Rintakehän maskulinisaatio on suunnattu sukupuoltaan korjaaville. Toimenpide koostuu rintojen poistosta ja rinnan uudelleenmuotoilusta maskuliinisemmaksi.
Rintakehän maskulinisaatio on toimenpide, jolla vartaloa muokataan pysyvästi maskuliinisempaan muotoon. Leikkaukseen hakeutuvat sukupuoltaan korjaavat tai muunsukupuoliset henkilöt, joiden kokemus omasta vartalosta ei vastaa identiteettiä. Toimenpidettä voi toivoa kuka tahansa, mutta käytännössä edellytyksenä on, että henkilö on mukana sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikan tutkimusprosessissa.
Varaa aika plastiikkakirurgille maskulinisaation konsultaatioon >
Maskulinisaation tulos on pysyvä
Maskulinisaatio on peruuttamaton toimenpide, minkä vuoksi sitä ei tehdä kelle tahansa. Usein leikkaukseen hakeutuvalla on sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikan prosessin tuloksena saatu diagnoosi (F64.0 tai F64.8), jolloin toimenpide voidaan tehdä sairaudenhoitona esteettisen hoidon sijaan. Diagnoosi ei kuitenkaan ole ehdoton edellytys, vaan keskustelemaan voi tulla jo tutkimusprosessin aikana.
Päätöksen toimenpiteestä tekee leikkaava kirurgi ja tyypillisesti potilaat ovat melko pitkällä tutkimusprosessissa. Maskulinisaatio on usein ensimmäinen ja osalle ainoa kirurginen toimenpide sukupuolen korjaushoidossa.
Rintakehän maskulinisaatio alkaa konsultaatiokäynnillä
Hoitoprosessi alkaa plastiikkakirurgin konsultaatiolla, jossa keskustellaan potilaan tilanteesta ja odotuksista tulosten suhteen. Toimenpide riskeineen, toipumisaikoineen ja odotettavine lopputuloksineen käydään perusteellisesti läpi ja valitaan sopiva leikkaustekniikka. Konsultaation päätteeksi kartoitetaan potilaan tilanteeseen sopiva leikkausajankohta.
Varaa aika plastiikkakirurgille maskulinisaation konsultaatioon >
Maskulinisaatio koostuu rintojen poistosta ja uudelleenmuotoilusta
Toimenpide koostuu rintojen poistosta ja sen jälkeen rintakehän uudelleenmuotoilusta. Erona varsinaiseen mastetktomiaan eli rintojen poistoon on, ettei rintarauhaskudosta poisteta kokonaan, vaan sitä käytetään rintakehän alueen muotoiluun miehisemmäksi.
Ennen leikkausta voidaan rintojen alueelle tehdä tarvittaessa ultraäänitutkimus tai mammografia. Näin varmistutaan, ettei rintojen alueella ole mitään erityistä huomioitavaa ja että toimenpide on turvallista suorittaa.
Yleisiä tekniikoita on kaksi. Kaksoiskaariviillosta tehtävällä tekniikalla arvet sijoittuvat rintalihaksen alareunan seutuun ja nännipihaan. Toinen vaihtoehto on nännipihan ympärille tehtävästä avauksesta toteutettava tekniikka, jolloin arvet jäävät nännipihan ympärille.
Kyseessä on melko laaja toimenpide, joka tehdään aina nukutuksessa. Sen kesto on noin 2-3 tuntia hieman tilanteesta ja valitusta tekniikasta riippuen. Kotiutumaan pääsee yleensä samana päivänä.
Jälkihoidosta huolehditaan Ihosairaalassa
Rintakehän maskulinisaatiosta toipuminen kestää noin neljä viikkoa. Tuon ajan potilaan tulee käyttää tukitekstiiliä muotoilemassa rintakehää sekä välttää raskasta liikuntaa, saunomista ja uimista. Työstä tai opiskelusta riippuen sairauslomaa tarvitaan yleensä kahdesta neljään viikkoa. Hoidettu alue ei ole erityisen kivulias, vaan kipulääkkeeksi riittävät ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet.
Toimenpiteisiin sisältyy aina riskejä, joista yleisimpiä ovat leikkaushaavan paranemiseen liittyvät ongelmat, kuten tulehdus. Rintakehän maskulinisaatioon liittyy lisäksi n. 10% jälkivuotoriski, joka voi vaatia päivystyksellisen uusintaleikkauksen. Tyypillisesti vuoto ilmaantuu vuorokauden sisällä toimenpiteestä. Ihosairaalan hoitopolkuun kuuluu toimenpiteen jälkeinen päivystys, josta sovitaan konsultaatiokäynnin yhteydessä. Mahdollinen jälkihoidon tarve on siis huomioitu, eikä potilas jää yksin.
Maskulinisaation lopullinen tulos nähdään viiveellä
Rintakehän maskulinisaation esteettinen lopputulos on yleensä hyvä ja toivotunlainen. Toimenpiteen lopullista tulosta voidaan arvioida 6-12kk jälkeen rintakehän alueen pehmennyttyä ja muotouduttua sekä arpien kypsyttyä.
Lopputulokseen vaikuttaa keskeisesti arpihoito, jonka plastiikkakirurgi ohjeistaa henkilökohtaisesti. Se vaatii sitoutumista, sillä arvet kypsyvät kuukausien ajan. Arpia hoidetaan rasvaamalla, hieromalla ja silikoniteipein tukemalla niin, että ne jäävät lopulta mahdollisimman huomaamattomiksi.
Pienelle osalle potilaista voidaan joskus tehdä korjaava toimenpide 6-12kk alkuperäisen leikkauksen jälkeen, kun lopullinen tulos on nähtävissä. Yleensä kyseessä on arpikorjaus tai symmetriaan liittyvä pieni toimenpide.
Varaa aika plastiikkakirurgille maskulinisaation konsultaatioon >