Akneen on useita paikallishoitoja

Aknen paikallishoidot pähkinänkuoressa

Paikallishoitoja käytetään erityisesti lievään ja pinnalliseen akneen sekä tukihoitona tehokkaampien lääkitysten yhteydessä. Eniten käytettyjä paikallishoitoja ovat A-vitamiinijohdannaiset eli retinoidit, atsealiinihappo, bentsoyyliperoksidi sekä antibiootit, kuten klindamysiini.
Varaa aika akneklinikalle >

Retinoidit vähentävät bakteerien määrää akneiholla

A-vitamiinijohdannaiset paikallisvalmisteet eli retinoidit ovat aknen ensisijainen paikallishoito. Niitä käytetään paikallisesti mustapää- ja komedoaknessa: ne vähentävät musta- ja valkopäitä, talin liikatuotantoa sekä bakteerien määrää iholla. Lisäksi niiden on todettu vaalentavan aknearpia. Retinoideja on saatavilla erilaisina geeleinä ja emulsiovoiteina.

Aknehoidoille tyypilliseen tapaan retinoidit voivat kuivattaa ja ärsyttää ihoa, minkä vuoksi niiden kanssa on hyvä käyttää hoitoa tukevia ihonhoitotuotteita. Hoidon tulokset alkavat näkyä 3-4 viikon kuluttua aloituksesta, mutta joskus tämä voi kestää jopa 1-3 kuukautta. Kärsivällisyyttä siis kaivataan.

Hoito on tehokas ja turvallinen ja soveltuu myös pitkäaikaishoidoksi. Raskauden aikana retinoideja ei kuitenkaan voi käyttää. Tyypillisesti käytettäviä retinoideja ovat esimerkiksi adapaleeni ja tretinoiini.

Atselaiinihappo on aknen hoitomuodoista siedetyin

Atselaiinihappo vaikuttaa akneen monella tavoin: se hillitsee tulehdusta, ehkäisee mikrobien kasvua sekä kuorii ihoa. Säännöllisesti käytettynä atselaiinihapolla on myös komedolyyttinen vaikutus eli se avaa tukkeutuneita ihohuokosia. Sen on myös todettu vaalentavan aknearpia.
Hoito sopii useimmille, eikä siinä ole merkittäviä haittavaikutuksia. Lääkettä voidaan määrätä hieman eri vahvuisina annoksina joko geelinä tai emulsiovoiteena.

Bentsoyyliperoksidi puhdistaa ihoa ja hillitsee tulehdusta

Bentsoyyliperoksidi on ihon puhdistukseen tarkoitettu aine, jolla on myös antimikrobiaalinen vaikutus. Samalla se myös ehkäisee bakteeriresistenssiä. Joillakin potilailla bentsoyyliperoksidi aiheuttaa ihoärsytystä ja sivuvaikutukset voivat olla voimakkaitakin. Aine vaalentaa tekstiilejä, joten vaatteiden kanssa kannattaa olla tarkkana lääkettä käyttäessä.

Bentsoyyliperoksidi on tehokas erityisesti märkäpääaknen hoidossa ja sitä saa myös ilman reseptiä geelinä ja pesunesteenä.

Paikalliset antibiootit jaksoittain käytettynä ovat tehokkaita aknen hoidossa

Yksi aknen taustalla olevista syistä on bakteerin (propionibacterium acnes) aiheuttama tulehdus, jota voidaan hoitaa antibiootilla. Paikallisvoiteena tai -liuoksena käytettävä klindamysiini tehoaa hyvin yksittäisiin finneihin ja se hillitsee tulehdusta tehokkaasti. Menetelmä soveltuu erityisesti märkäpääaknen hoitoon. Antibiootteja ei kuitenkaan suositella käytettäväksi aknen ainoana hoitona, vaan sitä käytetään tukihoitona harkinnan mukaan jaksottain.
Varaa aika akneklinikalle>

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala