Lipom och andra fettvävstumörer

Subkutana bulor eller knölar är mycket vanliga och oftast ofarliga. Om de stör eller oroar patienten kan de dock tas bort.

Subkutana bulor och knölar är ett vanligt besvär som kan behandlas på plastikkirurgens mottagning. Bulor och knölar kan dyka upp över hela kroppen utan någon särskild anledning. Fettknölar försvinner dock sällan av sig själva, utan avlägsnas kirurgiskt om patienten så önskar. Det handlar om en godartad fettvävstumör som kan dock orsaka kosmetiskt besvär och skav, eller väcka oro hos patienten. I typiska fall handlar det om en godartad fettumör eller fettknöl (lipom), eller aterom (epidermoidcysta eller talgkörtelcysta).

Dessa förändringar i den subkutana vävnaden kan nästan alltid avlägsnas om patienten så vill, och i flesta fall handlar borttagningen om patientens önskan snarare än en medicinsk nödvändighet.

Boka tid till mottagning hos plastikkirurg >

Riskfaktorer inkluderar plötsliga förändringar och knölens stora storlek

Även om största delen av knölarna är godartade, finns det vissa situationer där knölen kan vara elakartad. Plötsliga förändringar i knölen och en stor storlek är orsaker att söka vård så snabbt som möjligt. Du bör omedelbart kontakta läkare om:

  • en ny knöl precis uppstått eller har börjar växa snabbt
  • knölens storlek är mer än 5 cm
  • knölen verkar ligga djupare än direkt under huden

I sådana fall undersöker läkaren förändringen och hänvisar patienten till ytterligare undersökningar vid behov.

Borttagning av lipom börjar alltid med en konsultation hos plastikkirurgen

Vårdvägen inleds när patienten bokar en tid hos plastikkirurgen. Under det första besöket undersöks området som ska behandlas och patientens önskemål och mål med behandlingen diskuteras. Besöket resulterar i en personlig vårdplan som genomförs på det överenskomna sättet. Kunden informeras också om den eventuella behandlingens kostnad och återhämtningstid.

Om det handlar om ett liten förändring, kan den i vissa fall tas bort på basis av förhandsinformationen utan ett tidigare konsultationsbesök. Därför är det en bra idé att berätta om situationen redan när du bokar tiden och berätta att du vill att hudförändringen tas bort redan under det första besöket. Den slutliga bedömningen görs dock av den behandlande läkaren, och i de flesta fall bokas en separat tid för ingreppet.

Boka tid till mottagning hos plastikkirurg >

Bilddiagnostik behövs sällan

I vissa fall kan läkaren anse att den subkutana förändringen bör undersökas noggrannare innan borttagning planeras. I regel innebär detta en ultraljudsundersökning för att ta reda på knölens storlek, djup och relation till omgivande strukturer samt eventuell ovanlig blodcirkulation. Detta är dock en rätt ovanlig situation, och vanligtvis kan ett beslut om borttagningen göras redan under konsultationsbesöket.

Operationen utförs i enlighet med patientens önskemål

Ytliga bulor, knölar och andra subkutana hudförändringar behandlas på samma sätt oavsett om de sitter i de övre eller nedre extremiteterna eller kroppen. Beroende på förändringens storlek och läge kan operationen utföras antingen under lokalbedövning eller narkos. Narkos är alltid tillgänglig om patienten så önskar. Ingreppets längd beror på förändringens storlek och tar i vanliga fall från en halv timme till två timmar.

Eftervården brukar inte innefatta särskilda åtgärder eller kontrollbesök. Den borttagna tumören skickas rutinmässigt för patologisk undersökningen för att bekräfta att tumören är godartad. Svaret fås två veckor efter borttagningen och den skickas till patienten enligt överenskommelse.

Längden av en eventuell sjukledighet beror på den borttagna förändringens storlek och läge. Läkaren kan ge en uppskattning om sjukledighetens längd under konsultationen. Läkaren ger patienten individuella instruktioner för stygnborttagning, motion och hygien.

Diskret slutresultat

Borttagning av knölar brukar ge bra kosmetiska resultat. Sen subkutana knölen kan ha tänjt huden, vilket betyder att huden kan förslutas under operationen utan behov av hudtransplantat. Ärren brukar vara rätt diskreta och att minimera ärr hör till plastikkirurgens kompetensområde.

En skicklig kirurg planerar snitten efter hudlinjerna och försluter såret i lager, vilket låter huden läka naturligt. Eftervård av ärret är centralt för ett optimalt resultat, och kan omfatta massage och smörjning efter att såret har läkt, samt i vissa fall användning av silikontejp. Målet är att uppnå ett så diskret resultat som möjligt utan några funktionella besvär.

Boka tid till mottagning hos plastikkirurg >

Till din tjänst

ML, Specialistläkare i plastikkirurgi
MD, specialist i plastikkirurgi
Med.dr., docent, specialist i plastikkirurgi
ML, specialist i plastikkirurgi

Nästa lediga tider

Det finns inga lediga tider just nu. Kontrollera situationen senare eller välj en annan tjänst.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala