Rasvansiirron toteutus

Miten rasvansiirto toteutetaan?

Rasvansiirto on monista uskomuksista huolimatta melko yksinkertainen toimenpide, eikä rasvasolujen poimimisesta jää muuhun vartaloon arpia. Ihosairaalan esteettinen sairaanhoitaja Satu Karlsson kertoo, miten toimenpide toteutetaan ja mitä sen jälkeen tulee ottaa huomioon.
Varaa aika esteettisen hoitajan konsultaatioon >

Kaikki alkaa konsultaatiosta

Niin kuin muissakin esteettisissä toimenpiteissä, myös rasvansiirrossa kaikki alkaa konsultaatiosta, missä tehtävä toimenpide suunnitellaan. Konsultaatio- ajan voi varata, vaikka ei olisi tiedossa, millä toimenpiteellä oman ongelmansa saisi ratkaistua.

“Ennen toimenpiteen tekoa käydään potilaan kanssa läpi, miten siirretyt rasvasolut käyttäytyvät ja miten ne saataisiin pysymään siirretyssä paikassa. On syytä muistaa, että kaikki siirretty rasva ei tule pysymään paikallaan, vaikka ottaisi mitkä keinot käyttöön.”

“Siirrettävä rasva otetaan yleensä alavatsasta, koska siihen ei jää näkyvää jälkeä. Rasva laitetaan uuteen paikkaan kerroksittain ihon kudoksiin, jotta siirretyille rasvasoluille riittäisi tarpeeksi verisuonia “elämistä” varten. Tämän tarkoituksena on saada rasvasolut pysymään paikallaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä.”

“Toimenpide toteutetaan leikkaussaliolosuhteissa ja kivun lievittämiseen käytetään paikallispuudutusta, eli toimenpiteen jälkeen pääsee pian kotiin”, Karlsson sanoo.

“Rasvasoluista tulee huolehtia, jotta saadaan haluttu lopputulos”

Toimenpide itsessään on melko yksinkertainen, eikä sen vuoksi tarvitse sairaslomaa tai lepäämistä. Itsehoito- ohjeita kuitenkin on ja niitä tulee noudattaa, jotta toimenpide ei mene hukkaan. Potilas saa aina tarkat jälkihoito- ohjeet tapauskohtaisesti lääkäriltä.

“Rasvansiirron jälkeen kasvot voivat tuntua kireältä ja osalle muodostuu mustelmia. Arpia hoidettaessa iho voi myös tuntua kireältä.”

“Kasvojen lämpimänäpito edesauttaa siirrettyjen rasvasolujen kiinnittymistä paikoilleen. Tätä ajatellen toimenpide on helpoin toteuttaa kesän ympärillä. Talvella tehdyissä toimenpiteissä tulee kasvot suojata kylmältä, esimerkiksi huivilla”, Karlsson ohjeistaa.

Riittävä syöminen on tarpeellinen osa jälkihoitoa

“Syödä ja juoda voi normaalisti, siihen hoitava lääkäri antaa tarkemmat ohjeet. Syömisen tulee olla riittävää, sillä mahdollinen laihtuminen tuhoaa rasvansiirto prosessin.”

“Toimenpiteen jälkeen alkaa liikuntakielto, minkä pituus määräytyy tapauskohtaisesti. Rasvasolut ns. karkaavat uudelta paikaltaan, jos tapahtuu nopeita ja voimakkaita liikkeitä”, Karlsson kertoo.

Varaa aika esteettisen hoitajan konsultaatioon >

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala