Kynsimuutokset kannattaa tutkituttaa ihotautilääkärillä

10 kynsimuutosta, jotka kannattaa tutkituttaa asiantuntijalla

Oletko huomannut kynsissäsi muutoksia viime aikoina? Muutos kynnen värissä, rakenteessa tai muodossa voi olla täysin harmiton, mutta myös merkki sairaudesta. Kokosimme 10 esimerkkiä kynsimuutoksista, jotka kannattaa tutkituttaa ihotautien erikoislääkärillä.
Varaa aika ihotautilääkärille >

 

1 Tumma raita kynnen alla

Lääketieteellinen nimi: akraalinen melanooma

Jos kynteen tai sen alle ilmaantuu uusi tai muuttuva tumma juova, on syytä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Kyseessä voi nimittäin olla melanooma, joka on ihosyövistä vakavimpia.

Jokainen tumma raita kynnessä ei välttämättä ole melanooma, mutta muutos on tarkastuttamisen arvoinen. Ihosyövän hoidossa olennaisinta on varhainen havaitseminen, minkä ansiosta ihosyöpä saadaan kuriin huomattavasti kevyemmin hoidoin kuin jos sen annetaan kehittyä.

2 Kärjestä irtoava kynsi

Lääketieteellinen nimi: onykolyysi

Jos kynsi alkaa nousta koholle niin, ettei se ole kokonaan kiinni kärkeen asti, kynnen väri usein muuttuu hieman. Kynnen irtoamiseen kärjestä voi olla monia syitä:

  • Sieni-infektio
  • Psoriaasi
  • Kynttä leikatessa syntynyt vamma
  • Kynnenalusta puhdistettaessa syntynyt vamma

Kaikki koholla olevat kynnet kannattaa tutkituttaa asiantuntijalla, jotta mahdolliset tulehdukset saadaan kuriin ja uusi kynsi kasvaa oikein. Ihotautilääkäri voi auttaa tulehdusten kanssa ja apua saa myös jalkaterapeutilta.
Varaa aika kynsisienen viljelytutkimukseen >

3 Punoitus ja turvotus kynnen ympärillä

Lääketieteellinen nimi: kynsivallintulehdus eli paronychia

Punoitus ja turvotus ovat tyypillisiä tulehduksen oireita. Ajoissa havaitut pienet tulehdukset saadaan yleensä kuriin puhdistamalla ja antibioottivoiteilla. Jos kynsivalliin muodostuu avoimia haavaumia tai se alkaa märkiä, voidaan tarvita järeämpiä hoitotoimenpiteitä. Ihotulehdukset on tärkeää hoitaa, etteivät ne pääse leviämään muualle kehoon ja aiheuta suurempia ongelmia.

4 Vihertävän tumma väri

Lääketieteellinen nimi: Bakteeritulehdus (pseudomonas-bakteeri)

Tummanvihertävä väri kynnen alla kielii useimmiten paikallisesta bakteeritulehduksesta. Hoitamattomana tulehdus yleensä pahenee ja aiheuttaa kipua ja ongelmia kynteen ja sen ympäristöön. Oikealla hoidolla tulehdus paranee ja kynnen kipu ja arkuus vähenevät.

5 Kuopat tai lommot kynsissä

Lääketieteellinen nimi: rosokynnet

Kynsiin voi ilmaantua pieniä lommoja, jotka näyttävät kuin pieniltä hakuniskuilta. Tällaiset reikämäiset kuopat voivat kertoa laajemmasta sairaudesta, joka vaikuttaa koko kehoon. Kynsien kuoppaisuuden taustalla voi olla esimerkiksi:

  • Psoriaasi
  • Atooppinen ihottuma
  • Alopecia areata

Sairauksien saaminen hallintaan alkaa diagnoosista. Ihotautien erikoislääkäri on oikea henkilö auttamaan, ja hoidoilla saa helpotusta oloon paitsi kynsien, myös muiden oireiden kannalta.

