Menu
Syyhy kutittaa

Mistä tunnistan syyhyn?

Iho voi kutista monesta eri syystä, ja yksi niistä on syyhy. Miten syyhyn tunnistaa, mistä sen voi saada ja miten siitä pääsee eroon?

Varaa aika ihotautilääkärille >

Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki

Syyhypunkki on kooltaan vain noin 0,3- 0,5 mm, joten ihmissilmän on vaikea nähdä sitä. Se tarttuu pitkässä kosketuksessa tai syyhyn saaneen lakanoiden, huonekalujen ja vaatteiden kautta. Myös kissoilla ja koirilla voi olla syyhypunkkeja, mutta ne harvemmin tartuttavat ihmiseen. Myöskään ihmisen syyhypunkki ei tartu eläimiin. 

Suomessa syyhyä esiintyy eniten talvisin ja sen pahimmat leviimiset tapahtuvat lasten päiväkodeissa, vuodeosastoilla, armeijassa sekä vanhainkodeissa. 

Aluksi kutinaa, myöhemmin ihottumaa

Syyhyn merkittävin oire on kova kutina iltaisin, mikä alkaa 3- 6 viikon jälkeen tartunnasta. Kutinan aiheuttaa ihmisen elimistön muodostama vasta-aine punkeille. Alkuvaiheessa ihossa ei kuitenkaan vielä näy mitään jälkeä syyhystä. Noin kuukauden jälkeen tartunnasta iholle voi alkaa ilmestymään ihottumaa.

Syyhypunkki naaras kaivaa useimmiten ranteeseen, kämmeneen tai sormien väliin pienen onkalon, johon se munii munansa. Naaras munii kerrallaan noin 60- 90 munaa. Onkalo näkyy usein pienenä punaisena pisteenä iholla. Kuoriutuneet toukat ovat valmiita lisääntymään jo 10 päivän ikäisinä, joten syyhypunkkien määrä voi kasvaa todella nopeasti.

Syyhypunkin saa pois lääke-voiteella

Syyhy hoidetaan pois apteekista vapaasti saatavilla voiteilla, joita suositellaan käyttämään kaksi hoitokertaa. Voidetta levitetään koko vartalolle, poissulkien limakalvot ja se tulee levittää iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Voiteen vaikuttavan yön jälkeen on vaihdettava lakanat. Aikuiselle yksi voidetuubi riittää yhdeksi hoitokerraksi ja lapsille yhdestä voiteesta riittää kahteen hoitokertaan.

Syyhypunkki pysyy elossa ilman ihmistä 1,5 vuorokautta, joten hysteeristä kodin desinfiointia ei tarvitse tehdä. Lähipäivinä käytetyt vaatteet on hyvä eristää muista vaatteista, lakanat tulee pestä 60 asteessa. Matot ja muut kodintekstiilit puolestaan kannattaa imuroida huolellisesti ja tuulettaa.

Syyhypunkkia varten ei ole varsinaisia ehkäisymenetelmiä

Syyhyä on hankala ennaltaehkäistä, sillä pienet punkit kulkeutuvat herkästi paikasta toiseen. Jos tietää, että on ollut mahdollista saada syyhytartunta, kannattaa lääkevoide levittää itsellekin. Perheiden tulee levittää hoitovoide samaan aikaan, jotta syyhystä päästään tehokkaasti kerralla eroon.

 Lapsilla olevasta syyhystä tulee ilmoittaa heti päiväkodille tai koululle, jotta siellä osataan estää syyhyn leviäminen. 

Jos kutina ei katoa voiteella, on syytä hakeutua lääkäriin

Lääkäriin tulee hakeutua, jos voiteen laiton jälkeen kutina ei lopu 2- 4 viikossa. Jos kutina rauhoittuu, mutta palaa takaisin, kannattaa mennä lääkäriin. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä ivermektiini-tabletteja syyhyn kukistamiseksi. 

Varaa aika ihotautilääkärille >

Samankaltaisia artikkeleita