Vitiligo eli valkopälvi on ihosairaus, joka aiheuttaa ihon pigmentin menetystä. Vaikka vitiligo ei ole vaarallinen sairaus, ihon tavanomaisesta erottuva ulkonäkö voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja itsetuntoon. Miten vitiligo ilmenee, miten se diagnosoidaan ja millaisia hoitokeinoja on saatavilla?
Varaa aika ihotautilääkärille >
Mitä vitiligo on ja mistä se johtuu?
Vitiligo eli valkopälvi on ihosairaus, jossa ihon pigmenttiä tuottavat solut eli melanosyytit tuhoutuvat, jolloin iholle alkaa muodostua vaaleita, tarkkarajaisia läiskiä.
Vitiligon tarkkaa syytä ei tunneta, mutta sen katsotaan olevan autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää omia pigmenttisolujaan vastaan. Perinnöllisyydellä uskotaan olevan merkitystä, sillä vitiligoa esiintyy useammin henkilöillä, joiden suvussa on sairautta.
Vitiligo voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta yleisimmin se alkaa nuorella aikuisiällä, useimmiten ennen 30 ikävuotta. Myös lapset voivat sairastua vitiligoon, mutta se on harvinaisempaa.
Miten vitiligo ilmenee?
Vitiligo voi esiintyä millä tahansa ihoalueella, mutta yleisimmin valkoisia läiskiä ilmenee kasvoilla, käsissä, jaloissa, kyynärpäissä, polvissa ja genitaalialueella. Läiskät voivat keskittyä tietylle alueelle tai niitä voi ilmaantua tasaisemmin ympäri kehoa. Ensioireet näkyvät usein pienenä vaaleana laikkuna, joka laajenee ajan myötä, ja ennemmin tai myöhemmin iholle muodostuu yleensä myös uusia laikkuja.
Kuinka nopeasti vitiligo leviää?
Vitiligon eteneminen on yksilökohtaista. Joillakin henkilöillä sairauden aiheuttamia läiskiä kertyy hitaasti vuosien kuluessa, kun taas toisilla saattaa kehittyä uusia, laajojakin valkopälvialueita nopeaan tahtiin, vain muutaman kuukauden sisällä. Valkoisten läiskien laajeneminen ja määrän lisääntyminen tapahtuu usein ”pyrähdyksinä”, niin että pitkän stabiilin vaiheen jälkeen seuraa nopea pahenemisvaihe. Joskus tauti saattaa pysähtyä kokonaan.
Miten vitiligo diagnosoidaan?
Lähes kaikissa tapauksissa ihotautilääkäri pystyy tunnistamaan vitiligon jo pelkästään ihon ulkonäön perusteella. On erittäin harvinaista, että diagnoosin varmistamiseksi otettaisiin ihonäyte eli biopsia.
Onko vitiligo vaarallista?
Vitiligo ei ole fyysisesti vaarallinen sairaus, eikä se aiheuta kipua tai muita terveydellisiä komplikaatioita. Vitiligoa sairastavilla on tosin muita useammin myös muita autoimmuunisairauksia, joten ne voi olla syytä selvittää. Vitiligosta kärsivien tulisi aina muistaa suojata ihonsa hyvin auringolta, sillä pigmentitön iho palaa hyvin herkästi.
Vitiligon negatiiviset vaikutukset liittyvät fyysisen haitan sijasta pikemminkin psyykkiseen hyvinvointiin ja itsetuntoon, ja myös nämä ovat hyviä syitä pyrkiä hoitamaan tätä usein selkeästi ulospäin näkyvää ihosairautta.
Miten vitiligoa voidaan hoitaa?
Vitiligoon ei ole parantavaa hoitoa, mutta läiskien erottuvuutta voidaan yrittää häivyttää erilaisilla hoidoilla, ja uudelleenpigmentoitumista voidaan aktivoida:
- Kortisonivoiteet ja muut paikallishoidot voivat auttaa palauttamaan pigmenttiä joillakin potilailla.
- Valohoidot, erityisesti kapeakaistainen UVB-hoito, voivat stimuloida pigmentin tuotantoa.
- Kalsineuriinin estäjät ( takrolimuusi, everolimuusi, pimekrolimuusi) voivat auttaa hillitsemään immuunijärjestelmän toimintaa.
- Ihonsiirrot ja mikropigmentaatio ovat mahdollisia, joskin hyvin harvoin käytettyjä vaihtoehtoja pysyvämpään ulkonäön parantamiseen.
- Kosmeettiset tuotteet auttavat vitiligon häivyttämisessä lyhytaikaisesti, esimerkiksi peitevoiteilla voidaan tasoittaa ihon sävyeroja.
- Aurinkosuojaus on tärkeää vitiligosta kärsivälle: vitiligo-läiskät palavat herkästi mutta eivät rusketu, ja muun ihon ruskettuminen korostaa valkoisten laikkujen rajoja.
- Uudet JAK-estäjä-hoidot ovat olleet lupaavia, vaikkakaan niillä ei ole vielä myyntilupaa vitiligon hoidossa.
Voiko vitiligo parantua kokonaan?
Vitiligon eteneminen voi joillakin potilailla pysähtyä tai ihon pigmentti jopa osittain palautua hoitojen seurauksena tai täysin ilman hoitoakin, mutta pysyvä paraneminen on harvinaista. Hoitojen avulla voidaan kuitenkin usein parantaa ihon ulkonäköä ja hidastaa taudin etenemistä.
Jos epäilet vitiligoa tai haluat lisätietoa hoitovaihtoehdoista, ota yhteyttä ihotautilääkäriin. Varhainen diagnoosi ja hoito voivat auttaa hallitsemaan sairauden etenemistä ja parantamaan elämänlaatua.
Varaa aika ihotautilääkärille >