Kondylooma

Mikä kondylooma todellisuudessa on

Kondylooma eli visvasyylä on monien tiedossa oleva sukupuolitauti. Osalle on kuitenkin epäselvää, mikä se on ja mistä se ilmestyy. Ihosairaalan ihotautilääkäri Liisa-Lotta Kiiski kertoo, miten kondylooma tarttuu ja miten sen saa hoidettua pois. 

Varaa aika seksitautien asiantuntijalle >

Kondylooman aiheuttaa papilloomavirus

Papilloomavirusta esiintyy yli sata erilaista virustyyppiä. Osa niistä aiheuttaa syyliä sormiin ja jalkapohjiin ja ainoastaan parisenkymmentä virustyyppiä viihtyy genitaalialueella. Itämisaika mahdollisiin oireisiin viruksella on pitkä, nopein oireilu voi alkaa vasta viikkojen kuluttua. Usein oireet alkavat muutaman kuukauden kuluessa tartunnasta ja joskus jopa vuosien päästä.

“Kondylooman oire on syylät genitaalialueella. Syylät voivat olla litteitä, ulkonevia, näppylämäisiä tai jopa kukkakaalimaisia. Ne saattavat kutista, mutta ovat harvoin varsinaisesti kivuliaita”, Kiiski kuvailee.

HPV tarttuu sukupuoliteitse

HPV eli papilloomavirus on jopa klamydiaa yleisempi. Tutkimusten mukaan jopa 80% prosentilla ihmisistä on jossain kohtaa elämäänsä papillooma-virustartunta. Vain n. 15% viruksen saaneista muodostaa kondyloomia eli näkyviä genitaalialueen syyliä. Naisten papa-muutosten syynä on usein myös papilloomavirustartunta. 

“HPV-virus tarttuu iho- tai limakalvokontaktissa. Paras suoja tartuntaa vastaan on kondomi, mutta sekään ei aina ole riittävä suoja tartunnalta, koska kondyloomasyylät eivät aina sijaitse kondomin peittämällä alueella. Virus voi tarttua muihin, vaikka näkyviä syyliä ei olisikaan, sillä suurimmalla osalla tartunta ei muodosta näkyviä syyliä. Kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita vastaan kehitetty HPV-rokote antaa suojaa myös kondyloomaa vastaan.”, Kiiski kertoo.

“Toisin kuin usein luullaan, kondylooma voi uusiutua. Uusiutuessaan kyseessä voi olla täysin uusi tartunta tai vanhan tartunnan uudelleen aktivoituminen”, Kiiski lisää.

Tartunnan toteaminen ja hoitaminen

Suurimmalla osalla virus ei aiheuta lainkaan oireita ja se voi poistua kehosta itsestään noin 4-5 vuodessa. Koska kyseessä on virus, ei siihen löydy parantavaa lääkitystä.

“Kondyloomat voivat parantua ajan kanssa itsestään, kun elimistön oma immuniteetti nujertaa viruksen. Syylien paikallishoito vaihtoehtoina ovat lääkevoiteita sekä liuos, jolla syyliä voidaan penslata.”

“Kondylooman paraneminen on yksilöllistä. Reseptillä määrättävät paikallishoidot saattavat parantaa syylät, tai syylät voidaan jäädyttää nestetypen avulla pois. Usein jäädytyshoito on potilaalle helpoin ja tehokkain hoitokeino. Osalla yksi jäädytyshoito riittää poistamaan syylät, kun taas osa kamppailee syylien kanssa useita vuosia”, Kiiski sanoo.

Varaa aika seksitautien asiantuntijalle >

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala