Lapsen päähän käytetään täikampaa

Miten tunnistaa ja kukistaa täit?

Täit ovat usein jokavuotinen riesa etenkin päiväkodeissa ja kouluissa. Kerromme, miten täit tunnistaa ja miten niistä pääsee eroon.
Varaa aika ihotautilääkärille >

Päätäi on siivetön loinen

Päätäi imee ravinnokseen ihmisen päänahasta verta. Niiden puremat saavat aikaan päänahan mahdollisen kutinan, mutta täitä voi olla, vaikka kutinaa ei olisikaan. Loiset viihtyvät yleensä niskassa tai korvien takana ja niitä on vaikea nähdä, koska ne ovat vain muutaman millimetrin kokoisia. 

Naaras elää noin kuukauden, jonka aikana se munii hiuksen tyveen. Munat kuoriutuvat noin viikon kuluessa ja 2 viikon ikäisinä täit ovat valmiita lisääntymään. Ilman ravintoa täit kuolevat muutamassa päivässä, eli täit eivät voi jäädä elämään esim. päähineisiin tai pehmoleluihin.

Täitarkastus kannattaa aina tehdä epäilyn herätessä

Täit tarttuvat pääasiassa päiden välityksellä läheisissä kontakteissa. Lemmikkieläimistä ei voi tarttua ihmiselle päätäi.

Täitarkastus on aina tarpeellinen, jos läheisiltä löytyy täitä tai esimerkiksi koulussa tiedetään olevan niitä liikkeellä. Tarkastus on kätevin suorittaa apteekista saatavan täikamman avulla, sillä täit ovat niin pieniä, että niitä on todella vaikea nähdä. Hiuksen tyvessä olevat todella pienet vaaleahkot munat ovat myös merkki täitartunnasta, vaikka itse täitä ei olisi vielä löydetty. 

Jos perheessä on täitä, ei ole tarpeellista pestä kaikkien päätä täishampoolla, mutta kaikkien päätä tulee tarkkailla mahdollisen tartunnan vuoksi. Täitartunnan vuoksi ei tarvitse pysyä kotona, jos hoito on aloitettu, esimerkiksi lapsen voi viedä päiväkotiin. 

Taistelu täitä vastaan

Täitä on alettava hoitamaan pois heti niiden löydettyä, sillä ne lisääntyvät nopeasti ja ajan kuluessa päänahan kutina voi pahentua. Nopea hoito vähentää tietysti myös mahdollisia tartuntoja. Tehokkain hoitokeino on käyttää täikampaa, jonka piikit ovat todella tiheät, jotta täit ja täin munat eli saivareet jäävät siihen kiinni. Kampaa tulee käyttää ainakin kahden viikon ajan joka toinen päivä.

Permetriini on tuttu aine hyönteismyrkyistä, mutta sitä käytetään myös täishampoossa. Shampoota saa käyttää lapsille puolen vuoden iästä lähtien, eikä sen ole todettu olevan haitaksi raskaana ollessa tai imettäessä.

Hiuksiin voi käyttää myös silikonia sisältävää liuosta. Käsittelyn jälkeen kannattaa suorittaa täiden kampaus, sillä se on helpoin tehdä, kun hiukset ovat märät.

Petivaatteet ja vaatteet on syytä pestä kuumalla vedellä. Jos esimerkiksi päähinettä ei voi pestä, voi sen laittaa muutamaksi päiväksi muovipussiin, jolloin siinä olevat täit kuolevat.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos itsehoito ei tehoa

Pelkät näkyvät valkoiset munat eivät ole merkki epäonnistuneesta hoidosta, sillä ne voivat olla vain tiukasti kiinnittyneitä jo kuoriutuneita munia. Jos itsehoito ei muutamassa viikossa kukista täitä, on suositeltavaa mennä lääkäriin. Lääkäri voi kirjoittaa ivermektiini-kuurin, joka otetaan suun kautta. 

Varaa aika ihotautilääkärille >

 

 

Samankaltaisia artikkeleita

Märkärupi tarttuu helposti
Iho

Märkärupi tarttuu helposti

Märkäruvesta kärsivät eniten pienet lapset, joiden välillä märkärupi myös tarttuu helposti. Myös urheilijat ja atooppisesta ihottumasta kärsivät sairastuvat herkemmin märkärupeen.

Lue lisää >>
Ihosairaala