Ksantelasmat ovat kellertäviä rasvakertymiä silmäluomissa, joista on helppo päästä eroon laserhoidolla.

Ksantelasmojen poisto laserilla on tehokas, kevyt ja ihoa säästävä toimenpide

Ksantelasmat (xanthelasma) ovat kellertäviä rasvakertymiä silmäluomissa, joista on helppo päästä eroon laserhoidolla. Paikallispuudutuksessa tehtävä ksantelasmojen laserhoito on varsin kivuton ja nopea toimenpide, joka ei vaadi ompeleita. Yhdellä laserhoitokerralla voidaan poistaa molemmista silmistä ylä- ja alaluomista kaikki ksantelasmat.

Leikkaukseen verrattuna laserhoito on myös ihoa säästävä toimenpide. Leikatessa poistetaan aina samalla myös ihoa, jonka takia toimenpide voidaan toistaa maksimissaan pari kertaa. Hoitotavasta riippumatta ksantelasmoilla on taipumus uusiutua, ja laserhoito voidaan toistaa niin monta kertaa kuin tarve vaatii.
Ksantelasmat saattavat liittyä veren korkeaan kolesterolipitoisuuteen, joten tämä on syytä tarkistaa verikokeella.

Laserhoito kannattaa ajoittaa ennen lomaa tai etätyöjaksolle

Koska hoitoalue on kasvoilla, kannattaa ksantelasmojen hoito ajoittaa esimerkiksi ennen lomaa tai etätyöjaksolle. Aluksi laserhoidon jälkeen ksantelasmojen tilalle muodostuu kuivat haavapinnat, jotka rupeutuvat muutamien päivien sisällä. Ruvet irtoavat itsestään noin yhden–kahden viikon sisällä. Alueelle saattaa lisäksi tulla mustelmaa.

Ksantalasmojen poiston jälkihoidossa riittää vesi ja antibioottivoide

Jälkihoidossa pätevät samat asiat, kuin laserhoidoissa yleensäkin: vesipesu ja antibioottivoide aamuin illoin viikon ajan riittää. Lisäksi hoitoalueille on hyvä käyttää +50-suojakertoimen aurinkosuojavoidetta kahden kuukauden pigmenttimuutosten välttämiseksi. Jos asiakkaalla on taipumusta huuliherpekseen, annetaan toimenpiteen jälkeen varmuuden vuoksi myös viikon estohoito herpekseen.

Varaa aika sairaanhoitajan maksuttomaan konsultaatioon sinulle parhaan hoidon suunnittelemiseksi >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala