Käsi-ihottumaa voi ennaltaehkäistä ja hoitaa kosteuttavilla ja ihoa suojaavilla voiteilla.

Käsi-ihottumalle on monia syitä – näin ehkäiset ihottumaa ja sen pahenemista

Ihottuma käsissä on tuttu vaiva monelle joko lyhytaikaisena, esimerkiksi kuivan ja kylmän talvi-ilman aiheuttamana ongelmana tai hankalampana kroonisena sairautena. Hyvät ihonhoitorutiinit, tiettyjen ympäristötekijöiden välttäminen ja ihon suojaaminen voivat auttaa ehkäisemään käsi-ihottuman puhkeamista tai sen pahenemista.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Näin ehkäiset käsi-ihottumaa

Käsi-ihottuman ennaltaehkäisy on aina tehokkaampaa ja helpompaa kuin jo pahaksi äityneen ihottuman hoitaminen. Ennakoivilla toimenpiteillä pyritään välttämään ihon kuivumista, halkeilua ja vaurioitumista, jotka altistavat ihottumalle. Hoitamattomana tai toistuvasti pahentuneena käsiekseema voi kroonistua, mikä voi johtaa pysyviin ihomuutoksiin ja heikentää elämänlaatua ja työkykyä.

Tässä muutamia keskeisiä vinkkejä käsi-ihottuman ennaltaehkäisyyn arjessa:

  1. Kosteutus on avainasemassa
    Iho tarvitsee säännöllistä kosteutusta, erityisesti talvella, kun pakkasilma ja sisäilma on kuivaa. Kosteusvoiteet, joissa on täyteläisiä ja hoitavia ainesosia (vaseliini, glyseroli, karbamidi, ceramidit ym.) luovat suojaa iholle ja sitovat kosteutta ihoon. Voiteet kannattaa levittää heti käsien pesun jälkeen, kun iho on vielä hieman kostea, jolloin kosteutta saadaan paremmin lukittua ihoon.
  2. Vältä liiallista käsien pesua ja saippuan käyttöä
    Vaikka käsien pesu on tärkeää, liiallinen peseminen ja voimakkaiden saippuoiden käyttö voivat kuivattaa ihoa ja ärsyttää sitä. Jos käsien pesu on tarpeen huomattavan usein, käytä mietoja, kosteuttavia saippuoita ja lisää käsiin pesun jälkeen hoitavaa voidetta. Hyvä vaihtoehto niin käsien kuin muunkin ihon pesuun ovat apteekista ilman reseptiä saatavat perusvoiteet.
  3. Suojaa kätesi kemikaaleilta ja ärsyttäviltä aineilta
    Jos työskentelet pesuaineiden tai muiden kemikaalien ja ärsyttävien aineiden kanssa, vaikkapa vain kotona siivotessa, käytä suojakäsineitä. Pesuaineiden ainesosat aiheuttavat helposti käsi-ihottumaa, erityisesti jos iho on ennestään kuiva tai vaurioitunut. Valitse mahdollisuuksien mukaan hengittäviä ja ihoystävällisiä suojakäsineitä, kuten lateksittomia tai puuvillavuorellisia vaihtoehtoja, jotka suojaavat ihoa aiheuttamatta liiallista hikoilua.
  4. Vältä stressiä ja hoida sen vaikutuksia ihoon
    Stressi saattaa vaikuttaa joidenkin ihottumien pahenemiseen. Stressin hallinta on siksi ihollekin tärkeää. Erilaiset rentoutumismenetelmät kuten hengitysharjoitukset tai jooga ja säännöllinen liikunta voivat auttaa vähentämään stressiä ja siten rauhoittaa myös ihoa. Erityisen stressaavina aikoina on syytä kiinnittää tavallistakin enemmän huomiota ihon hoitamiseen.
  5. Huomioi sääolosuhteet
    Ihon suojaaminen sään ääriolosuhteilta on tärkeää. Kylmä pakkasilma ja tuuli voivat kuivattaa ihoa voimakkaasti, joten käsineiden käyttö on talvella ehdottoman suositeltavaa. Keväällä ja kesällä auringonvalo voi kohentaa atooppisen käsi-ihottuman tilaa, mutta toisaalta aiheuttaa monille aurinkoihottumaa. Kutisevina näppylöinä tai koholla olevina läiskinä ilmenevää valoihottumaa voi ehkäistä käyttämällä aurinkosuojavoidetta, ja muutoinkin aurinkosuojan lisääminen myös käsille on aina viisasta.
  6. Allergeenien ja ärsykkeiden välttäminen
    Jos epäilet, että tietyt aineet, esimerkiksi kosmetiikka tai elintarvikkeet, laukaisevat käsissäsi tai muualla kehollasi ihottumaa, pyri välttämään niitä mahdollisuuksien mukaan. Tietoisuus omista herkkyyksistä ja allergioista on avain ennaltaehkäisyssä. Jos epätavallisia oireita ilmenee, voi olla hyödyllistä käydä lääkärillä, jotta mahdolliset allergeenit voidaan tunnistaa ja eliminoida arjesta.

Käsi-ihottuman ennaltaehkäiseminen on usein jatkuvaa huolehtimista, ja kiinni pienistä päivittäisistä valinnoista. Hyvät rutiinit ja huolellisuus voivat pitää käsi-ihottuman poissa tai ainakin lieventää sen oireita.

Käsi-ihottuman syyt ja oireet ovat moninaiset

Joskus kotikonstit eivät riitä pitämään käsi-ihottumaa kurissa. Ihottuma käsissä saattaa johtua sairaudesta, johon pelkkä kotihoito ei auta. Ihottuman syntyyn tai sen pahenemiseen saattaa myös olla useita syitä, ja toisinaan aiheuttaja jää epäselväksi.

