Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma

Oletko kiinnostunut plastiikkakirurgisista hoidoista? Asiantuntijan konsultaatio nyt 0€ – varaa aika.

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on erittäin yleinen krooninen ihosairaus, jota esiintyy kaiken ikäisillä. Sairaus on monimuotoinen, mutta tyypillisiä oireita ovat ihon punoitus, karheus ja hilseily sekä usein varsin voimakas kutina. Ihotautilääkäri tekee diagnoosin ihottuman oireiden ja esiintymisalueiden pohjalta, laboratorio- tai allergiatutkimukset eivät ole tarpeen.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Atooppinen ihottuma on yleinen kaiken ikäisillä

Atooppinen ekseema on yleistynyt viime vuosikymmeninä ja on yksi suomalaisten yleisimpiä ihotauteja. Sitä esiintyy noin viideosalla väestöstä jossain elämän vaiheessa, suurimmalla osalla lievänä. Noin puolella ihottuma puhkeaa alle yksivuotiaana. Maitorupi-nimellä aiemmin tunnettu sairaus paranee tai ainakin lievenee usein lapsuusvuosina, mutta voi uudelleen pahentua teini-iässä tai aikuisiässä. Osalla sairaus jatkuu pitkälle aikuisikään tai läpi elämän. Atooppinen ihottuma voi myös ilmaantua ensimmäisen kerran vasta aikuisena, jopa vanhuusiälläkin.

Vauvoilla atooppista ihottumaa esiintyy usein päänahassa, poskissa sekä yleisesti vartalon alueella. Pikkulapsilla ja koululaisilla tyypillisiä paikkoja ovat kaula ja niska, silmien ja huulien seutu ja korvien taustat sekä raajat ja niissä erityisesti käsivarsien ja polvien taipeet. Aikuisilla ihottuma ilmenee usein pään ja ylävartalon alueella. Käsi-ihottuma on yleistä kaiken ikäisillä atoopikoilla.

Atooppiselle ihottumalle ei löydy yhtä selittävää tekijää. Alttius tähän sairauteen voi tulla perimässä, mutta taudin puhkeamiseen vaikuttavat myös esimerkiksi ympäristö- ja stressitekijät.

Atooppisen ihottuman oireet

Atooppinen ekseema on taudinkulultaan aaltoileva ihotauti, jossa paremmat ja pahemmat vaiheet vuorottelevat. Atooppisen ihottuman oireet voivat myös vaihdella suuresti yksilöstä toiseen. Joillakin on vain lieviä oireita, kun taas toisilla oireet voivat olla ainakin ajoittain hyvinkin rajuja ja elämää häiritseviä.

  • Kutina: Tämä on yleisin atooppisen ihottuman oire ja usein ensimmäinen merkki taudin puhkeamisesta. Kutina voi olla lievää tai hyvinkin voimakasta ja piinallista. Usein kutina on pahimmillaan öisin, häiriten unta.
  • Ihon kuivuus ja hilseily: Ihon luonnollinen suojamekanismi on atooppisessa ihottumassa heikentynyt, mikä johtaa kosteuden haihtumiseen ja ihon kuivumiseen. Ihosta tulee karhea, epätasainen ja hilseilevä.
  • Punoitus: Atooppisessa ekseemassa ihossa on tulehdusreaktio, joka aiheuttaa ihon punoituksen. Tämä johtuu verisuonten laajentumisesta, kun elimistö reagoi tulehdukseen.
  • Rikkoutunut iho: Ihon raapiminen kutinan takia voi aiheuttaa ihon rikkoutumisen, ja tämä osaltaan voi johtaa halkeamiin ja haavaumiin. Haavat saattavat myös tulehtua pahentaen tilannetta entisestään.
  • Turvotus ja kirkkaanpunaiset näppylät: Ihottuma-alueet voivat olla turvoksissa ja niissä voi olla pieniä näppylöitä.
  • Rakkulat: Joissakin tapauksissa ihottumaan voi muodostua nesterakkuloita, jotka voivat puhjeta ja vuotaa.
  • Ihon paksuuntuminen ja jäkälöityminen: Tämä muutos tapahtuu yleensä pitkittyneen ja toistuvan raapimisen tai hankaamisen seurauksena. Kun ihoa ärsytetään jatkuvasti, se reagoi paksuuntumalla suojautuakseen.
  • Hyperpigmentaatio tai ihon värimuutokset: Jatkuva raapiminen ja tulehdustila voivat johtaa pysyviin ihon värimuutoksiin.

