Ikääntyminen on luonnollinen prosessi, mutta on myös luonnollista että sen ulkoisia merkkejä halutaan häivyttää ja hidastaa. Ryppyjä ja muita iän mukanaan tuomia muutoksia ihossa ja kasvojen piirteissä voidaan hoitaa monenlaisten esteettisten toimenpiteiden ja hoitojen avulla.
Ikääntymisen merkit ihossa ovat hyvin yksilöllisiä ja etenevät jokaisella omalla tahdillaan. Muutoksiin vaikuttavat mm. geneettinen perimä, elämäntavat ja auringolle altistumisen määrä vuosien varrella.
Ikämuutoksia on yleisesti havaittavissa jo 30 vuotta täyttäneiden kasvoilla: silmäkulmissa ja otsassa saattaa näkyä ryppyjä, ihon sävyssä on ehkä epätasaisuutta ja esimerkiksi maksaläiskiä alkaa ilmaantua varsinkin auringonpalvojille. Ihon edelleen kuivuessa ja menettäessä elastisuuttaan, nelikymppisillä rypyt ja juonteet ovat yleensä jo selvästi havaittavia. Viimeistään viisikymppisenä, naisilla erityisesti vaihdevuosien myötä, on useimmilla nähtävissä jo huomattavan selkeitä muutoksia kasvojen ja kaulan ihossa sekä kasvonpiirteissä. Kasvoille ilmaantuu korostuneita pintaverisuonia.
Monia iän mukanaan tuomia muutoksia ja ”kauneusvirheitä” on mahdollista häivyttää ja korjata erilaisten esteettisten toimenpiteiden ja hoitojen avulla. Jos harkitset ryppyjen ja muiden ikääntymisen merkkien hoitamista, tule ilmaiseen konsultaatioon keskustelemaan vaihtoehdoista asiantuntijan kanssa. Konsultaatiokäynnin tavoitteena on löytää kullekin asiakkaalle hänen ongelmaansa parhaiten sopiva hoitomuoto.
Varaa aika maksuttomaan ihon laitehoitojen konsultaatioon >
Ryppyjen poisto ja ikääntymismuutosten hoito Ihosairaalassa
Ihosairaala on ihon asiantuntija, ja laajasta palveluvalikoimasta löytyy monenlaisia keinoja myös esteettisten haittojen korjaamiseen ja ikääntyvän ihon elvyttämiseen. Olipa huolenaiheesi veltostuva iho, lisääntyvät ja syvenevät rypyt tai vaikkapa raskaat yläluomet, ongelmaan löytyy varmasti tehokasta apua Ihosairaalan tarjoamista hoidoista ja plastiikkakirurgisista toimenpiteistä.
Rypyt ja juonteet: Sibeliusrypyt, otsan vaakarypyt, silmänalusrypyt, ylähuulen pystyrypyt, nasolabiaalijuonteet, marionettijuonteet, kaulan poikittaisjuonteet
Iän mukana kasvoille ilmaantuu yhä enemmän niin pieniä kuin syvempiäkin ryppyjä ja juonteita ihon rakenteen muuttuessa, ja osittain myös erilaisten ilmeiden kuten kulmien kurtistelun ja nauramisen myötä.
Sibeliusrypyt eli pystyjuonteet otsassa kulmakarvojen välissä ovat hyvin tavallinen esteettinen vaiva, samoin otsan vaakarypyt. Koska niiden syntyyn vaikuttaa tiettyjen pienten kasvolihasten liikuttelu, tehokkain ja käytetyin keino otsan ryppyjen poistoon on ”botox” eli botuliinitoksiini. Pistoshoitona annettava botuliini lamauttaa hermoja, jolloin lihas ei pääse jännittymään ja otsa tasoittuu silmin nähden.
Silmänalusryppyjen ja silmäkulmien ”harakanvarpaiden” häivyttämiseksi valitaan hoito yleensä kolmesta vaihtoehdosta: fraktionaalinen laser ja pistoshoidot ovat suosittuja menetelmiä, ja joskus myös rasvansiirrolla on mahdollista tasoittaa ryppyjä silmien ympärillä. Jos yläluomien iho roikkuu tai poimuttuu ylenmäärin, asia on mahdollista korjata yläluomileikkauksella.
Ylähuulen pystyrypyt ovat yleinen ikääntymisen merkki, joka erityisesti tupakoitsijoilla korostuu sekä ryppyjen määrässä että niiden syvyydessä. Suunympärysryppyjen silottamiseen käytetään erityisesti fraktionaalista laseria. Sairaanhoitajan tekemä hoito on kivuton ja tuntuu lähinnä pistelynä ja kuumotuksena. Toipuminen on erittäin nopeaa, punoitus häviää 2-4 päivässä, ja jo toimenpidettä seuraavana päivänä punoitusta voi halutessaan peittää meikillä.
Nenänpielistä suupieliin kulkevat nasolabiaalijuonteet syvenevät vanhemmiten ja niillä on suuri vaikutus kasvojen kokonaisilmeeseen. Nasolabiaalijuonteita sekä suupielistä leukaan kulkevia marionettijuonteita pystytään jonkin verran häivyttämään ja kasvojen yleisilmettä kohottamaan täyteaineiden tai rasvansiirron avulla. Alkavia hentoja juonteita voidaan käsitellä fraktionaalisella laserilla, mutta käytännössä täyteaineet ovat tarpeen havaittavan muutoksen aikaansaamiseksi. Pidemmälle ehtineitä, syviä juonteita hoidettaessa eivät nekään monesti riitä toteuttamaan asiakkaan toivomaa lopputulosta. Raja on häilyvä sen suhteen, mikä hoitomuoto kulloinkin on sopivin valinta tai tarvitaanko tavoitteeseen pääsemiseksi kirurgisia toimenpiteitä. Konsultaatiokäynti on siksi erittäin tärkeä arvion tekemiseksi ja hoidon valitsemiseksi.
Kaulan ”vuosirenkaiden” eli syvien poikittaisten juonteiden hoitaminen on hyvin haasteellista ilman kirurgiaa. Kaulan aluetta saadaan kiinteytettyä jonkin verran fraktionaalisella laserilla, mutta hoito sopii lähinnä hieman veltostuneelle iholle. Syvien rengasmaisten juonteiden poistamiseksi tarvitaan kirurgisia toimenpiteitä.
Varaa aika maksuttomaan plastiikkakirurgian konsultaatioon >
Ihon veltostuminen, ohentuminen ja kuivuminen, elastisuuden väheneminen
Fraktioitu laser on aivan erinomaisen toimiva keino parantaa ikääntyvän ihon kuntoa. Laserhoidon aiheuttaman lämpövaikutuksen ansiosta oma kollageenin tuotanto aktivoituu, jolloin iho napakoituu ja sen elastisuus paranee. Fraktiolaserilla tehtävä rejuvenaatio-hoito on hienovarainen, tarkka ja pieniriskinen toimenpide. Laserhoito ei tee ihoa kireän tuntuiseksi tai saa aikaan efektinomaisia, silmiinpistäviä muutoksia, vaan se korjaa luonnollisesti ja tasaisesti ihon omaa kimmoisuutta ja tasoittaa juonteita.
ADVATX-laserhoidolla voidaan uudistaa ja kiinteyttää ihoa ilman fraktioidun laserin haittavaikutuksia. Tämä edistyksellinen uuden polven laser vaikuttaa ihon sekä pinta- että syvempiin kerroksiin lisäten kollageenisynteesiä. Hoito korjaa samalla ihon kirjavuutta: sekä kesakkoisuutta että ylimääräisiä häiritseviä pintaverisuonia. Sairaanhoitajan antama hoito toteutetaan sarjahoitona. Iho on edustuskelpoinen heti hoidon jälkeen eikä hoitoon liity rajoitteita, eli hoito sopii hyvin kiireiselle henkilölle, joka eivät halua laisinkaan toipumisaikaa. Fraktioitua laserhoitoa sekä AdvaTX-laserhoitoa voi hyvin myös yhdistää.
Kuivan, ohenevan ja elastisuuttaan menettävän ihon hoitoon sopii myös mikroneulaus. Kuten fraktioidussa laserissa, myös mikroneulaus avaa ihon hoitaville aineille, ja ihoon tehdyt mikroskooppisen pienet reiät käynnistävät myös ihon oman korjausreaktion ja aktivoivat sen kollageeni- ja elastaanisäikeitä. Mikroneulaus sopii hyvin kaikille ihotyypeille, eli myös tummaihoisille.
Mesoterapia on kosmetologin tekemä laitehoito, jossa ravintoaineita imeytetään ihon läpi. Hoito voidaan kohdistaa nimenomaan ikääntymismuutoksiin käyttämällä ihoa kiinteyttäviä, kosteuttavia ja elastisuutta lisääviä aktiiviaineita.
TCA-kuorinta on kemiallinen hoitomuoto, jota käytetään usein nimenomaan anti-aging -tarkoituksessa. Happokuorinta uudistaa ihon pintakerrosta, tasoittaa ihonsävyä ja mataloittaa ryppyjä ja juonteita, samoin kuin vanhoja aknearpia.
Ikääntyvän ihon elvyttämiseen käytetään nykyään tuloksekkaasti myös päivänvalo-PDT-hoitoa. Fotodynaamisen terapian vaikutus kohdistuu ihon muuttuneisiin soluihin, kuten pigmenttimuutoksiin ja lieviin soluvaurioihin, ja saa ne uudistumaan, jolloin ihon kimmoisuus lisääntyy ja rypyt vähenevät.
Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon >
Ihon epätasaisuus, sävyvaihtelut ja ihomuutokset: Maksaläiskät ja muut pigmenttimuutokset, punoitus, laajentuneet ihohuokoset, häiritsevät pintaverisuonet, kirsikka- ja hämähäkkiluomet, rasvaluomet, arvet, ksantelasmat
Pigmenttimuutoksia voidaan hoitaa mm. kemiallisilla kuorinnoilla, PDT-hoidolla, mikroneulauksella ja mesoterapialla, mutta yksi suosituimmista menetelmistä on laserkäsittelyn ja paikallishoitojen yhdistelmä. Ihosairaalassa yhdistämme viimeisimmän tietämyksen ihon liikapigmentin juurisyistä sekä tehokkaimmista uusista paikallishoidoista laitehoitoihin parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Ihosairaalan edistyksellinen laser-laite mahdollistaa töihin paluun heti käsittelyn jälkeen ilman sairauslomaa.
Verisuonilaserilla pystytään korjaamaan esimerkiksi ruusufinnin aiheuttamaa ihon punoitusta, couperosa-ihoa sekä verisuonimuutoksia kuten näkyviä hiussuonia, tuliluomia, mansikka- ja kirsikkaluomia ja hämähäkkiluomia. Konsultaatio ja huolellinen erotusdiagnostiikka ovat tärkeitä, jotta valituksi tulee oikea hoitomuoto – kaikki verisuonimuutokset eivät ole laserilla hoidettavia. Ihosairaalassa voit varata ajan maksuttomaan konsultaatiokäyntiin sairaanhoitajan luona.
Verisuonilaserilla voidaan hoitaa myös leikkausarpia ja muita punoittavia, tuoreita arpia. Fraktioitu laser taas on tehokas menetelmä mm. vanhojen, vaaleiden aknearpien tai onnettomuuksien aiheuttamien arpien tasoittamiseen.
Tyypillisesti iän myötä lisääntyvät ja kasvavat rasvaluomet pystytään usein rapsuttamaan helposti pois kyretillä tai jäädyttämään kryohoidolla. Etenkin kasvojen alueelta rasvaluomien poistoa tehdään paljon myös laserilla, koska sen jälki on hyvin huomaamaton.
Ksantelasmoja eli silmäluomien kellertäviä rasvakertymiä hoidetaan nykyään useimmiten leikkaavalla laserilla. Kyseessä on kevyt, nopea, ja kivuton toimenpide jolla saadaan parhaat tulokset.
Ihon kokonaisvaltaiseen silottamiseen ja kirkastamiseen sopii erinomaisesti TCA-kuorinta. Se tasoittaa ihon sävyä vaalentamalla maksaläiskiä ja ihon värivirheitä, ja mataloittaa myös aknearpia.
Roikkuvat yläluomet, tummat silmänaluset, silmäpussit
Ylimääräinen iho yläluomissa voidaan poistaa yläluomileikkauksella, joko perinteisellä tai veitsettömällä menetelmällä. Myös alaluomiin muodostuneista silmäpusseista eroon pääseminen onnistuu poistamalla löystynyttä ihoa leikkauksella. Silmäluomileikkaukset ovat nopeita ja turvallisia pientoimenpiteitä, jotka tehdään paikallispuudutuksessa.
Jos leikkaukseen ei haluta turvautua, alaluomien juonteita ja silmäpusseja voidaan hoitaa fraktionaalisella laserilla. Laserhoito soveltuu myös tummille silmänalusille, jotka usein johtuvat geneettisestä taipumuksesta; iho silmien alla on niin ohutta että tummat verisuonet kuultavat läpi. Yksi erittäin hyvä hoitokeino häiritsevän tummille tai esimerkiksi iän myötä kuopalle painuneille silmänalusille on rasvansiirto – sen avulla saadaan silmien alle luotua pehmeä, vaalea pinta. Silmänalusten ongelmakohtien korjaamiseen riittää hyvin vähäinen määrä muualta kehosta otettua rasvaa.
Varaa aika maksuttomaan sairaanhoitajan konsultaatioon >
Poskien ja ohimoiden painuminen kuopalle, poskipäiden madaltuminen, kasvojen täyteläisyyden katoaminen
Iän myötä rasvan määrä kasvoissa vähenee ja täyteläiset, pehmeät muodot alkavat kadota. Plastiikkakirurgia tarjoaa keinoja muokata kasvoja täyteläisemmiksi säilyttäen ne samalla sopusuhtaisen ja luonnollisen näköisinä. Täyteaineilla sekä rasvansiirroilla pystytään molemmilla saamaan aikaan hyvin luonnollinen esteettinen lopputulos. Ihosairaalan asiantuntijat osaavat arvioida tarkalleen oikean rasvan tai täyteaineen määrän juuri oikeanlaisen hienovaraisen muutoksen luomiseksi. Konsultaatiossa käydään huolellisesti läpi millaisia vaikutuksia milläkin hoidolla ja sen määrällä on.
”Hamsteripussit” eli löysä iho leuan molemmin puolin, ”heltta” leuan alla, kaksoisleuka
Ikääntyessä kasvojen rasva paitsi vähenee, alkaa usein ihon veltostuessa myös painottua enemmän kasvojen alaosaan. ”Hamsteripussit” eli roikkuva iho ja kudos poskien alaosassa tai leuan molemmin puolin on tuttu ongelma useimmille viisikymppisille, samoin kuin leuan alle pikkuhiljaa kehittyvä ”heltta”. Jos ihon löystymistä lähdetään korjaamaan hyvissä ajoin, pystytään alkavia muutoksia yleensä jossain määrin kiinteyttämään fraktionaalisella laserilla. Täyteaineilla pussittavaa vaikutelmaa saadaan korjattua jo paremmin, sillä volyymin lisääminen puuttuviin kohtiin kuten esimerkiksi poskipäihin kohottaa leukalinjaa. Siinä vaiheessa kun poskissa ja leuan alla on löysää ihoa jo paljon, tilanteen korjaamiseksi tarvitaan kirurgisia toimenpiteitä.
Konsultaation kautta hoitoon
Ryppyjen poisto sen enempää kuin monen muunkaan esteettisen haitan korjaus ei useinkaan ole yksiselitteisesti listalta valittava toimenpide. Hoitovaihtoehtoja on yleensä useita ja ne riippuvat ongelman tyypistä, lähtötilanteesta sekä siitä, millaisia tuloksia tavoitellaan.
Tämän vuoksi ryppyjen ja muiden ikääntymismuutosten hoitaminen kannattaa aloittaa konsultaatiolla, jolla kartoitetaan ongelman laatu ja käytettävissä olevat hoitoratkaisut. Hoito valitaan viime kädessä aina asiakkaan tahdon mukaan. Konsultaation avulla pyritään kuitenkin varmistamaan, että asiakas ymmärtää millaisia tuloksia milläkin toimenpiteellä tai hoitotavalla on mahdollista saavuttaa. Valitun hoidon yksityiskohdat, mukaan lukien siihen valmistautuminen ja jälkihoito käydään myös läpi konsultaatiossa.
Itsellesi parhaan hoitoratkaisun etsinnän voit aloittaa käymällä ihon laitehoitojen konsultaatiossa tai plastiikkakirurgian konsultaatiossa, jotka ovat molemmat maksuttomia. Konsultaatiokäynnillä pääset keskustelemaan aihepiiriin perehtyneen sairaanhoitajan kanssa ja valitsemaan hänen asiantuntemuksensa avulla juuri sinulle sopivimman hoitomuodon tai toimenpiteen. Konsultaatio ei sido sinua mihinkään.
Varaa aika ihon laitehoitojen konsultaatioon >
Varaa aika plastiikkakirurgian konsultaatioon >