Alkoholi vaikuttaa ihoon

Näin alkoholi vaikuttaa ihon kuntoon

Miksi viinilasi saa kasvot lehahtamaan punaiseksi? Mistä johtuu huulien ja silmäluomien turvotus alkoholin nauttimisen jälkeen? Ihotautilääkäri Pauliina Nuutinen kertoo alkoholin vaikutuksista ihoon.
Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle >

Alkoholin vaikuttaa ihoon monella tavoin. Satunnaiselle käyttäjälle tuttuja ovat poskien kuumotus, punoitus sekä alkoholin nauttimista seuraavan päivän turvotus. Toisilla iho kuitenkin reagoi alkoholiin huomattavan voimakkaasti.

Mikä alkoholissa aiheuttaa lehahduksen?

Monille on tuttu flush-ilmiö eli ihon punaiseksi lehahtaminen alkoholin nauttimisen jälkeen. Lehahdus esiintyy usein kasvojen, kaulan ja rinnan alueella. Ihotautilääkäri Pauliina Nuutinen kertoo, että kyseessä voi olla alkoholin aiheuttama allergistyyppinen reaktio.

”Alkoholilla on kyky vapauttaa histamiinia, mikä johtaa joskus allergisen reaktion kaltaiseen ihon punoitukseen, joka johtuu verisuonten tilapäisestä laajentumisesta. Toinen samankaltainen reaktio on angioödeema eli turvotus huulissa ja silmäluomissa”, Nuutinen kertoo.

“Reaktio menee useimmiten ohi itsekseen. Viimeistään alkoholin nauttimisen lopettaminen ja antihistamiini parantavat oireen”, hän jatkaa.
Nuutisen mukaan yksittäinen alkoholin nauttimiskerta ei tavallisesti iholla juurikaan näy, vaan todelliset ongelmat syntyvät pitkän ajan kuluessa.

Vakavampien iho-ongelmien taustalla on maksan toimintahäiriö

Yksittäisten ja tilapäisten oireiden lisäksi alkoholi voi olla myös vakavampien iho-ongelmien aiheuttaja. Iho kuvastaa sisäelinten hyvinvointia ja alkoholin aiheuttamat maksaongelmat näkyvät luonnollisesti myös iholla. Runsas alkoholinkäyttö voi pahentaa olemassa olevia iho-oireita tai olla jopa ihosairauden puhkeamisen syy.

“Suuri osa alkoholiin liittyvistä vakavista iho-ongelmista on yhteydessä runsaan alkoholinkäytön aiheuttamaan maksan toimintahäiriöön”, Nuutinen kertoo.

”Alkoholin suosituksia runsaampi käyttö tiedetysti pahentaa esimerkiksi ihopsoriaasia ja infektioekseemaa eli tulehdusihottumaa. Lisäksi maksan vajaatoiminta voi aiheuttaa hyvinkin monenlaisia oireita, ja esimerkiksi ihon kutina voi johtua alkoholin liikakäytöstä”, hän jatkaa.

Myös erilaiset punoitukset, ihomuutokset ja veren hyytymisen ongelmat ovat Nuutisen mukaan tavallisia.

”Kämmenten ja jalkapohjien punoitus eli palmoplantaarinen eryteema on tyypillinen alkoholin liikakäyttöön liittyvä iho-oire. Maksan toimintahäiriö saattaa aiheuttaa myös hämähäkkiluomia sekä verisuonilaajentumia navan ympärille”, Nuutinen kertoo.

“Lisäksi maksa muodostaa veren hyytymistekijöitä, joten maksan toimintahäiriössä hyytymistekijöitä ei muodostu ja seurauksena voi olla ihonalaisia verenvuotoja eli ekkymooseja.”

Ihon palautuminen riippuu maksan kunnosta

Iholla on kyky uusiutua ja palautua, mutta iho-oireiden parantuminen on hyvin yksilöllistä ja riippuu tilanteesta. Pitkän ajan kuluessa alkoholin käytön seurauksena syntyneiden vakavien muutosten paraneminen riippuu maksan kunnosta. Nuutisen ohje on selkeä: ensisijainen ja paras hoito on alkoholin käytön lopettaminen.

”Jos iho-oireen syynä on alkoholi, on sen käyttö heti lopetettava. Kaikki iho-oireet eivät kuitenkaan aina palaudu, mikäli maksa on mennyt riittävän huonoon kuntoon. Toisaalta taas, jos alkoholi on ollut pahentava tekijä ihosairaudessa kuten psoriaasissa tai tulehdusihottumassa, auttaa sen käytön lopettaminen melko varmasti”, Nuutinen kertoo ja lisää, että alkoholi voi aiheuttaa esteen paranemiselle myös toisella tavalla.

”Alkoholi myös estää useiden esimerkiksi psoriaasin hoitoon käytettävien lääkkeiden käytön, jolloin ongelmat pahenevat entisestään. Poppakeinoja ei alkoholin aiheuttamiin ongelmiin ole. Paras ja ainoa tapa ehkäistä alkoholista johtuvat iho-ongelmat, on käyttää alkoholia vain kohtuullisesti tai ei lainkaan”, Nuutinen summaa.
Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle >

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala