Moni tietää vyöruusun olevan särkevää ihottumaa iholla, mutta nyt kerromme miksi se muodostuu, miten se oireilee ja kuinka sen saa hoidettua pois.
Varaa aika ihotautilääkärille >
Mikä on vyöruusu ja mistä se johtuu?
Kaikki, jotka ovat sairastaneet vesirokon, voivat saada riesakseen vyöruusun. Vaikka vesirokosta paranee, jää virus kehoon ja voi myöhemmin aktivoitua aiheuttaen kivuliaan rakkulaisen ihottuman, jota kutsutaan vyöruusuksi. Noin 95%:lla aikuisista on virus kehossaan, koska he ovat lapsuudessa sairastaneet vesirokon.
Virus jää elämään hermosoluihin ja voi aktivoitua, jos elimistön vastustuskyky laskee esimerkiksi sairastelun vuoksi. Virus siirtyy hermoja pitkin ihoon, mikä tuntuu alkuun paikallisena kipuna.
Vyöruusu muodostuu paikallisesti tiettyyn kohtaan
Yleensä ensimmäisenä merkkinä siitä on kipu, kihelmöinti tai pistely tietyllä alueella, jonka jälkeen voi muodostua rakkulainen ihottuma. Aina ei välttämättä muodostu edes ihottumaa, jolloin vaiva on haasteellisempaa tunnistaa vyöruusuksi. Lisäksi rakkulat voivat myös puhjeta niin nopeasti, ettei niitä ehdi huomata.
Ihottuma voi joskus olla melko kivulias ja tuntua voimakkaana polttona sekä kutinana. Ihottuman lisäksi voi esiintyä yleisoireita, kuten päänsärkyä ja lämmönnousua.
Miten hoitaa vyöruusu
Kipua lievittämään voi ottaa mitä tahansa ilman reseptiä saatavaa särkylääkettä. Vaatteina on hyvä käyttää löysiä puuvillavaatteita, jotta ihottuma ei pääse ärsyyntymään vaatteiden vuoksi. Kutinaa voi lievittää kylmäpakkauksella tai viileällä suihkulla.
Lievästi oireilevan vyöruusun rakkulat ja ihottuma yleensä paranevat perusterveillä potilailla muutamassa viikossa. Harvinaisiin jälkioireisiin lukeutuvat ihottuman alueelle kohdistuva kihelmöinti, tunnottomuus, pistely sekä kipu, jotka voivat kestää kuukausista jopa vuosiin.
Lääkäriin on syytä mennä erityisesti, jos rakkulat ovat todella kipeitä tai jos vyöruusun sairastaa yli 60- vuotias, heikkokuntoinen ihminen tai käytössä on immuunijärjestelmää heikentävä lääkitys. Lääkäriin on syytä mennä myös, jos rakkulat ovat todella laajalla alueella, kasvojen alueella tai jos diagnoosi on epävarma.
Vyöruusuun löytyy myös lääkityksiä
Lääkitys kannattaa aloittaa mahdollisimman pian kun vyöruusun oireet ovat alkaneet, sillä niin se paranee nopeiten. Jos ihottuman kipuilun lisäksi on voimakasta hermostosärkyä, voi lääkäri määrätä joko suun kautta otettavia kipu- tai hermokipulääkkeita tai paikallisvoiteita jotka voivat helpottaa oireita. Vyöruusuun on myös saatavilla rokotus, joka on tarkoitettu erityisesti yli 60-vuotiaille.
Varaa aika ihotautilääkärille >