Märkärupi tarttuu helposti

Märkärupi tarttuu helposti

Märkäruvesta kärsivät eniten pienet lapset, joiden välillä märkärupi myös tarttuu helposti. Myös urheilijat kärsivät tyypillisesti märkäruvesta. Mistä märkäruven tunnistaa ja miten sen saa paranemaan?
Varaa aika ihotautilääkärille >

Märkärupi voi muodostua iholla mihin tahansa

Tavallisin paikka märkäruvelle on kasvot, etenkin suupieli ja sierainten reunustat. Se muistuttaa ulkonäöltään paljon herpestä. Ruven aiheuttavat stafylokokki- ja streptokokkibakteerit. 

Märkärupi alkaa pienestä punaisesta jäljestä, jonka päälle nousee vesikello, joka puhkeaa helposti. Kun rakkula puhkeaa, alkaa muodostua kuivaa karstaa ja rupea. Märkäruven aiheuttavat bakteerit tarttuvat helposti jo vaurioituneeseen ihoon, esimerkiksi atooppiseen ihottumaan tai hankaumaan. 

Rupi voi levitä jo muutamassa päivässä

Märkärupi leviää helposti kosketuksesta myös omiin raajoihin, esimerkiksi jos rupi on käsivarren sisäpuolella, leviää se luultavasti kyljessä siihen kohtaan, mihin rupi osuu. Luonnollisesti ruven raapiminen edesauttaa sen leviämistä.

Vaikka märkärupi laajenee iholla helposti, se harvoin on vaarallinen. Poikkeuksena ovat vastasyntyneet vauvat, jotka tarvitsevat heti hoitoa märkäruven alettua.

Laajalle alueelle levinnyt ja hoitamaton märkärupi voi nostaa kuumeen aikuisellakin. Tällöin myös lähimmät imusolmukkeet voivat turvota flunssaoireiden tavoin.

Märkärupi tarttuu muihin kosketuksesta 

Märkärupi tarttuu erittäin helposti esimerkiksi perheenjäsenten välillä ja pienten lasten keskuudessa. Lasten suositellaan pysyvän kotona päiväkodista ja harrastuksista erittävässä vaiheessa ruven kuivumiseen asti. Nuorten ja aikuisten ei tarvitse olla koulusta tai työpaikalta sairaslomalla, mutta on tärkeää peittää ruvet, jotta sairaus ei pääse tarttumaan kosketuksen välityksellä muihin.

Märkärupi kuuluu myös yleisiin kuntosalilta saataviin iho-infektioihin. Sen välttämiseksi laitteet on hyvä puhdistaa ennen niiden käyttöä tai laittaa pyyhe ihon ja laitteen väliin. Märkärupi voi tarttua myös pyyhkeiden, urheiluvälineiden tai vaatteiden kautta.

Hoitamattomana märkärupi saattaa levitä aina uuteen paikkaan ja aiheuttaa lisää kivuliaita rakkuloita ja rupia. Aloitettu hoito vähentää tarttumisen riskiä.

Märkärupea hoidetaan antibiooteilla

Jatkuvasti uusiutuva märkärupi voi johtua lemmikillä olevasta märkäruvesta. Jos märkärupi muodostuu aina uudelleen, voi infektiopesäke sijaita esim sieraimissa.

Lieväoireinen ja rajallisella alueella esiintyvä märkärupi voidaan hoitaa lääkärin määräämällä antibioottivoiteella. Voidetta levitetään rupiin yleensä kaksi kertaa päivässä viikon tai kahden viikon ajan. Jos voide ei paranna märkärupea, voi ihotautilääkäri määrätä suun kautta otettavan antibioottikuurin.

Märkärupea hoidettaessa on tärkeää puhdistaa ja kuivata ruvet ennen lääkevoiteen laittamista. Lääkevoiteen kannattaa antaa kuivua, jonka jälkeen ruvet on hyvä peittää, ettei märkärupi pääse leviämään uusiin paikkoihin.

Varaa aika ihotautilääkärille >
Lähde: aad
 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala