Psoriasis

Psoriasis

Oletko kiinnostunut plastiikkakirurgisista hoidoista? Asiantuntijan konsultaatio nyt 0€ – varaa aika.

Psoriasis

Psoriasis (psoriaasi) on ihon monimuotoinen, krooninen immunologinen tulehdustauti, josta kärsii noin 100’000 suomalaista eli n. 2% väestöstä. Sairaus voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta lapsilla psoriasis on harvinaisempi. Ihopsoriaasi alkaa usein nuoruusiällä (n. 16-22-vuotiaana), toinen ilmaantumishuippu on 55-60 vuoden iässä.

Osalle ihopsoriaasipotilaista kehittyy myös nivelpsoriaasi. Alle 40-vuotiaana psoriaasiin sairastuneilla nivelpsoriaasi ilmenee yleensä vasta vuosien jälkeen. Sen sijaan vanhemmalla iällä psoriaasiin sairastuneilla niveloireet alkavat usein varsin pian iho-oireiden ilmaantumisen jälkeen. Vain pienellä osalla niveloireet edeltävät iho-oireita.

Psoriaasia esiintyy kaikilla ihoalueilla sekä kynsissä. Ihottuman laajuus vaihtelee muutamasta pienestä läiskästä koko ihon peittävään muotoon. Psoriaasiin saattaa liittyä kutinaa ja ihon arkuutta, tai mitä tahansa tunnetta polttelusta kihelmöintiin, etenkin hiuspohjassa. Usein läiskät ovat kuitenkin vähäoireisia. Tyypillistä ihottumalle on rauhallisten ja oireilevien kausien vaihtelu.

Psoriaasille altistavia tekijöitä ovat runsas alkoholinkäyttö, infektiot (esimerkiksi hammastulehdukset), tupakointi ja stressi, ja myös monet lääkkeet voivat laukaista psoriaasin tai pahentaa sitä.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Psoriaasin ilmenemismuotoja

  • Läiskäpsoriaasi
  • Pisarapsoriaasi
  • Taivepsoriaasi
  • Hiuspohjan psoriaasi
  • Kasvojen psoriaasi
  • Kämmenten psoriaasi
  • Jalkapohjien psoriaasi
  • Kynsien psoriaasi
  • Sukuelinten psoriaasi
  • Märkärakkulainen yleisoireinen psoriaasi
  • Paikallinen märkärakkulainen psoriaasi (kämmenissä ja jalkapohjissa)
  • Koko ihon psoriaasi eli erytroderminen psoriasis

Vaikea vai lievä psoriasis?

Ihopsoriaasin vaikeusasteen määrittelyssä yleisesti käytettyjä mittareita on kaksi:

  • BSA (body surface area) eli kuinka suuren prosenttiosuuden ihottuma kattaa ihon pinta-alasta
  • PASI (psoriasis area and severity index), jossa eri alueilta arvioidaan erikseen ihottuman prosenttiosuus, punoitus, paksuus ja hilseily

Tärkeää tämän ihotaudin vakavuuden määrittelyssä on myös se, kuinka paljon psoriaasia sairastava itse kokee sairauden vaikuttavan elämänlaatuunsa. Iho-oireiden vaikutusta elämään voidaan mitata esimerkiksi kymmenen kysymystä sisältävällä DLQI-kyselyllä.

Psoriasiksen hoito

Ihopsoriaasiin ei ole sitä täydellisesti parantavaa hoitoa, ja hyvin hoidettunakin psoriasis on harvoin täysin oireeton. Hoidolla pystytään kuitenkin lievittämään oireita ja siten parantamaan elämänlaatua usein merkittävästikin.

Valtaosalla sairastuneista iho- ja niveloireet ovat lieviä, ja heille riittää säännöllinen paikallishoito. Erityisesti vaikeamman psoriaasin hoidossa on otettava potilaan tilanne huomioon kokonaisvaltaisesti: ihosairauden helpottamisen lisäksi tavoitteena on lievittää koko elimistön inflammaatiota, hoitaa piilevätkin infektiot sekä kartoittaa ja hoitaa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät. Liitännäissairauksien huomioiminen ja varhain aloitettu hoito on tärkeää.

Psoriasiksen hoito porrastuu vaikeusasteen mukaan:

  • Käsikauppalääkkeet (hydrokortisoni, perusvoiteet)
    Perusvoiteen säännöllinen käyttö puhtaalle iholle vähentää ihottuman kuivuutta, ihon kutinaa ja hilseen määrää.
  • Paikalliset reseptilääkkeet (kortikoidit, D-vitamiinivoiteet, näiden yhdistelmät)
    Paikallisesti käytettävät lääkevoiteet ovat tärkeitä myös muiden hoitojen tukena laaja-alaisessa psoriaasissa.
  • Valohoidot
    Psoriaasin hoitoon voidaan käyttää ultraviolettisäteitä sellaisenaan (UVB-hoidot ja SUP-hoito) tai potilaan iho voidaan valmistella ennen valotusta UVA-säteille (PUVA-hoidot) sisäisesti tai ulkoisesti käytettävällä valoherkisteillä. Valohoito vaimentaa ihon tulehdusta ja hidastaa ihon paksuuntumista, ja se sopii erityisesti keskivaikean pisara- tai läiskäpsoriaasin hoitoon.
  • Systeemiset lääkkeet
    Systeemisiä lääkkeitä käytetään keskivaikean tai vaikean psoriaasin hoitoon, kun paikallishoidot eivät ole tehonneet tai isompi osa kehon pinta-alasta on oireiden peitossa. Ne otetaan suun kautta (tablettina), injektiona tai infuusiona. Systeemiset lääkkeet vaikuttavat koko kehoon ja lievittävät psoriaasin oireita hillitsemällä tulehdusta ja solujen liikakasvua.
  • Biologiset lääkkeet
    Pitkälle kehitetyt, proteiineihin ja vasta-aineisiin perustuvat lääkkeet vaikuttavat kehon immuunijärjestelmän tiettyihin osiin, joiden tiedetään olevan tärkeitä psoriaasin tulehduksellisessa prosessissa. Näitä lääkkeitä voidaan harkita kun psoriaasi on vaikea-asteinen ja pitkäkestoinen, ja/tai kun tavanomaiset hoitomuodot eivät ole tuottaneet riittävästi tulosta tai sopineet potilaalle.

Ihotautien erikoislääkäri ottaa hoitomuotojen valinnassa huomioon mm. ihottuman ja niveltulehduksen vaikeusasteen, eri hoitojen toteuttamisen mahdollisuudet sekä potilaan aikaisemmat kokemukset ja reagoinnin aiempiin hoitoihin. Lääkäri kertoo käytettävissä olevista hoidoista, niiden vaikutuksista sekä käytännön toteutuksesta ja sopivat hoidot etsitään yhteisymmärryksessä potilaan kanssa.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Ihosairaala