Käsien ekseemia kuten muitakin ihottumia voidaan luokitella useammalla tavalla. Ne voidaan jakaa esimerkiksi sisäsyntyisiin (mm. autoimmuunitaudit) ja ulkoisten tekijöiden aiheuttamiin ihottumiin. Yleisesti käsissä esiintyviä ihottumatyyppejä ovat mm.:

Atooppinen ihottuma käsissä

Atooppinen ihottuma oireilee kaiken ikäisillä atoopikoilla erittäin yleisesti myös käsissä. Oireita ovat punoitus, karheus, hilseily, usein voimakas kutina, ihon rikkoutuminen ja halkeilu. Atooppinen käsi-ihottuma pahenee tyypillisesti talviaikaan kuivuuden, kylmyyden ja vähäisen auringonvalon takia. Atooppista ihottumaa hoidetaan sen vaikeusasteesta riippuen mm. erilaisilla lääkevoiteilla ja myös suun kautta otettavilla lääkkeillä.

Vesikulaarinen käsi-ihottuma (infektioekseema, pompholyx)

Vesikulaarinen ekseema ilmenee tyypillisesti kämmenen, pikkusormen tai muiden sormien alueella vesikkeleinä eli nesterakkuloina, jotka voivat puhjeta ja jättää iholle haavaumia. Ihottumaan liittyy usein voimakas kutina ja joskus ihon kuoriutumista tai paksuuntumista. Tämän ihottumatyypin ilmaantuminen voi liittyä stressiin, kuumuuteen, kosteuteen tai allergioihin. Hoidossa käytetään muun muassa kortikosteroidi- ja kosteuttavia voiteita, mutta oireet voivat olla toistuvia ja pitkäkestoisia.

Hyperkeratoottinen käsi-ihottuma

Hyperkeratoottinen ihottuma ilmenee kookkaina, karstaisina läiskinä. Tälle ihottumalle tyypillinen ihon liikakasvu ja paksuuntuminen voi liittyä krooniseen ärsytykseen, tulehdukseen tai muihin ihosairauksiin kuten psoriaasiin. Hoitovaihtoehtoja ovat mm. keratolyyttiset aineet (esim. salisyylihappo, ureavoiteet) karstan poistamiseen, kortikosteroidivoiteet tulehduksen hillitsemiseksi, valohoito sekä systeemiset lääkkeet.

Allerginen kosketusihottuma

Allerginen kosketusihottuma syntyy, kun iho reagoi tiettyihin aineisiin, kuten kemikaaleihin, metalleihin (esim. nikkeliin), kasveihin tai muihin allergeeneihin. Iholle voi ilmaantua esimerkiksi punoitusta, kutinaa, turvotusta ja joskus kutisevia rakkuloita, jotka voivat puhjeta ja aiheuttaa haavaumia. Allerginen kosketusihottuma hoidetaan ensisijaisesti välttämällä allergeeneja, ja tarvittaessa käytetään paikallisia kortikosteroidihoitoja.

Ärsytyskosketusihottuma

Ärsytyskosketusihottuma syntyy, kun iho altistuu toistuvasti voimakkaille kemikaaleille tai muille ärsyttäville aineille, kuten pesuaineille, saippuoille tai liuottimille. Oireita ovat punoitus, kutina, kuivuminen ja halkeilu, ja iho saattaa reagoida myös turvotuksella. Ärsytyskosketusihottuman hoito perustuu ärsyttävien aineiden välttämiseen ja ihon kosteuttamiseen. Lisäksi voidaan käyttää lieviä kortikosteroidihoitoja tulehduksen vähentämiseksi.

Proteiinikosketusihottuma

Proteiinikosketusihottuma on harvinaisempi ihottumamuoto, joka syntyy, kun iho reagoi tiettyjen proteiinien, kuten elintarvikkeiden (esim. kala, pähkinät) tai eläinten (esim. koirat, hevoset) proteiineihin. Tämä ihottuma ilmenee yleensä punoituksena, kutinana ja turvotuksena kämmenen tai sormien alueella. Hoito perustuu allergian tunnistamiseen ja mahdolliseen allergeenin välttämiseen. Vakavammissa tapauksissa voidaan tarvita lääkehoitoa, kuten antihistamiineja tai kortikosteroideja.

Kun käsi-ihottuma vaatii lääkärin hoitoa

Jos käsien ihottuma on vaikeaa, kroonista tai ei reagoi tavallisiin hoitokeinoihin, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen. Ihotautilääkäri pystyy arvioimaan ihottuman tyypin ja sisällyttämään hoito-ohjelmaan tehokkaampia keinoja, kuten suun kautta otettavia lääkkeitä, erityisiä lääkevoiteita tai valohoitoa. Toisinaan oikean hoitomuodon löytäminen voi olla monivaiheinen prosessi.

Eri tyyppisistä kosketusihottumista kärsivät voivat saada ihotautilääkäriltä tarkempia neuvoja, miten välttää mahdollisia allergeeneja tai ärsyttäviä tekijöitä. Joskus myös allergiatestit saattavat olla paikallaan.

Jos käsi-ihottuma vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi, erikoislääkärin määräämät lääkkeet ja hoidot sekä yksilölliset ohjeet ja suositukset voivat olla ratkaisevia päivittäisen arjen parantamisessa.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Samankaltaisia artikkeleita

Märkärupi tarttuu helposti
Iho

Märkärupi tarttuu helposti

Märkäruvesta kärsivät eniten pienet lapset, joiden välillä märkärupi myös tarttuu helposti. Myös urheilijat ja atooppisesta ihottumasta kärsivät sairastuvat herkemmin märkärupeen.

Lue lisää >>
Ihosairaala