Verenohennuslääkkeet

Vaikuttavatko verenohennuslääkkeet luomen poistoon?

Verta ohentava lääkitys on harvoin este luomen poistolle, mutta lääkärin on tärkeää tietää siitä, jotta lääkitys voidaan huomioida toimenpiteen suunnittelussa. Ihotautilääkäri Sari Koskenmies kertoo, mitä huomioitavaa toimenpiteessä on ja liittyykö siihen riskejä.
Varaa aika luomenpoistoon>

Miten verenohennuslääkitys voi vaikuttaa luomen poistoon? 

Toimenpiteisiin erikoistunut ihotautilääkäri Sari Koskenmiehen mukaan normaalissa luomen poistossa ei lääkityksellä ole juurikaan vaikutusta.

“Yleensä lääkitys ei vaikuta näin pieneen toimenpiteeseen. Jos luomi on pienikokoinen ja sijaitsee vartalolla, ei verta ohentavaa lääkettä tarvitse yleensä tauottaa tai annosta muuttaa”, Koskenmies kertoo. 

Laajemmissa operaatioissa tilanne voi kuitenkin olla toinen ja siksi lääkityksestä onkin tärkeää mainita etukäteen.

“Jos ihomuutos on kookas ja poisto tehdään syvälle ihonalaiskudokseen, on verenvuotoriski aina olemassa. Verta ohentavat lääkkeet eivät ole este toimenpiteen tekemiselle, mutta niistä on hyvä keskustella lääkärin kanssa ennen toimenpidettä”, Koskenmies sanoo.

“Joskus verenohennuslääke joudutaan tauottamaan ennen leikkausta tai pienentämään lääkkeen annosta, jotta verenvuoto toimenpiteessä sekä sen jälkeen olisi mahdollisimman pientä”, Koskenmies lisää. 

Pienet riskit, joihin on syytä varautua

Toimenpiteen jälkeinen mustelma iholla on varsin yleistä. Se on vaaratonta ja mustelma häviää itsestään parissa viikossa. Mikäli vuotoriski on suurentunut, voi leikkauksen jälkeen muodostua verihyytymiä. 

“Verenhyytymät voivat aiheuttaa tulehduksen ja märkäeritteen pakkautumisen haava-alueelle, jolloin haava joudutaan aukaisemaan ja tyhjentämään. Haavan paraneminen pitkittyy ja haavan hoito aiheuttaa potilaalle ylimääräisiä hoitokäyntejä”, Koskenmies kertoo. 

“Verenhyytymien vuoksi myös kosmeettinen lopputulos voi kärsiä, sillä haava ei pääse paranemaan normaalisti. Jos vuoto ei jostain syystä tyrehdy itsestään luomen poiston jälkeen, tulee potilaan hakeutua päivystykseen”, Koskenmies lisää. 

Mitä pitää ottaa huomioon vuotolääkityksen kanssa?

Tärkeintä on kertoa leikkaavalle lääkärille ennen luomen poistoon menoa käyttämästään lääkityksestä, sillä joissain tilanteissa lääkityksestä täytyy pitää taukoa. Koskenmies painottaa, ettei lääkityksestä saa omatoimisesti pitää taukoa, koska osassa tilanteista sitä ei saa tehdä.

“Verta ohentavien lääkkeiden lisäksi myös potilaan perussairaudet, kuten maksan tai munuaisen vajaatoiminta, anemia, leukemia tai muut syövät sekä harvinaiset veren hyytymiseen vaikuttavat perinnölliset sairaudet lisäävät vuotoriskiä ja ne tulee ottaa huomioon toimenpiteitä suunniteltaessa.”

”Myös nykyään paljon käytetyt omega-valmisteet on hyvä tauottaa noin kaksi viikkoa ennen toimenpidettä, sillä ne lisäävät haavan vuotoriskiä”, Koskenmies huomauttaa.

Varaa aika luomenpoistoon>

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala