Koronavirus ja ihotaudit

Näin ihotaudit vaikuttavat koronariskiin

Koronavirus mietityttää juuri nyt meitä kaikkia ja mediatila täyttyy paitsi vinkeistä koronatartunnan ehkäisemiseksi myös luetteloista korona-altistumisen riskitekijöistä. Perussairaudet ja elämäntavat ovat nousseet otsikoihin, mutta voivatko ihotaudit tai niiden lääkitykset altistaa koronalle?

Iho on kehon suojamuuri, joka suojelee meitä monenlaisilta ulkoisilta hyökkäyksiltä. Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundin mukaan ihosairauksista kärsivän ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan koronavirustartunnoista.

“Ihotaudeilla ei yleisesti ottaen uskota olevan koronavirukselle altistavaa vaikutusta. Ihorikkoalueet on tietenkin hyvä pitää puhtaana ja peitettynä, kun on paikassa missä on muita ihmisiä” Kyrklund kertoo.

Ihonhoidossa käytettävät paikallisvoiteet ovat lähes poikkeuksetta turvallisia myös koronaepidemian aikana.

“Mietojen kortisonivoiteiden ei uskota vaikuttavan haitallisesti riskiin saada koronatartunta. Poikkeuksena voisi mainita, että jos käytät vahvinta 4. ryhmän kortisonia enemmän kuin yhden pienen 25 gramman tuubin kokonaan päivässä, se voi lievästi vaikuttaa puolustusjärjestelmään”, Kyrklund lisää.

Suurin osa lääkehoidosta voi jatkua normaalisti

Tavallisimmat ihotaudeissa käytettävät lääkkeet, kuten aknen hoidossa tai nokkosrokon hoidossa olevat lääkkeet eivät vaikuta puolustusjärjestelmään.

“Esimerkiksi antihistamiini eli allergialääke on turvallinen, kuten myös isotretinoin jota käytetään aknen hoidossa. Näitä lääkkeitä ei tarvitse tauottaa”, Kyrklund opastaa.

Joidenkin ihotautien, kuten atooppisen ihottuman tai psoriaasin hoidossa käytetään lääkkeitä, joilla on vaikutusta immuunijärjestelmään. Näitäkin voi Kyrklundin mukaan pääsääntöisesti jatkaa.

“Tartunnan riski ei kohoa, mikäli potilas on muuten terve ja sisäisiä lääkityksiä on vain yksi – paria poikkeusta lukuunottamatta. Jos taas potilaalla on muita perussairauksia, tai immuunijärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä on useita, saattaa hän kuulua riskiryhmään ja hänen voi olla perusteltua välttää kaikkia turhia kontakteja muihin ihmisiin. Yksiselitteisiä ohjeita näistä ei kuitenkaan voi antaa, vaan asia tarkastellaan potilaskohtaisesti”, Kyrklund ohjeistaa.

Kannattaako ihotauteja hoitaa korona-aikaan?

Vaikka liikkumista rajoitetaan, yleisestä terveydentilasta on edelleen hyvä pitää huolta. Ihotautien hoitoon on tarjolla apua myös koronatilanteen aikana. Kyrklund kannustaakin hoitamaan etenkin akuutit vaivat pois tavanomaiseen tapaan.

“Erityisesti ihoinfektiot, kuten vyöruusu, herpes, märkärupi on hyvä hoitaa pois tavanomaiseen tapaan. Myös omaa mieltä painavat ihovaivat kuten akne, atooppinen ihottuma tai ruusufinni pystytään hoitamaan koronaepidemian aikana, potilaan halutessa esimerkiksi etänä. Myös allergiaoireita voi hoitaa kuten muinakin vuosina”, Kyrklund luettelee.

Etävastaanotto mahdollistaa monien vaivojen hoidon

Turhaa liikkumista on hyvä välttää ja mikäli ei halua tulla paikan päälle lääkäriasemalle, voi varata ihotautilääkärin etävastaanoton. Aivan kaikki vaivat eivät etänä hoidu, vaan esimerkiksi ihomuutokset saattavat vaatia käyntiä paikan päällä. Niiden kanssa kannattaa Kyrklundin mukaan käyttää omaa harkintaa.

“Jos huomaa uusia ihomuutoksia, tai muutoksia vanhoissa luomissa, ne voi olla hyvä näyttää lääkärille. Ihosyövät on paras hoitaa pian sen jälkeen kun ne havaitaan, jotta selvitään kevyin hoidoin, eikä pidempään odottaminen ole järkevää niiden kanssa”, Kyrklund sanoo.

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala