.

Lue lisää >>
Ihosairaala