Lapsen jalassa on tikku

Ihotautilääkärin neuvot tikun poistoon

Tikut ovat tekevien ihmisten kiusa, ne päätyvät ihoon mitä ihmeellisimmistä paikoista. Jokaisen on hyvä tietää, miten tikku oikeaoppisesti poistetaan.  Alla löytyy ohjeet tikun turvalliseen poistoon. 

Näin poistat tikun:

  1. Pese haavauma saippualla ja kuivaa se.
    Pese myös kätesi tikun poistoa varten.

  2. Tiedosta tikun sijainti.
    Jos tikkua on vaikea nähdä, käytä apuna suurennuslasia tai suurentavaa peiliä. Tarkista, kuinka suuri tikku on ja mistä suunnasta se on ihoon mennyt.

  3. Käytä tikun poistoon pinsettejä.
    Desinfioi pinsetit ja vedä tikku rauhallisesti pois ihon alta. Älä purista tai kaiva tikkua ulos, sillä se voi hajota pienempiin osiin, jolloin se on vaikeampi poistaa.

  4. Käytä apuna pientä neulaa.
    Jos tikku on täysin ihon alla, voit työntää desinfioidulla neulalla sitä ihon päältä näkyviin, niin että siitä saa pinseteillä kiinni.

  5. Suojaa haavauma.
    Tikun poiston jälkeen voit pestä haavauman uudelleen saippualla, kuivata sen ja laittaa siihen laastarin. Laastarin voi ottaa pois, kun haava on parantunut.

Tikku kannattaa poistaa heti

Jotta tikun tekemä haavauma ei ehdi tulehtua, kannattaa tikku poistaa heti sen tultua. Useimmiten tikut saa poistettua itse, mutta joskus vaikean muotoiset tai todella pienet palaset voi olla mahdoton saada itse pois, ja tällöin on syytä käydä lääkärissä poistattamassa tikku. Myös jos tikku on todella suuri, se on syvällä ihossa, sijaitsee silmän vieressä tai tulehtuneessa ihossa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
Varaa aika ihotautilääkärille >

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

 

Lähde: AAD

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala