Luomia voidaan poistaa helposti laserilla, jolloin lopputulos on usein siisti. Kaikki luomet eivät sovellu laserilla poistoon, mutta mitkä soveltuvat ja millainen itse toimenpide on?
Varaa aika laserhoitoon >
Laserilla tehtävä luomen poisto sopii parhaiten ihonvärisille koholuomille, joissa ei lähiaikoina ole tapahtunut muutoksia. Myös varsiluomet, polyypit sekä talirauhasliikakasvu voidaan hoitaa käyttämällä laseria.
Hyvä nyrkkisääntö on, että ihonvärinen koholuomi sopii laserilla poistettavaksi, pigmentoitunut tai laakea luomi ei. Poikkeuksena ovat rasvaluomet, jotka voidaan poistaa laserilla, vaikka ne olisivat tummia tai suurehkoja. Erityisesti venytysalueella olevat luomet saa hyvin poistettua laserilla, sillä näin vältytään toimenpiteen jälkeen repeämisriskiltä. Laserilla poiston lopputulos on esteettisesti siisti, ja laserilla voidaan poistaa monta kohdetta samalla hoitokerralla.
Päätös laserin käytöstä
Luomen laatua ja poistomahdollisuuksia on vaikea arvioida itse kotona. Kun harkitaan luomen poistattamista, tulee varata aika ihotautilääkärille. Asiantunteva lääkäri arvioi, minkä tyyppinen poistettava luomi on ja mikä poistomenetelmä sille on sopivin.
Ennen laserin käyttöä lääkäri tutkii, ettei kyse ole melanoomasta, okasolu- tai tyvisolusyövästä, sillä nämä olisivat este laserin käytölle. Epäilyttävistä luomista tarvitaan koepala, joten ne poistetaan kirurgisesti ja lähetetään patologin tutkittaviksi. Kun päätös laserin käytöstä on tehty, varataan aika luomen poistoon, joka voidaan tilanteesta riippuen tehdä jo saman tien.
Millainen toimenpide on luomenpoisto laserilla?
Luomen poistoon laserilla ei vaadita etukäteisvalmisteluja. Poistomenetelmänä toimii yleensä hiilidioksidilaser. Puudutuksena käytetään nopeavaikutteista paikallispuudutusta, jonka saaminen voi olla hieman kirvellä. Lasersäde tasoittaa luomen ihon kanssa samalle tasolle, eli poistaa kohouman. Luomen koosta riippuen laserin käyttämiseen saattaa riittää vain muutama minuutti poistettavaa luomea kohden.
Mitä tapahtuu luomenpoiston jälkeen?
Tavanomaisesta luomenpoistosta poiketen laserkäsittelyn jälkeen ei tarvita tikkejä. Iho saattaa hieman verestää toimenpiteen jälkeen, mutta varsinaista verenvuotoa ei esiinny. Käsitellyn alueen tulehtumista esiintyy erittäin harvoin.
Tavallisesti poistetun luomen kohdalle muodostuu rupi, joka irtoaa noin viikon kuluessa. Ruven irtoamisen jälkeen käsitelty alue voi erottua muusta ihosta vaaleanpunertavana vielä jonkin aikaa. Lasertoimenpiteiden jälkeen on huolehdittava tehokkaasta aurinkosuojauksesta ainakin kahden kuukauden ajan pigmenttihäiriöiden välttämiseksi. Lopputuloksessa alue saattaa jäädä näkyviin hieman ihoa vaaleampana kohtana.
Seuraavat vapaat ajat