Ihotautilääkärimme Mari Grönroos kertoo, miksi ihmisellä on luomia ja mistä nämä mystiset täplät johtuvat sekä milloin luomia kannattaa mennä näyttämään ihotautilääkärille.
Varaa aika luomitarkastukseen >
Mitä luomet ovat?
Moni kummastelee luomiaan, niiden ilmestymistä ja syytä siihen, miksi niitä ylipäätään on. Niiden koko, sävy, muoto ja määrä vaihtelevat yksilöllisesti todella paljon. Luomia voi myös ilmestyä jatkuvasti lisää.
“Tarkkaa syytä, miksi ihossa on luomia, ei tiedetä. Kaikilla ihmisillä on luomia, mutta niiden määrä vaihtelee suuresti. Luomien määrään on tutkittu vaikuttavan perimä sekä auringossa olon määrä, sillä UV-säteily lisää luomien määrää.”
“Uusia luomia ilmaantuu etenkin lapsuudessa ja nuoruudessa ja osalla on niitä jo syntyessä. Yli keski-ikäisille ei luomia enää synny ja elimistö saattaa ruveta poistamaan vanhoja luomia iholta”, Grönroos vastaa.
“Luomet muodostuvat nevussoluista, mutta pigmentin luomiin muodostaa melanosyyttisolut. Jos luomi on vaalea, se sisältää vain nevussoluja”, Grönroos lisää.
Muutokset luomissa ja ihossa kannattaa näyttää ihotautilääkärille
Omaa ihoa kannattaa tarkkailla mahdollisten muutosten vuoksi. Jos luomi alkaa vaihtamaan väriään, laajenemaan, kutisemaan tai vuotamaan verta, tulee hakeutua ihotautilääkärille luomitarkastukseen.
“Niin sanotusti turha luomitarkastus on parempi vaihtoehto, kun alkuvaiheessa diagnosoimatta jäänyt ihosyöpä. Kaikki luomissa tapahtuvat muutokset on hyvä näyttää ihotautilääkärille, vaikka usein ihosyöpä syntyy kuitenkin aiemmin terveelle ihoalueelle.”
“Keski-iän ylittäneille ihmisille muodostuu harvemmin luomia, joten heidän tulisi aina näyttää uusia muutoksia ihotautilääkärille. Usein ihmisillä jää luomen muutos huomaamatta, sillä se saattaa muuttua hitaasti.“
“Ihotautilääkäri ottaa tarvittaessa luomesta koepalan tai poistaa koko luomen ja toimittaa sen patologille tutkittavaksi. Ihosyöpien määrä on lisääntynyt suuresti, joten ei ole lainkaan epätodennäköistä, että oudot muutokset paljastuvat ihosyöväksi. Nykyisin terveiden luomien poistoa ei suositella, sillä niihin harvemmin liittyy syöpäriskiä”, Grönroos neuvoo.
Luomitarkastuksiin hakeudutaan syövän pelossa
“Valtaosa luomitarkastuksiin tulijoista pelkää ihosyöpää ja haluaa sulkea sen mahdollisuuden pois. Uutisoidut julkisuuden henkilöiden ihosyövät usein näkyvät hetkellisesti suurempina luomitarkastuksien määränä etenkin nuorten keskuudessa, mikä on pelkästään hyvä asia”, Grönroos kertoo.
Varaa aika luomitarkastukseen >