Syyhy kutittaa

Mistä tunnistan syyhyn?

Iho voi kutista monesta eri syystä, ja yksi niistä on syyhy. Miten syyhyn tunnistaa, mistä sen voi saada ja miten siitä pääsee eroon?

Varaa aika ihotautilääkärille >

Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki

Syyhypunkki on kooltaan vain noin 0,3- 0,5 mm, joten ihmissilmän on vaikea nähdä sitä. Se tarttuu pitkässä kosketuksessa tai syyhyn saaneen lakanoiden, huonekalujen ja vaatteiden kautta. Myös kissoilla ja koirilla voi olla syyhypunkkeja, mutta ne harvemmin tarttuvat ihmiseen. Myöskään ihmisen syyhypunkki ei tartu eläimiin.

Suomessa syyhyä esiintyy eniten talvisin. Nopeimmin ja laajimmin epidemiat leviävät päiväkodeissa, vuodeosastoilla, armeijassa ja vanhainkodeissa.

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Aluksi kutinaa, myöhemmin ihottumaa

Syyhyn merkittävin oire on iltaisin ilmaantuva kova kutina, joka alkaa 3-6 viikon jälkeen tartunnasta. Kutinan aiheuttaa ihmisen elimistön muodostama vasta-aine punkeille. Alkuvaiheessa ihossa ei kuitenkaan vielä näy mitään jälkeä syyhystä. Noin kuukauden jälkeen tartunnasta iholle alkaa usein ilmestyä ihottumaa.

Syyhypunkki naaras kaivaa useimmiten ranteeseen, kämmeneen tai sormien väliin pienen onkalon, johon se munii munansa. Naaras munii kerrallaan noin 60-90 munaa. Onkalo näkyy usein pienenä punaisena pisteenä iholla. Kuoriutuneet toukat ovat valmiita lisääntymään jo 10 päivän ikäisinä, joten syyhypunkkien määrä voi kasvaa todella nopeasti.

Syyhypunkkia varten ei ole varsinaisia ehkäisymenetelmiä

Syyhyä on hankala ennaltaehkäistä, sillä pienet punkit kulkeutuvat herkästi paikasta toiseen. Jos tietää, että on ollut mahdollista saada syyhytartunta, kannattaa lääkevoide levittää itsellekin. Perheiden tulee levittää hoitovoide samaan aikaan, jotta syyhystä päästään tehokkaasti kerralla eroon.

 Lapsilla olevasta syyhystä tulee ilmoittaa heti päiväkodille tai koululle, jotta siellä osataan estää syyhyn leviäminen. 

Syyhypunkin saa pois lääkevoiteen ja sisäisen hoidon yhdistelmällä

Syyhy hoidetaan pois apteekista saatavilla voiteilla sekä sisäisellä lääkehoidolla. Ennen hoidon aloittamista on kutinan aiheuttaja varmistettava, joten syyhyepäilyssä kannattaakin hakeutua lääkärin hoitoon. Ylipäätään, mikäli kutina ei helpotu voiteilla, on hyvä hakeutua lääkäriin, sillä ihotautilääkäriltä löytyy keinoja myös muusta syystä johtuviin kutinoihin.

Nykysuositusten mukaan syyhyn hoidossa käytetään sisäisen hoidon ja paikallisen hoidon yhdistelmää, jolla varmistetaan riittävä teho. Lääkäri määrää apteekista saatavan voiteen tueksi ivermektiini-tabletteja syyhyn kukistamiseksi.

Voidetta suositellaan käyttämään kaksi hoitokertaa, sisäistä lääkettä ohjeistuksen mukaan. Voidetta levitetään koko vartalolle, poissulkien limakalvot ja se tulee levittää iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Voiteen vaikuttavan yön jälkeen on vaihdettava lakanat. Aikuiselle yksi voidetuubi riittää yhdeksi hoitokerraksi ja lapsille yhdestä voiteesta riittää kahteen hoitokertaan.

Syyhypunkki pysyy elossa ilman ihmistä keskimäärin 1-3 vuorokautta, joten hysteeristä kodin desinfiointia ei tarvitse tehdä. Lähipäivinä käytetyt vaatteet on hyvä eristää muista vaatteista, lakanat tulee pestä 60 asteessa. Matot ja muut kodintekstiilit puolestaan kannattaa imuroida huolellisesti ja tuulettaa.

Jos kutina rauhoittuu, mutta palaa sitten takaisin, kannattaa mennä lääkäriin varmistamaan tilanne uudelleen. 

Varaa aika ihotautilääkärille >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala