Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis är en mångfacetterad, kronisk immunologisk inflammatorisk sjukdom i huden, som drabbar cirka 100 000 finländare, eller cirka 2 % av befolkningen. Sjukdomen kan bryta ut i alla åldrar, men är mindre vanlig hos barn. Hudpsoriasis börjar ofta i tonåren (i cirka 16–22 års ålder), den andra toppen av utbrott sker i åldern 55–60 år.

Vissa patienter med hudpsoriasis utvecklar också psoriasisartrit. Hos under 40-åriga personer med psoriasis uppträder psoriasisartrit vanligtvis inte innan åratal senare. Personer som diagnostiserats med psoriasis i äldre ålder drabbas däremot ofta av ledsymtom snart efter uppkomsten av hudsymtom. Endast en liten del av ledsymtomen föregås av hudsymtom.

Psoriasis förekommer i alla delar av huden och på naglarna. Eksemets omfattning varierar från några små fläckar till en form som täcker hela huden. Psoriasis kan åtföljas av klåda och ömhet i huden, eller vilken som helst känsla från brännande till stickningar, särskilt i hårbotten. Ofta orsakar dock fläckarna bara smärre symtom. Eksemet kännetecknas av växlande lugna och symtomatiska perioder.

Predisponerande faktorer för psoriasis omfattar riklig alkoholkonsumtion, infektioner (exempelvis tandinfektioner), rökning och stress. Många läkemedel kan också utlösa eller förvärra psoriasis.

Boka tid till hudläkares mottagning >

Manifestationer av psoriasis

  • Plackpsoriasis
  • Guttat psoriasis
  • Böjveckspsoriasis
  • Hårbottenpsoriasis
  • Psoriasis i ansiktet
  • Psoriasis i handflatorna
  • Psoriasis på fotsulorna
  • Nagelpsoriasis
  • Psoriasis på könsorganen
  • Generaliserad pustulös psoriasis
  • Lokal pustulös psoriasis (på handflator och fotsulor)
  • Psoriasis på hela huden eller erytrodermisk psoriasis

Allvarlig eller mild psoriasis?

Det finns två vanliga åtgärder för att bestämma svårighetsgraden av hudpsoriasis:

  • BSA (kroppsyta), eller hur stor procentandel av huden som täcks av eksemet
  • PASI (psoriasis area and severity index), där andelen, rodnad, tjocklek och flagnande utslag bedöms separat för olika områden

För att avgöra svårighetsgraden av den här hudsjukdomen är det också viktigt hur mycket personen med psoriasis själv känner att tillståndet påverkar hens livskvalitet. Effekten av hudsymtom på livet kan mätas exempelvis genom en DLQI-enkät med 10 frågor.

Behandling av psoriasis

Det finns inget botemedel mot hudpsoriasis, och även välbehandlad psoriasis är sällan helt asymtomatisk. Behandling kan dock lindra symtomen och därmed ofta förbättra livskvaliteten avsevärt.

Hos de allra flesta drabbade är hud- och ledsymtomen milda, och regelbunden lokal behandling är tillräcklig för dem. Speciellt vid behandling av svårare psoriasis måste patientens situation beaktas som helhet: utöver att lindra hudsjukdomen är syftet att lindra inflammation i hela kroppen, behandla latenta infektioner samt identifiera och behandla riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är viktigt att beakta komorbiditeter och inleda behandlingen tidigt.

Behandling av psoriasis beror på dess svårighetsgrad:

  • Receptfria läkemedel (hydrokortison, baskrämer)
    Att regelbundet applicera baskräm på ren hud minskar eksemets torrhet, klåda i huden och mängden mjäll.
  • Aktuella receptbelagda läkemedel (kortikoider, vitamin D-krämer, kombinationer av dessa)
    Vid utbredd psoriasis är läkemedelskrämer som appliceras på huden också viktiga som stöd för andra behandlingar.
  • Ljusbehandlingar
    Ultravioletta strålar kan användas för att behandla psoriasis som sådana (UVB-terapier och SUP-terapi) eller så kan patientens hud förberedas för exponering med UVA-strålar (PUVA-behandlingar) internt eller externt med fotosensibilisatorer som används internt eller externt. Fototerapi dämpar hudinflammation och bromsar hudförtjockningen och är särskilt lämplig för behandling av måttligt guttat psoriasis eller fläckpsoriasis.
  • Systemiska läkemedel
    Systemiska läkemedel används för att behandla måttlig till svår psoriasis när lokala behandlingar inte har fungerat eller en större del av kroppsytan är täckt med symtom. De tas oralt (i form av tabletter), injektioner eller infusioner. Systemiska läkemedel påverkar hela kroppen och lindrar symtomen på psoriasis genom att moderera inflammation och överdriven celltillväxt.
  • Biologiska läkemedel
    Avancerade läkemedel baserade på proteiner och antikroppar påverkar vissa delar av kroppens immunsystem, som är kända för att vara viktiga i den inflammatoriska processen för psoriasis. De här läkemedlen kan övervägas när psoriasisen är svår och långvarig och/eller när konventionella behandlingar inte har gett tillräckliga resultat eller är lämpliga för patienten.

En specialist inom dermatologi tar exempelvis hänsyn till svårighetsgraden av utslag och artrit, möjligheterna att genomföra olika behandlingar och patientens tidigare erfarenhet samt svar på tidigare behandlingar. Läkaren informerar om tillgängliga behandlingar, deras effekter samt det praktiska genomförandet och söker lämpliga behandlingar tillsammans med patienten.

Boka tid till hudläkares mottagning >

 

Ihosairaala