Märkärupi tarttuu helposti

Märkärupi tarttuu helposti

Märkäruvesta kärsivät eniten pienet lapset, joiden välillä märkärupi myös tarttuu helposti. Myös urheilijat ja atooppisesta ihottumasta kärsivät sairastuvat herkemmin märkärupeen. Mistä märkäruven voi saada ja miten sen saa paranemaan?
Varaa aika ihotautilääkärille >

Märkäruven oireet on usein helppo tunnistaa

Märkärupi on ihon pinnallinen bakteeri-infektio, jonka aiheuttavat tavallisesti stafylokokki- ja streptokokkibakteerit. Tauti on yleinen erityisesti päiväkoti-ikäisillä pikkulapsilla.

Alkuvaiheessa märkärupi on vain pieni punoittava jälki, joka saattaa aristaa tai kuumottaa hieman. Pian punoittavan kohdan päälle voi nousta vesikello, joka puhkeaa helposti. Kun rakkula puhkeaa, iholle leviävä kudosneste alkaa kuivuessaan muodostaa keltaista rähmää, karstaa ja rupea.

Märkäruven oireisiin kuuluu tyypillisesti kutina, mutta rupialueet saattavat olla lähes kivuttomia eikä muita yleisoireita kuten kuumetta yleensä ole. Raapimisen myötä ja hoitamattomana bakteeritulehdus voi kuitenkin yltyä pahaksi ja aiheuttaa iholle kivuliaita haavaumia.

Märkärupea voi esiintyä iholla missä tahansa osassa kehoa; käsissä, jaloissa, keskivartalossa ja myös päänahassa. Tavallisimmat esiintymispaikat ovat kasvoissa, etenkin suupielissä sekä nenässä sierainten reunustoilla. Huulessa märkärupi saattaa varsinkin rakkulavaiheessa muistuttaa ulkonäöltään herpestä.

Märkäruven aiheuttavat bakteerit tarttuvat helposti jo vaurioituneeseen ihoon, esimerkiksi atooppiseen ihottumaan tai hankaumaan.

Märkärupi vauvalla on syytä hoitaa heti

Märkärupi leviää helposti kosketuksesta myös omassa kehossa, esimerkiksi jos rupi on käsivarren sisäpuolella, leviää se luultavasti kyljessä siihen kohtaan, mihin rupi osuu. Luonnollisestikin ruven raapiminen edesauttaa sen leviämistä yhä uusille ihoalueille.

Vaikka märkärupi laajenee iholla helposti, se harvoin on vaarallinen. Poikkeuksena ovat vastasyntyneet vauvat, joiden immuunijärjestelmä on vielä vajavainen. Vauvalla havaittu märkärupi on syytä hoitaa välittömästi, ennen kuin infektio leviää ja aiheuttaa mahdollisesti vakavia komplikaatioita.

Laajalle alueelle levinnyt ja hoitamaton märkärupi voi nostaa kuumeen aikuisellakin. Tällöin myös lähimmät imusolmukkeet voivat turvota flunssaoireiden tavoin. Lääkärikäynti on viimeistään silloin paikallaan.

Märkärupi tarttuu muihin kosketuksesta 

Märkärupi tarttuu erittäin helposti esimerkiksi perheenjäsenten välillä ja pienten lasten keskuudessa. Lasten suositellaan pysyvän kotona päiväkodista ja harrastuksista erittävässä vaiheessa ruven kuivumiseen asti. Nuorten ja aikuisten ei tarvitse olla koulusta tai työpaikalta sairaslomalla, mutta on tärkeää peittää ruvet, jotta sairaus ei pääse tarttumaan kosketuksen välityksellä muihin.

Märkärupi kuuluu myös yleisiin kuntosalilta saataviin iho-infektioihin. Sen välttämiseksi laitteet on hyvä puhdistaa ennen niiden käyttöä tai laittaa pyyhe ihon ja laitteen väliin. Märkärupi voi tarttua myös pyyhkeiden, urheiluvälineiden tai vaatteiden kautta.

Hoitamattomana märkärupi saattaa levitä aina uuteen paikkaan ja aiheuttaa lisää rakkuloita ja rupia. Aloitettu hoito vähentää tarttumisen riskiä.

Jatkuvasti uusiutuva märkärupi saattaa harvoissa tapauksissa johtua lemmikillä olevasta märkäruvesta. Yleisempi syy märkäruven muodostumiselle aina uudelleen on infektiopesäkkeen sijaitseminen jossain huomaamattomassa paikassa kuten esimerkiksi sieraimissa.

Märkärupea hoidetaan antibiooteilla

Alkuvaiheessa olevaa märkärupea voi yrittää hoitaa itse, jos kyseessä on lievä infektio, joka rajoittuu hyvin pieneen ihoalueeseen. Itsehoidossa on erittäin tärkeää noudattaa hyvää hygieniaa ja pestä kädet huolellisesti ennen ja jälkeen infektion käsittelyn. Märkärupi-alueen voi pestä varovasti saippualla ja vedellä ja taputella alueen sen jälkeen kuivaksi puhtaalla pyyhkeellä. Tämä auttaa poistamaan kuollutta ihoa ja bakteereita. Infektioalueen puhdistamiseen voi käyttää myös apteekista ilman reseptiä saatavaa antiseptistä voidetta tai geeliä. Puhdistuksen jälkeen alue tulisi peittää steriilillä siteellä tai laastarilla, jotta infektio ei leviä muualle kehoon tai muihin ihmisiin.

Jos muutaman päivän itsehoidon jälkeen ei näy paranemisen merkkejä tai jos infektio pahenee (esim. leviää laajemmalle alueelle, tulehdusalue punottaa enemmän, syntyy enemmän märkää tai nousee kuume), on syytä varata lääkäriaika. Vauvojen ja sylilasten kohdalla lääkärin arvio ja hoito on aina tarpeen heti märkäruven havaitsemisesta tai epäilystä alkaen.

Lieväoireinen ja rajallisella alueella esiintyvä märkärupi voidaan hoitaa lääkärin määräämällä antibioottivoiteella. Voidetta levitetään rupiin yleensä kaksi kertaa päivässä viikon tai kahden viikon ajan. Jos voide ei paranna märkärupea, voi ihotautilääkäri määrätä suun kautta otettavan antibioottikuurin.

Märkärupen hoidossa on tärkeää puhdistaa ja kuivata ruvet aina ennen lääkevoiteen laittamista. Lääkevoiteen kannattaa antaa kuivua, jonka jälkeen ruvet on hyvä peittää, ettei märkärupi pääse leviämään uusille ihoalueille tai tarttumaan muihin ihmisiin.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala