Rakkuloiden välttäminen ja hoito

Rakkulat ovat inhottava arkinen vaiva ja usein myös todella kipeitä. Yleisimmät syyt rakkuloiden syntyyn ovat ihon hankautuminen tai palovamma. Tässä neuvoja rakkuloiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Miten vältyn kenkien aiheuttamilta rakkuloilta?

Kenkien tulee istua hyvin jalkaan, eivätkä ne saa olla liian pienet tai suuret. Jos epäilet kenkien rikkovan ihoasi, voit laittaa jalkaan kahdet sukat, jotta ihosi on paremmin suojassa hankaukselta. Sukkien suositellaan olevan hengittävää materiaalia, esimerkiksi nailonista valmistettuja.

Jo valmiiksi tiedostetut ongelmakohdat voi suojata, esimerkiksi asettamalla laastarit niihin ennen kenkien käyttöä tai laittamalla pehmikettä kengän sisäpuolelle hankaavaan kohtaan.

Jalkojen ihon hyvinvoinnista kannattaa huolehtia, sillä rakot syntyvät herkimmin kuivaan ja huonovointiseen ihoon. Jalkojen kosteutukseen sopivat parhaiten jalkavoiteet ja vaseliini, myös talkilla ja rakonestopuikolla voi suojata ihoa.

Etenkin kuntoillessa rakkoja syntyy herkästi, niinpä liikkuminen on syytä keskeyttää, jos tunnet jalassa hankaavaa kipua ,tai jos jalan iho punoittaa selvästi jostain kohtaa.

Rakkulat voivat muodostua muuallekin kuin jalkoihin

Rakkuloiden itsehoito-ohjeet ovat pääosin samat rakkulan sijainnista riippumatta. Vaatteissa tulee suosia hengittäviä materiaaleja, sekä välttää hankaavia saumoja ja liian pieniä vaatteita. Palovammojen päälle voi myös muodostua vesikelloja, jolloin kyseessä on toisen asteen palovamma, mikä hoidetaan palovamman hoito-ohjeiden mukaan.

Rakkulat paranevat itsestään, mutta niiden paranemista voi nopeuttaa

Tärkeintä on suojata rikkoutunut iho, sitä varten on erikseen rakkolaastareita, mitkä ovat suunniteltu olemaan ns. keinoihona rakkulan päällä, myös normaaleja laastareita voi käyttää. Laastaria tulee käyttää ihon paranemiseen saakka, mutta sen saa vaihtaa vasta, kun se on irtoamassa, jonka jälkeen on hyvä puhdistaa haavauma ja laittaa uusi laastari.

Rakkulaa ei kannata puhkaista, sillä se lisää tulehdusriskiä haavaumaan, myös rakon jatkuvaa kastumista tulee välttää. Jos rakkulan päälle on muodostunut iso ja häiritsevä vesikello, paras tapa sen puhkaisuun on käyttää desinfioitua neulaa. Tämän jälkeen puhkaistu rakkula tulee pestä saippualla, kuivata ja suojata laastarilla.

Älä revi rakkulan päälle kasvavaa ihoa, vaikka se näyttäisi epämiellyttävältä ja olisi kuivaa, sillä se suojaa haavaa bakteereilta. Jos rakkulan haava on kivulias, turvonnut ja punertava, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä nämä ovat merkkejä tulehduksesta.

Varaa aika ihotautilääkärille >

 

Lähde: AAD

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala