Pakkasvoidetta ei kannata käyttää - ei lapsille eikä aikuisille

Pakkasvoide – hyödyllinen vai ei? Ihotautilääkäri vastaa

Pakkanen saa ihon paitsi kuivamaan, pahimmillaan myös paleltumaan. Pakkasenpuremia varten kaupitellaan erilaisia suojavoiteita, mutta onko niistä hyötyä?
Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle >

Ihotautilääkäri Johanna Försterin mukaan vastaus on yksiselitteinen. Pakkasvoiteista ei ole hyötyä ihon suojaamiseen kylmältä – päin vastoin.

“Nykytietämyksen mukaan pakkasvoiteita ei suositella käytettäväksi laisinkaan, sillä tietyissä olosuhteissa ne jopa pahentavat paleltumariskiä. Pakkasvoidetta ei kannata laittaa sen paremmin lapsille kuin aikuisillekaan”, Förster kertoo.

Pakkasvoiteen toimintaperiaate on, että se muodostaa iholle suojaavan kalvon imeytymättä ihoon. Tästä voi kuitenkin aiheutua Försterin mainitsemia ongelmia, kun imeytymättömän voiteen ja ihon väliin jää kosteutta, joka jäätyessään palelluttaa ihon entistä herkemmin.

Hyvinvoiva ja terve iho suojaa parhaiten

Försterin mukaan ihon kannalta on paljon hyödyllisempää, jos siitä pitää huolen muulla tavoin. Hyvinvoiva iho tarjoaa suojaa ja kylmää vastaan paras suoja on riittävä vaatetus.

“Talvi voi olla ihon kannalta haastavaa aikaa, kun ilma on kuivaa ja valoa on vähän. Jos iho kuivaa pakkasilla, se on parempi rasvata kotona sisällä lämpimässä niin, että rasva on ehtinyt imeytyä kunnolla ennen kovaan pakkaseen menoa”, Förster opastaa.

Paleltuma johtuu kylmän vaikutuksesta verenkiertoon

Ihonhoidosta ja vaatetuksesta huolimatta paleltumia sattuu. Ne syntyvät, kun ihon pinnan verenkierto häiriintyy tai lakkaa kokonaan. Lämpimään kannattaa hakeutua viimeistään siinä vaiheessa, kun iho menee tunnottomaksi, sillä silloin paleltuma on jo tapahtunut. Paleltunutta kohtaa voi lämmittää painamalla sitä kevyesti kädellä, hierominen ei tee hyvää vahingoittuneelle iholle.

Miten paleltumat sitten paranevat ja voiko niistä olla haittaa myöhemmin? Försterin mukaan paleltuman aiheuttama haitta on tapauskohtaista.

Paleltuman asteella on merkitystä. Paleltumisessa syntyvän kudosvaurion syvyys vaikuttaa siihen, jääkö paleltumasta jälkiä tai onko siitä myöhemmin haittaa. Pinnalliset paleltumat paranevat jälkiä jättämättä ja niiden hoidoksi riittää tavallinen kosteutus”, Förster neuvoo.

Jos paleltuman alueelle syntyy rakkuloita, se mustuu tai iho jää eri väriseksi, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala