Seksitaudit ovat ikävä yllätys, jolta kaikkien tulisi suojautua. Taudit ovat kuitenkin havaittavissa erilaisin laboratoriotestein ja niiden hoitoon on tehokkaat lääkkeet.
Sukupuolitaudit eli seksitaudit voivat tarttua genitaalien lisäksi myös muilta limakalvoilta, kuten suusta ja peräsuolesta, ja ne voivat kulkeutua myös silmiin. Ainoa täysin varma suojautumiskeino on pidättäytyminen seksin harrastamisesta. Ehkäisyvälineistä paras on kondomi, joka oikein käytettynä suojaa tehokkaasti tartunnalta. Muut ehkäisymuodot eivät tartuntaa pysäytä.
Testit varmistavat diagnoosin
Seksitaudit todetaan lääkärin vastaanotolla laboratoriokokeilla. Lääkärin haastateltua ja tutkittua oireet testien tekeminen on helppoa ja nopeaa, ja tulosten perusteella voidaan määrätä oikeat ja tehokkaat lääkkeet. Suurin osa seksitaudeista voidaankin hoitaa erittäin tehokkaasti ja epäily tartunnasta kannattaa käydä tarkistuttamassa erikoislääkärin vastaanotolla.
Yleisimpiä seksitauteja ja niiden oireita
Jos epäilee seksitautitartuntaa, on varminta hakeutua lääkärin hoitoon ja testeihin. Kannattaa muistaa, että seksitaudit ovat usein oireettomia, joten testeihin on hyvä hakeutua suojaamattoman seksikontaktin jälkeen. Kuitenkin viimeistään oireita havaittaessa on syytä varata aika lääkäriin.
Tippuri
Tippuri eli gonorrea on bakteerin aiheuttama tulehdus, joka voi aiheuttaa virtsaputken, kohdunkaulan, peräsuolen, nielun tai käsien välityksellä silmän sidekalvon tulehduksen. Tippurin itämisaika on miehillä 1-5 vuorokautta ja naisilla 2-3 viikkoa. Oireisiin kuuluu miehillä lisääntynyt virtsaamistarve, kirvely ja kellertävä vuoto virtsaputkesta. Naisilla oireilu voi olla alavatsakipua, epämääräistä valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa.
Hoitamattomana tippuri voi johtaa vakavampiin ongelmiin tulehduksen levitessä. Tartunta todetaan laboratoriokokeella ja hoitona on antibiootti. Myös seksikumppani tulee testata ja hoitaa. Hoidon onnistuminen varmistetaan uudella tippuritestillä hoidon päätyttyä. Suomessa tippuritartuntoja todetaan n. 300 vuosittain.
Klamydia
Klamydia on bakteerin aiheuttama sairaus ja yleisimpiä seksitauteja Suomessa. Klamydia voi olla pitkään oireeton, mikä edistää tartuntojen leviämistä. Yleensä oireet ilmaantuvat 1-3 viikkoa tartunnasta ja niihin lukeutuu naisilla valkovuotoa, alavatsakipuja, kirvelyä virtsatessa ja ylimääräistä verenvuotoa. Miehillä yleisin oire on virtsaputken tulehdus eli kirvely virtsatessa sekä niukka, kirkas tai harmahtava vuoto virtsaputkesta.
Klamydian vakavimmat seuraukset liittyvät jälki-infektioihin. Naisilla se voi aiheuttaa levitessään sisäsynnyttintulehdusta ja lapsettomuutta, miehillä esimerkiksi lisäkivestulehduksen. Klamydiatartunta todetaan laboratoriokokeella ja hoitona on antibiootti. Myös seksikumppani tulee testata ja hoitaa. Hoidon onnistuminen varmistetaan hoidon jälkeen otettavalla laboratoriokokeella. Tartuntatapauksia on Suomessa vuosittain n. 14 000 ja niistä suurin osa on oireettomia.
Sukuelinherpes
Sukuelinherpes on herpes simplex -viruksen aiheuttama rakkulainen tulehdus ja yksi yleisimmistä seksitaudeista Suomessa. Oireena ovat tartunta-alueelle n. 4-7 vuorokauden kuluessa ilmaantuvat rakkulat ja haavaumat. Tulehdus voi aiheuttaa myös yleisoireita, kuten kuumetta tai pahoinvointia sekä imusolmukkeiden turpoamista ja aristusta.
Herpestartunta voidaan todeta tuoreista rakkuloista otettavalla laboratorionäytteellä. Herpeslääkkeet lieventävät oireita ja lyhentävät infektion kestoa, mutta herpesvirus jää infektion jälkeen pysyvästi elimistöön ja oireet voivat aina ajoittain toistua. Herpes voi tarttua eteenpäin myös oireettomassa vaiheessa. Usein uusiutuviin herpesoireisiin voidaan aloittaa estolääkitys. Arvioiden mukaan n. 20% suomalaisista kantaa virusta, suurin osa oireettomana.
Visvasyylä eli kondylooma
Visvasyylä eli kondylooma on tiettyjen papilloomavirustyyppien aiheuttama sukupuolitauti. Sen oireena ovat genitaalialueelle muodostuvat syylämäiset muutokset. Oireet ilmaantuvat yleensä 1-6 kuukauden kuluessa tartunnasta ja joskus ne voivat olla melko huomaamattomiakin. Suurella osalla papilloomaviruksen kantajista tauti on oireeton ja virustartunta paranee itsestään. Papilloomavirusinfektiot aiheuttavat naisille myös kohdunkaulamuutoksia, jotka voidaan todeta papa-kokeella.
Kondylooma todetaan yleensä tyypillisen näköisten iho- ja limakalvomuutosten perusteella. Joskus epävarmoissa tapauksissa saatetaan ottaa koepalakin. Hoitona käytetään paikallisia voiteita ja lääkepenslausta, ja muutoksia voidaan poistaa jäädyttäen, harvemmin myös laseroimalla tai leikkaamalla. Suurin osa papilloomavirusinfektioista paranee itsestään 1-2 vuoden kuluessa tartunnasta.
Arvioiden mukaan jopa 80 % väestöstä on kantanut virusta jossain elämänsä vaiheessa, mikä tekee siitä herpeksen ohella yleisimmän sukupuolitaudin. Pieni osa papilloomavirusinfektioista voi kuitenkin johtaa myös pahanlaatuisiin muutoksiin. Papilloomavirusinfektioita vastaan on olemassa rokotteita.
Kuppa
Kuppa on bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka tarttuu limakalvokontaktissa. Sen oireeton itämisaika on n. 3-4 viikkoa, minkä jälkeen tauti voi ilmetä eri tavoin. Oireena voi olla tartuntakohdan kovareunainen, pyöreä, kivuton haava tai yleisiä tulehdusoireita, ympäri kehon esiintyvää pienitäpläistä ihottumaa tai kämmeniin ja jalkapohjiin ilmaantuvia kovahkoja papuloita eli syfilidejä. Tauti voi olla myös oireeton.
Kuppa todetaan verikokeella ja hoitona on pistoksina annettava antibioottihoito. Hoidon onnistuminen varmistetaan hoidon päätyttyä. Kuppatapauksia todetaan Suomessa vajaa 300 vuosittain.
HIV
HIV on HI-viruksen aiheuttama krooninen sairaus, johon on olemassa tehokkaita lääkkeitä. Hoitamattomana sairaus johtaa elimistön immuunijärjestelmän romahtamiseen. HIV-tartunta todetaan verestä otettavalla laboratoriokokeella ja hoidon tehon kannalta varhainen havaitseminen on tärkeää. Suomessa HIV-tartuntoja todetaan alle 200 vuosittain. Tartuntaan on saatavilla ennaltaehkäisevä PrEP-hoito. Se on tarkoitettu henkilöille, joilla on suurempi riski saada HIV-tartunta.
Artikkelin tartuntojen määrät perustuvat THL:n tartuntatautirekisteriin sekä sukupuolien Käypä hoito -ohjeistoon.
Tutustu intiimialueen klinikkaan >