Atooppisen ihottuman hoito

Lievä atooppinen ihottuma

Suurimmalla osalla atoopikoista ihottuma on asteeltaan lievää. Tyypillistä lievälle tautimuodolle on ihon kuivuus ja harvakseltaan ilmaantuvat pahenemisvaiheet. Esimerkiksi talviaikaan lievästä tautimuodosta kärsiville saattaa kehittyä taiveihottumaa tai paikoittain punoittavia kutisevia ihottumaläiskiä. Ihottuma ei heillä kuitenkaan ole jatkuvaa eikä elämää häiritsevää.
Lievää atooppista ihottumaa hoidetaan pääasiassa perusvoiteilla, jotka kosteuttavat ja pehmentävät ihoa ja saavat sen tuntumaan joustavammalta ja mukavammalta. Ne vähentävät ihon kuivuutta ja kutinaa, mikä auttaa vähentämään raapimista ja sen myötä ihon rikkoutumista. Pahenemisvaiheissa voidaan lisäksi käyttää kuureina kortisonivoiteita ihottuman esiintymispaikasta ja tilanteesta riippuen. Myös reseptilääkkeinä saatavia takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteita voidaan käyttää tarvittaessa, erityisesti ohuemmilla ihoalueilla kuten kasvoilla ja kaulalla.

Keskivaikea atooppinen ihottuma

Keskivaikeassa taudissa ihottumajaksot ovat pidempiä ja ihottuma on kutisevampaa ja ärhäkämpää kuin lievässä versiossa. Ihottumaa pystytään kuitenkin yleensä hoitamaan melko hyvin perushoidolla. Kortisonia voidaan käyttää kuuriluontoisesti, tarkolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteita pidempiaikaisestikin, ja pahenemisvaiheiden välissä voidaan käyttää estohoitoa. Apua saatetaan saada myös valohoitojaksoista, esimerkiksi talviaikaan jos ihottuma tyypillisesti pahenee nimenomaan talvella.

Vaikea atooppinen ihottuma

Vaikeassa atooppisessa ihottumassa on kyse jatkuvasta, erittäin kutisevasta ja rikkoutuvasta ihottumasta, joka rajoittaa jo normaalia elämää. Kun paikallishoidot kuten kortisoni- ja takrolimuusivoiteet eivät enää yksinään riitä, harkitaan sisäistä lääkitystä muiden hoitojen lisäksi. Pitkäkestoisina sisäisinä lääkkeinä lääkärit voivat määrätä perinteisiä immuunivastetta heikentäviä lääkkeitä eli immunosupressantteja. Äskettäin on tullut markkinoille myös JAK-estäjä -tabletteja sekä pistettävä biologinen lääke, ja niitä on kehitteillä lisää.

Ihosairaala on erikoistunut vaikean atooppisen ihottuman hoitoon

Atooppinen ihottuma on krooninen sairaus, jota ei toistaiseksi pystytä kokonaan parantamaan. Sen hoidossa kärsivällisyys on tarpeen, ja aktiivinen omahoito yhdistettynä lääkäriltä löytyviin konsteihin tuottaa parhaan tuloksen. Säännöllinen rasvaaminen perusvoiteilla auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä. Rasvaamista pitäisi jaksaa tehdä silloinkin kun ihottuman oireet eivät ole aktiivisia.

Aina ei tunnollisinkaan itsehoito riitä pitämään ihottumaa kurissa. Jos ihon kutina ja arkuus häiritsee tai pelkästään ihottuman ulkonäkökin vaikuttaa rajoittavasti elämään, kannattaa hakea apua ihotautilääkäriltä. Atooppisen ihottumaan on olemassa monenlaisia hoitoja, joiden teho vaihtelee ihmisestä ja taudinkuvasta toiseen.

Ihosairaalasta löytyy erikoisosaamista vaikean atooppisen ihottuman hoidossa. Lääkäri voi tehdä potilaan kanssa yhteistyössä yksilöllisen hoitosuunnitelman, jonka avulla ihottuma saadaan hallintaan ja elämänlaatua parannettua.

Varaa aika ihotautilääkärille ainakin näissä tilanteissa:

  • Jos ihottuman oireet eivät lievity säännöllisellä perusvoiteiden käytöllä tai apteekista ilman reseptiä saatavilla voiteilla tai lääkkeillä.
  • Jos iho alkaa näyttää märkäiseltä tai tulehtuneelta tai ihoon ilmaantuu rakkuloita tai paiseita. Kyseessä voi olla bakteeri-infektio, joka vaatii lääkärin hoitoa.
  • Jos ihottuman oireet heikentävät merkittävästi elämänlaatua, esimerkiksi häiritsevät unta tai aiheuttavat huomattavaa epämukavuutta.
  • Jos ihoon ilmaantuu uusia, tuntemattomia oireita tai muutoksia, jotka voivat viitata toiseen ihosairauteen.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Ihosairaala