Lapsi auringossa

Miten suojata lapsi auringolta?

Pienillä lapsilla on ohuempi iho, joten he palavat aikuisia helpommin altistuessaan auringon UV-säteilylle. Lapsuudessa tapahtuneen ihon palamisen on todettu lisäävän aikuisiällä melanoomariskiä merkittävästi, joten lasten auringolta suojaaminen on todella tärkeää.
Varaa lapsellesi aika ihotautilääkärille >

Vaatteet ovat hyvä suoja UV-säteilyltä

Yleisesti alle 3-vuotiaat lapset suositellaan ensisijaisesti suojaamaan auringolta pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla aurinkosuojatuotteiden sijaan. Lierihattu on tehokas suojautumiskeino, sillä se suojaa päälaen lisäksi niskaa ja korvia auringolta. On tärkeää kuitenkin muistaa, että aurinkosuojatuotteet ovat parempi vaihtoehto pienen lapsen iholle kuin palaminen.

Markkinoilla olevien aurinkosuojien suositeltu käyttöikä alkaa 6 kuukaudesta. Turvallisin vaihtoehto pienelle vauvalle on yrittää pitää lapsi kokonaan varjossa. Välillä se voi olla mahdotonta ja siksi peittävillä vaatteilla ja lapsille soveltuvilla aurinkosuojatuotteilla on hyvä varautua ulkona liikkuessa. 

UV-säteily on voimakkainta noin kello 11-15, jolloin lasten auringolta suojaamisen kanssa tulee olla vielä tarkempi. Varmin ratkaisu välttää auringon aiheuttamat haitat on välttää lasten kanssa keskipäivän ulkoilut kokonaan tai hakeutua varjoon.

Auringolta suojautumiseen löytyy muitakin konsteja

Jatkuva auringon UV-säteilyn varominen on haastavaa ja lähes mahdotonta, siksi sitä varten on kehitetty apuvälineitä, esimerkiksi lastenvaunuihin asetettavat auringonvarjot tai auton ikkunoihin laitettavat aurinkosuojat. 

Vaikka pieni lapsi olisi vaunuissa suojassa itse UV-säteilyltä, vaunujen sisälämpötilaa tulisi tarkkailla, sillä aurinko kuumentaa vaunujen sisäilman todella nopeasti. Vaunut tulee pitää esimerkiksi päiväunien ajan varjossa ja on huolehdittava, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa.

Varaa lapsellesi aika ihotautilääkärille >
Lähde: AAD

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala