Ruusufinni (rosacea) on krooninen kasvoilla ilmenevä ihotauti, jonka esiintyvyys aikuisväestössä on noin 2-10 %. Sairaudelle on ominaista punoitus, turvotus, näppylät ja pintaverisuonien laajeneminen kasvojen iholla. Ruusufinni on yleisin 30-50-vuotiailla, erityisesti vaaleaihoisilla ihmisillä.
Ruusufinnille ei löydy yksiselitteistä, tarkkaa syytä. Sen uskotaan johtuvan useista tekijöistä; perinnöllisyydestä, immuunijärjestelmän häiriöistä sekä ulkoisista tekijöistä, kuten auringonvalosta, kuumuudesta ja stressistä.
Varaa aika ihotautilääkärille >
Ruusufinnin oireet
- Ihon lehahtelu, punastuminen
Ohimenevä lehahtelu on normaalia ja sille on monia syitä, mutta joskus se saattaa olla ensimmäinen merkki ruusufinnistä. - Ihon turvottelu
- Ihon kuivuus
- Ihon punoitus – erytematoottinen ruusufinni eli couperosa
Kasvojen ihon punoitus on oireista kaikkein tavallisin. Sairauteen liittyy usein pienten verisuonten laajentuminen, jolloin suonet näkyvät punoituksena ihon pinnalla. Tyypillisimmin tätä esiintyy poskilla, nenässä, otsassa ja leuassa, ja punoitus voi olla ohimenevää tai pysyvää. - Paiseet ja näppylät – papulopustulaarinen ruusufinni
Joillakin ruusufinniin sairastuneilla iholla voi esiintyä tulehtuneita paiseita ja näppylöitä, jotka muistuttavat aknea. - Rinofyyma: nenän turpoaminen ja muhkuraisuus
Joissakin tapauksissa ruusufinni voi aiheuttaa nenän ihon paksuuntumista ja turpoamista (rinofyyma), mikä voi muuttaa nenän muotoa paljonkin. Rinofyymaa voi myös esiintyä leuassa tai poskissa. Tämä ruusufinnin muoto vaivaa etenkin miehiä. - Silmäoireinen (okulaarinen) ruusufinni
Jopa puolella ruusufinnipotilaista on jotakin silmäoiretta. Silmät voivat punoittaa, olla valonarat, kuivat tai niissä voi olla kirvelyä, turvotusta tai rikan tunnetta. - Poltteleva tai pistelevä iho (neurogeeninen rosacea)
Tähän sairauteen käytetään täysin eri hoitoja kuin muihin rosacean muotoihin.
Ruusufinnin hoito
Ruusufinnin hoitoon on saatavilla useita hoitomuotoja, joilla voidaan lievittää taudin oireita ja parantaa ihon ulkonäköä. Hoito valitaan yleensä sen mukaan, miten vaikea ruusufinni on ja millaisia oireita potilaalla esiintyy.
Paikallisvalmisteet
- Ruusufinnin hoitoon voidaan käyttää erilaisia voidemaisia lääkkeitä. Voiteet, kuten metronidatsoli, atselaiinihappo tai ivermektiini, levitetään suoraan iholle ja niiden tarkoituksena on vähentää punoitusta ja tulehdusta.
Sisäiset lääkehoidot
- Lääkäri voi määrätä ruusufinnipotilaalle myös suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten tetrasykliini-ryhmän antibiootteja tai mietoja retinoideja (isotretinoiini), erityisesti jos oireet ovat hankalampia.
Verisuonilaser
- Ruusufinnin hoitoon voidaan käyttää lasertekniikkaa näkyvien verisuonten pienentämiseen ja ihon punoituksen vähentämiseen. Tämäntyyppinen hoito saattaa vaatia useamman käsittelyn, mutta tulokset ovat usein näkyviä jo ensimmäisen hoidon jälkeen. Ihosairaalan käyttämän edistyksellisen laser-laitteen ansiosta hoidot ovat nopeita, turvallisia ja lähes kivuttomia, eivätkä vaadi erityistä toipumisaikaa tai sairaslomaa.
Hoitavat ihonhoitotuotteet
- Erilaiset hoitavat ihonhoitotuotteet voivat auttaa lievittämään ruusufinnin oireita ja parantamaan ihon kuntoa. ”Couperosa-iholle” myytäviin ihonhoitotuotteisiin kuuluvat hajusteettomat ja väriaineettomat puhdistusaineet, kosteusvoiteet sekä aurinkosuojatuotteet, jotka suojaavat ihoa auringon haittavaikutuksilta.
Ruusufinnin oireet vaihtelevat paljon ja jokainen potilas on yksilöllinen, siksi hoitosuunnitelma tehdään aina yhdessä ihotautilääkärin kanssa ottaen huomioon potilaan ihon tarpeet ja elämäntilanne. Ihotautilääkäri voi myös neuvoa ja opastaa ihonhoitorutiineissa ja suositella sopivia tuotteita, lääkkeitä ja hoitomuotoja.