6 Syvät poikittaiset juovat

Lääketieteellinen nimi: Beaun viiva

Koko kynnen mittaiset, syvät, poikittaiset juovat ovat melko yleisiä, eikä niistä yleensä tarvitse huolestua. Yleensä juova tarkoittaa, että kynnen kasvaminen on pysähtynyt tai hidastunut hetkeksi ja kasvun jatkuessa kynteen on jäänyt poikittainen ura.

Kun jokin pysäyttää kynnen kasvun kokonaan, voi kynteen syntyä jopa rako. Kynnessä voi siis olla kohta, josta kynsi puuttuu kokonaan. Tätä kutsutaan onykomadeesiksi. Syynä sille voi olla kuume, tapaturma, kemoterapia tai kova stressi.

Jos et tiedä, mistä muutokset kynsien kasvussa johtuvat, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla. Kun syy saadaan selville, saadaan kynnen kasvu yleensä normaaliksi.

7 Kotkankynsi

Lääketieteellinen nimi: onykogrypoosi

Kotkankynsi on kynsidystrofian muoto, jossa kynnet paksuuntuvat, kellastuvat ja kasvavat käyrästi muistuttaen kotkan kynsiä. Vaiva johtuu tyypillisesti jalkojen heikentyneestä verenkierrosta ja esiintyy usein ikääntyvillä ihmisillä. Myös geneettinen alttius tai jokin sairaus, kuten psoriaasi, iktyoosi tai muu verenkierron ongelma voi aiheuttaa kotkankynnen. Joskus siihen liittyy myös sieni-infektio.

Vaiva kannattaa hoitaa, sillä etenkin diabeetikoilla ja vanhuksilla huonosti hoidettu kynsi voi aiheuttaa ongelmallisia painehaavoja ja suurempia ongelmia. Kynnen hoidossa auttaa tilanteen mukaan ihotautilääkäri tai jalkaterapeutti.

8 Lusikkakynsi

Lääketieteellinen nimi: koilonykia

Ohuet, lusikan lailla kuopalla olevat kynnet voivat kieliä esimerkiksi raudan puutteesta. Raudanpuute taas voi olla seurausta ruokavaliosta, vatsan tai suoliston sairaudesta, keliakiasta tai korkeasta ilmanalasta.

Aina lusikkakynnelle ei löydetä syytä ja usein se myös paranee itsekseen. Jos asia vaivaa, kannattaa hakeutua ihotautilääkärille.

9 Pyykkilautakynsi

Lääketieteellinen nimi: pyykkilautakynsi, paronychia, onykotillomania

Pyykkilautakynnessä on tiheitä poikittaisia raitoja, uria tai naarmuja koko kynnen pituudella. Usein se johtuu pitkittyneestä kynsivallin tulehduksesta tai kynsivallin ihottumasta esimerkiksi psoriaasin yhteydessä. Joskus taustalla voi olla myös tapa nyppiä ja työnnellä kynsivallia kynnen kantaa kohti. Kynsien nyppiminen on monelle alitajuista, eikä sitä huomaa. Tulehdukseen apu löytyy ihotautilääkärin vastaanotolta ja lääkäri voi auttaa myös pääsemään eroon nyppimisestä.

10 Kellonlasikynnet

Lääketieteellinen nimi: kellonlasikynsi

Kellonlasikynnestä kynnet kaareutuvat alaspäin pyöristyen epätavallisesti. Aluksi kaareuma voi olla hyvinkin huomaamatonta, mutta jatkuessaan se voi aiheuttaa sormenpäiden turpoamista ja kynsien alue voi tuntua niitä painaessa pehmeän joustavalta. Kellonlasikynsi voi olla harmiton, mutta usein se on merkki jostakin vakavammasta sairaudesta, kuten keuhkosairaudesta. Myös maksan, sydämen tai suoliston ongelmat voivat aiheuttaa kellonlasikynnen, joten oireen takia kannattaa aina hakeutua lääkärin vastaanotolle.


Varaa aika ihotautilääkärille >

 

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

 

Lähde: AAD.org

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala