Ampiaisen pisto voi olla hyvinkin kipeä, mutta on useimmille ihmisille vaaraton

Miten toimia ampiaisen pistettyä?

Ampiaisen uhriksi joutuminen on aina ikävää, mutta näillä ohjeilla voit minimoida pistosta koituvan vahingon. Samat itsehoito-ohjeet sopivat myös mehiläisen ja kimalaisen pistojen hoitoon.

Toimi näin, kun ampiainen pistää:

 1. Pysy rauhallisena.
  Nopeat liikkeet ja hosuminen saa myrkyn piikistä leviämään nopeammin ja tehokkaammin kehoosi.
 2. Poista piikki ihosta.
  Ampiaiset eivät yleensä jätä pistintään ihoon, toisin kuin mehiläiset. Jos näet että ihoon on jäänyt piikki, se kannattaa poistaa heti. Käytä poistossa esimerkiksi sideharson palaa, tai vaikkapa luottokorttia, jolla työnnät piikin varovasti ulos. Älä puristele pistokohtaa tai käytä pinsettejä, sillä silloin piikistä puristuu lisää myrkkyä imeytymään elimistöösi.
 3. Pese pistoskohta vedellä ja saippualla.
  Ihon puhdistaminen ehkäisee pistoskohdan tulehtumista.
 4. Pidä kylmäpakkausta pistoskohdassa.
  Kylmä rauhoittaa ihoa, laskee turvotusta ja lievittää kipua. Pidä kylmäpakkausta tai vaikkapa jääpalapussia pyyhkeeseen käärittynä pistokohdan päällä enintään 20 minuuttia. Voit myös levittää kylmägeeliä turvonneelle ihoalueelle.
 5. Voit ottaa särkylääkkeen lievittämään kipua.
  Tavalliset, apteekista reseptittä saatavat kipulääkkkeet kuten ibuprofeeni ja parasetamoli käyvät hyvin ampiaisenpiston aiheuttaman kivun lievitykseen. Ibuprofeeni voi helpottaa myös turvotusta.
 6. Voit laittaa kortisonivoidetta tai ottaa antihistamiinia.
  Pistoskohta kutisee usein voimakkaastikin, mutta raapimista pitäisi välttää, jottei iho pääse tulehtumaan. Kortisonivoide tai antihistamiinitabletti auttavat kutinaan ja turvotukseen. Noudata aina pakkausten ohjeita.

Osa on pistoille allerginen

On muistettava, että osa saa pistosta allergisen reaktion. Suuntaa ensiapuun, jos näitä merkkejä esiintyy:

 • hengitys vaikeutuu
 • kurkku umpeutuu
 • huulet, kieli tai naama turpoavat
 • rinnassa tuntuu kipua
 • syke on korkea (kauemmin kuin muutaman minuutin)
 • päätäsi särkee
 • tunnet huimausta
 • oksennat

Jos sinulla on todettu allergia ampiaisen tai mehiläisen pistoihin, voit lääkärin määräyksellä saada käyttöösi adrenaliinikynän. Sitä tulisi käyttää välittömästi pistoksen jälkeen ja sitten heti hakeutua lääkärin hoitoon.

Varaa aika pistiäisallergiatestiin >

Ampiaisen pistos on yleensä vaaraton

Yleensä ampiaisen pisto kirpaisee ikävästi ja pistoskohta on arka 1-3 päivän ajan, mutta mitään sen ihmeellisempää ei pistosta seuraa. Ihmisistä vain noin 2% on ampiaisille allergisia, joten valtaosalle ampiaisen pisto on vaaraton. Pistiäisallergiat voi halutessaan testata laboratoriokokeilla.

Jos pistoja on useita, tulee kaikkien seurata tarkasti vointiaan, tai jos ampiainen pääsee pistämään kaulan alueelle, on olemassa riski kurkun turpoamiselle ja hengitysvaikeuksille. Iäkkäät ja heikkokuntoiset ihmiset sekä alle 2-vuotiaat on syytä viedä aina päivystykseen ampiaisen pistettyä.

Voit varata ajan Ihosairaalan allergiatesteihin verkossa ilman lääkärin lähetettä. Lisätietoja ja ajanvaraus myös asiakaspalvelustamme 010 4192000.

Varaa aika pistiäisallergiatestiin >

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala