Spironolactone on tehokas hoitomuoto naisten aikuisiän akneen. 

Finnit voivat yllättää aikuisenakin – helpotus 50-vuotiaan Katjan aikuisiän akneen löytyi spironolactonesta 

Vaikka olisi selvinnyt teinivuodet siloposkisena ilman finnin finniä, voi iholle ilmestyä epätoivottuja muutoksia vielä vuosia nuoruuden jälkeen. Aikuisiän aknen syyt löytyvät usein kehon hormonitasapainon muutoksista. Vaikka hormonit ovat lähes aina osatekijänä aknen ilmenemisessä, aikuisiän aknessa hormonitoiminnan muutos korostuu entisestään. Tyypillisimmin aikuisiän akne puhkeaa naiselle, joka lopettaa e-pillerit vuosien käytön jälkeen. Näin kävi myös 50-vuotiaalle järvenpääläiselle Katjalle. 

– Akne on ehkä väärä sana, mutta sellaista pientä näppylää alkoi ilmestyä leukaperiin heti e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Ihoni on aina ollut rasvoittuva, ja teini-ikäisenä selässäni oli jonkin verran epäpuhtauksia, jotka kuitenkin saatiin e-pillereillä kuriin. Muuten ihon kanssa ei ole aiemmin ollut ongelmia, Katja kertoo. 
 

Oireiden ilmenemisen jälkeen Katja on kokeillut lähes kaikkea, mitä keksiä saattaa: isotretinoiinia, antibiootteja, paikallishoitoa laserilla sekä kosmetologin kasvojenpuhdistuksia. Hetken helpotuksen jälkeen tilanne on kuitenkin palannut entiselleen. Sairaanhoitajana työskentelevä Katja osasi heti epäillä oireilun johtuvan hormoneista. 

– Mietin, että lyhyiden täsmähoitojen sijaan tarvitsisin jotain, joka vaikuttaisi hormonitoimintaan. Kun löysin Ihosairaalan, ajattelin, että kokeillaan vielä tämä kortti: täällä jos jossain minua osataan auttaa.  

Varaa aika ihotautilääkärille >

Uusi vanha lääke

Oikea hoito löytyikin nopeasti, kun Katjalle määrättiin lääkettä, josta hän ei ollut ennen kuullutkaan. Kyse ei kuitenkaan ole uudesta lääkkeestä: spironolactone on alun perin korkean verenpaineen ja turvotuksen hoitoon käytetty diureetti eli nesteenpoistaja. Hormonaalisen vaikutusmekanisminsa ansiosta lääkettä on tutkittu tarkemmin myös aknen hoidossa ja sen on todettu olevan tehokas ja turvallinen hoitomuoto naisten aikuisiän akneen.   

Aiempiin hoitoihin ja lääkkeisiin verrattuna muutos oli merkittävä: lääkkeestä ei ole tullut mitään haittavaikutuksia, ja kaikki finnit ovat pysyneet poissa. Tarina on hyvin tyypillinen spironolactonen
käyttäjien keskuudessa. Amerikkalaistutkimuksessa jopa kaksi kolmasosaa potilaista havaitsi aknen hävinneen kokonaan ja 85 % koki aknen parantuneen merkittävästi. Finnit ja ihon rasvoittuminen vähenevät jo muutamassa viikossa, vaikkakin maksimivaste saavutetaan vasta muutaman kuukauden käytön jälkeen. 

Katjalle resepti lääkkeeseen määrättiin aluksi vuodeksi, jonka jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen. Tarvittaessa lääkettä voi kuitenkin syödä huoletta vaikka loppuelämän.  

– On todella helpottavaa löytää vihdoin kaikkien kokeilujen jälkeen hoito, joka oikeasti toimii ilman haittavaikutuksia. Pehmeät, sileät posket ja leukaperät tuntuvat aivan ihanalta sen jälkeen, kun on tottunut hipelöimään niissä olevia näppylöitä. 
 

Spironolactone tarjoaa paikallishoitojen, antibiootin ja isotretinoiinin oheen neljännen, sisäisesti käytettävän vaihtoehdon aikuisiän aknen hoitoon naisilla. On hyvä huomioida, että miehille hoito ei sovellu juuri hormonaalisten vaikutustensa vuoksi. Miehillä hoidon on todettu aiheuttavan esimerkiksi gynekomastiaa eli rintojen kasvua.  

Varaa aika ihotautilääkärille >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala