Kirurgisk behandling av kroniska sår

Kroniska sår kan i vissa fall behandlas genom kirurgi. Behandlingen inleds med ett konsultationsbesök under vilket såret undersöks och möjliga behandlingssätt kartläggs.

Boka tid till mottagning hos plastikkirurg >

Sårvård är i första hand en konservativ metod

Till kroniska eller långvariga ärr hör bland annat bensår och liggsår. De behandlas med konservativa metoder, det vill säga genom korrekt sårvård med rengöring av sår och byte av sårförband. I vissa fall kan dock kirurgisk behandling behövas för att hjälpa såret att läka.

Kirurgisk behandling av sår kräver alltid konsultation hos plastikkirurg

Kirurgisk behandling av kroniska sår utförs vanligen med hjälp av hudtransplantat eller genom att överföra hudvävnad från ett närliggande område, det vill säga hudklaff. Syftet är att försluta såret permanent med hjälp av patientens egen vävnad. Situationen varierar från patient till patient, så det är viktigt att plastikkirurgen som utför ingreppet ser såret på förhand för att kunna välja den metod som bäst lämpar sig för patienten.

Långa väntetider innebär utmaningar för operationen

Kroniska sår är föränderliga till sin natur och risken för infektion är hög. Det är mycket vanligt att sårets och den omgivande hudens kondition varierar med tiden. En operation förutsätter att såret har tagits bra hand om och att huden runt såret är snygg. Därför är det bra att utföra operationen så fort som möjligt efter konsultationen för att säkerställa att såret fortfarande är operabelt.

Vid Hudsjukhuset kan behandlingstiden ordnas inom 1–2 veckor efter konsultationen, så väntetiden är mycket kort.

Du kan komma till Hudsjukhuset med ett godkänt operationsbeslut

I typiska fall har sårpatienten redan en lång vårdrelation bakom sig och saken har undersökts noggrant. Operationskön kan vara lång, och patienten kan vara tvungen att vänta på behandling. Om du har en diagnos och har fått operationsbeslut av din läkare, kan saken hanteras snabbt på Hudsjukhuset.

Även om du redan har ett operationsbeslut inleds behandlingen med en konsultation där ärret undersöks av den opererande kirurgen. Operationen kan inte utföras endast utifrån patientjournaler då sårets situation kan förändras snabbt.

Alla sår kan inte behandlas vid Hudsjukhuset på grund av de begränsningar som ställs av eftervården. Till exempel trycksår som behandlas med hudklaff kräver lång immobilisering och sjukhusvistelse efter operation.

Kontakta våra experter för att bedöma ditt vårdbehov och lämplighet.

Boka tid till mottagning hos plastikkirurg >

Till din tjänst

ML, Specialistläkare i plastikkirurgi
MD, specialist i plastikkirurgi

Nästa lediga tider

Det finns inga lediga tider just nu. Kontrollera situationen senare eller välj en annan tjänst.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala