Kynsien pureskelu

Miksi kynsien pureskelu ei kannata ja miten sen saa loppumaan?

Kynsien pureskelu on pakonomainen tapa, josta moni haluaisi eroon. Kerromme, miksi kynsien pureskelun lopettaminen kannattaa, sekä keräsimme vinkkejä pureskelun lopettamiseen.
Varaa aika ihotautilääkärille >

Pureskelu on hallitsematon tapa

Kynsien pureminen alkaa usein jo lapsena ja se voi jatkua aikuisikään. Sen lisäksi, että se on epämiellyttävä tapa, se vaikuttaa purijan omaan hyvinvointiin. Purijat harvoin itse tiedostavat, milloin ja miksi he pureskelevat kynsiään, sillä se on vain tapa, josta on vaikea päästä eroon. Stressi voi joissain tapauksissa käynnistää kynsien pureskelun.

Kynsien pureminen on huono tapa kaikin puolin

Ihmisen kynnenaluset ja sormenpäät ovat yksi likaisimmista kohdista koko kropassa. Kynnen alla olevat bakteerit ja virukset päätyvät kynsiä pureskellessa suuhun, joten kynsien pureskelu voi aiheuttaa erilaisia tulehduksia ja tartuntatauteja. 

Kynsien jatkuva pureminen myös vaurioittaa kynnen normaalia kasvua ja voi saada kynnen muodon muuttumaan tai kasvun vähenemään. Pureskeltujen kynsien vieressä olevat kynsinauhat saavat usein osansa kynsien pureskelusta. Niistä revityt ihon kaistaleet ja rikkoutuneet kohdat voivat myös kerätä bakteereja itseensä ja tulehtua. Rikkoutuneet kynsinauhat ovat usein kivuliaita myös ilman tulehdusta. Lue lisää  ikävistä kynsimuutoksista täältä.

Keinot pureskelun lopettamiseen

Pureskelun lopettamiseen tähdätessä, on hyvä aluksi selvittää, missä tilanteissa kynsien pureminen tapahtuu. Kun pureskelun hetket tiedostaa, on niitä helpompi lähteä välttämään. Jos kynsien pureskelu tapahtuu yleensä silloin, kun käsillä ei ole mitään tehtävää, esimerkiksi TV: tä katsellessa, voi “stressipallolla” yrittää korvata pureskelun. 

Kynsiin voi levittää apteekeista saatavaa pahan makuista kynsilakkaa tai öljyä, joka suojaa kynttä ja pahalla maullaan pysäyttää alkavan pureskelun. Purkan pureskelu voi myös auttaa vieroittumaan kynsien pureskelusta.

Halutessaan voi yrittää estää pureskelun laittamalla kynnet näteiksi, jolloin niitä ei halua puremalla pilata. Kynnet voi testata myös piilottaa, esimerkiksi laastarilla tai urheiluteipillä, jolloin ne ovat suojassa, vaikka sormi suuhun eksyisi.

Varaa aika ihotautilääkärille >
Lähde: AAD

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala