Bröstlyft (mastopexi)

Bröstlyft, det vill säga mastopexi, är ett estetiskt ingrepp där brösten omformas för att ge dem en fastare och ungdomligare form.

Under ett bröstlyft omformas hängande bröst och eventuell asymmetri korrigeras. Som namnet antyder handlar det om att lyfta brösten, inte om att göra dem större. Bröstlyft kan övervägas till exempel när brösten blivit hängiga, till exempel på grund av ålder eller efter amning.

Bröstlyftet planeras alltid individuellt

Metoden för bröstlyft väljs alltid efter patientens individuella behov. Vårdvägen inleds med en konsultation hos plastikkirurgen. Under konsultationsbesöket kartläggs situationen och patientens önskemål och uppnåeliga resultat diskuteras i detalj.

För bröstlyft väljs alltid den metod som passar bäst för situationen i fråga. Våra plastikkirurger har lång erfarenhet om bröstoperationer och de kan berätta vilka metoder är bäst lämpade för att uppnå patientens mål och ett naturligt resultat.

Boka tid till mottagning hos plastikkirurg >

Bröstlyft eller mer volym?

Bröstlyft kan innefatta borttagning av överflödig hud och omformning av bröstvävnad, fettöverföring och utnyttjande av implantat. Under operationen flyttas bröstvårtan uppåt och bröstet formas om enligt överenskommelse. Vanligtvis räcker det inte bara med att flytta bröstvårtan, utan bästa resultat uppnås genom att lyfta bröstet och forma om det.

Genom att kombinera olika tekniker kan bröstens volym ökas med implantat eller kroppseget fett. Detta kallas mastopexi-augmentation: brösten lyfts och förstoras. Det finns ett flertal olika tekniker och kombinationer. Det beror helt på patientens önskemål vilken teknik som väljs och huruvida bröstets volym ökas samtidigt.

Ibland kan det vara bättre att dela det planerade ingreppet i två faser med flera veckors eller månaders mellanrum mellan de två operationerna. Ingreppet är alltid skräddarsytt för att säkerställa ett naturligt och vackert resultat som uppfyller patientens önskemål.

Återhämtningstiden efter ett bröstlyft varierar

Återhämtningstiden för ett bröstlyft varierar från några dagar till flera veckor. Det slutliga resultatet syns först efter flera veckor eller månader när vävnaderna har lagt sig och återhämtat sig. Bröstlyftet planeras alltid individuellt, så återhämtningstiden beror på vilka ingrepp som utförs.

Lyft av bröstvårta kan utföras under lokalbedövning. Patienten skrivs ut genast efter ingreppet och som eftervård räcker det med tejpbehandling. Återhämtningstiden efter en mastopexi-augmentation är avsevärt längre och kan kräva användning av kompressionsplagg.

Återhämtning och eftervård diskuteras i detalj redan under konsultationsbesöket, och placeringen av ärren planeras så att de blir så diskreta som möjligt. Patienten ges individuella instruktioner för återhämtningstiden. Därtill kommer våra plastikkirurger att ge instruktioner om sårvården, som är en väsentlig del av nästan alla estetiska ingrepp.

Boka tid till mottagning hos plastikkirurg >

Till din tjänst

MD, specialist i plastikkirurgi
ML, Specialistläkare i plastikkirurgi
MD, specialist i plastikkirurgi
ML, specialist i plastikkirurgi

Nästa lediga tider

Det finns inga lediga tider just nu. Kontrollera situationen senare eller välj en annan tjänst.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala