Vaikka hyttyset kuuluvat Suomen kesään, harva nauttii niiden läsnäolosta. Hyttysen pistoilta on lähes mahdoton välttyä kokonaan, mutta keinoja niiltä suojautumiseen löytyy.
Varaa aika ihotautilääkärille >
Suomessa esiintyy noin 40 eri hyttyslajia, joista yleisimmät ovat metsä-, lehto- ja jänkähyttynen. Ainoastaan naarashyttyset imevät verta ihmisestä, sillä se on edellytys lisääntymiselle.
Reaktiot hyttysen pistosta
Vain noin 5% suomalaisista ei reagoi hyttysen pistoksiin millään tavalla. Lähes jokainen siis reagoi jollain tapaa pistoksiin. Osan iholle muodostuu heti pistoksen jälkeen nokkospaukama – tätä kutsutaan välittömäksi oireeksi. Paukamat johtuvat hyttysen syljen mukana tulevista valkuaisaineista, joita vastaan iho kehittää vasta-aineen.
Osalla reaktio viivästyy, jolloin pieni kutiseva näppylä ilmestyy vasta 4-6 tuntia pistoksen jälkeen. Tarkkoja syitä viivästyneeseen reaktioon ei tiedetä. Anafylaktisen sokin saaminen hyttysen piston vuoksi on todella harvinaista.
Yleensä iho reagoi hyttysen pistoksiin voimakkaammin alkukesästä ja loppukesään mennessä iho tottuu pistoihin. Hyttysen pistoja ei kannata raapia, jottei iho rikkoonnu ja pääse tulehtumaan.
Mikä avuksi kutinaan?
Ennen pistoja syödyt antihistamiini-tabletit lievittävät paukamien muodostumista iholle. Pistosten kutinan lievittämiseen auttavat apteekista saatavat antihistamiini-puikot ja hydrokortisonivoide. Antihistamiini-tabletit auttavat myös jo muodostuneisiin paukamiin pienentämällä niitä sekä rauhoittamalla kutinaa.
Hyttysen pistoksiin voi kasvaa toleranssi, niin ettei iho lopulta juuri enää reagoi niihin. Lapissa, missä hyttysiä esiintyy enemmän, ihmiset ovatkin suhteessa paremmin siedättyneitä hyttysen pistoksiin. Lääkkeellisesti hyttysen pistoksiin ei ole saatavilla siedätyshoitoa.
Miten hyttysiltä voi suojautua?
Hyttysiltä pystyy parhaiten suojautumaan riittävän paksuilla vaatteilla sekä hyttysmyrkyillä. Jos tiedät hyttysen piston voimakkaasti ärsyttävän ihoasi, voit ottaa antihistamiinia jo ennaltaehkäisevästi, tällöin iho ei ärsyynny eikä kutise pistoskohdissa yhtä paljon.
Paljaaksi jääville ihoalueille voi laittaa hyttysmyrkkyä. Myös eteerisiä öljyjä voi käyttää hyttysten karkottamiseen, mutta niiden tehon on tutkittu kestävän vain noin tunnin verran.
Hyttyshatut ja sängyn ylle vedettävät suojat ovat hyvä ratkaisu estää hyttysiä pääsemästä iholle paikoissa, missä hyttysiä on todella paljon, esimerkiksi vaellusretkillä.
Hyttysten torjunta kotipihalla
Hyttyset munivat mieluiten matalaan ja seisovaan veteen. Jotta omalla kotipihalla hyttyset eivät pääsisi lisääntymään, kannattaa seisovat vesialtaat tyhjentää tai suojata. Pihalla olevien saavien vesi kannattaa vaihtaa viikoittain ja lasten uima-altaat tyhjentää. Myös varjoisa ja tiheä kasvillisuus houkuttelee hyttysiä.
Varaa aika ihotautilääkärille >