Hudcancer

Hudcancer hör till ett av Hudsjukhusets specialområden. Hela behandlingskedjan från diagnos till borttagning och uppföljning kan utföras av våra experter.

Melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer är de vanligaste formerna av hudcancer

Hudcancer indelas i melanom och icke-melanom hudcancer, av vilka de vanligaste formerna är basalcellscancer (basiliom) och skivepitelcancer. Därtill finns det andra mer sällsynta hudcancerformer, som alla kan behandlas.

Ingen behöver ensam fundera på vad hudförändringen handlar om, utan vem som helst kan söka vård på samma grunder: om det finns oro för en hudförändring bör det kontrolleras med hudläkaren.

Boka tid till en specialiset på hudcancer >

Tidig upptäckt minskar behovet av behandling – identifiera oroande tecken

De första symtomen på hudcancer är olika hudförändringar som kan vara svåra att identifiera. Det finns dock ett antal tecken som bör få dig att uppsöka hudläkare om du upptäcker dem:

  • ett sår som inte läker betraktas som hudcancer tills annat bevisas
  • ett nytt födelsemärke eller ett födelsemärke som förändras, växer eller visar symtom
  • ett födelsemärke eller en hudförändring som är oregelbunden eller skiljer sig från de andra

Skivepitelcancer, basalcellscancer och andra icke-melanoma hudförändringar förekommer typiskt i hudområden som exponeras för solen, så som huvudet, ansiktet och handryggen. Hudmelanom däremot kan förekomma var som helst i kroppen och är ofta pigmenterat.

Ju tidigare hudcancern upptäcks, desto lättare är den att behandla. Förstadier till basalcellscancer och skivepitelcancer, såsom solkeratos, kan i vissa situationer behandlas icke-operativt genom frysning eller PDT-behandling. Borttagning av ett litet födelsemärke kan i bästa fall ta bara 15 minuter.

Den primära behandlingen av hudcancer är borttagning med tillräcklig marginal

Det första steget i att behandla hudcancer är att identifiera hudförändringen. Hudläkaren undersöker födelsemärket och eventuella andra hudförändringar genom att titta på dem, vid behov med hjälp av dermatoskop. Misstänkta födelsemärken bör avlägsnas omedelbart, och den avlägsnade hudförändringen skickas till en patolog för att bekräfta diagnosen.

Det första steget är alltid att avlägsna hudcancern med tillräcklig marginal. Man avlägsnar alltid en tillräcklig mängd frisk vävnad från området runt hudförändringen för att säkerställa att cancern kan anses vara avlägsnad. Som en tillräcklig marginal anses 0,5–2 cm frisk hudvävnad.

Hela hudförändringen avlägsnas

I vanliga fall avlägsnas hela hudförändringen, men om det handlar om ett större område kan en biopsi tas före hud avlägsnas. En patologisk undersökning genomförs för att ta reda på om det handlar om hudcancer.

Om tumören visar sig vara elakartad kan patologen rekommendera att ytterligare hudvävnad tas bort för att säkerställa ett bra resultat. Eventuell annan borttagen vävnad skickas till patologen på nytt för att säkerställa att cancern har avlägsnats helt.
Största delen av dessa operationer kan utföras under lokalbedövning, men större operationer kan kräva narkos eller sedering. Narkos finns alltid tillgänglig om patienten så önskar.

Större operationer kan kräva hudrekonstruktion

I vissa fall kan behandlingen kräva att ett så stort hudområde tas bort att huden inte kan förslutas direkt. Då används hudtransplantat eller hudklaff.

Hudtransplantat innebär att man lånar hud från ett annat ställe i kroppen, vanligtvis nyckelbenet eller ljumsken, och använder denna hud för att reparera huden i området med hudcancer. Hudklaff innebär att man använder intilliggande överflödig hud för att täcka området där huden togs bort.

I dessa situationer kan plastikkirurgen berätta mer om ingreppet och rekommendera metoden som bäst lämpar sig för situationen. Ingreppet och dess eftervård diskuteras alltid i detalj före operationen.

Uppföljande behandling krävs endast sällan – en undersökning av portvaktslymfkörteln avslöjar hur mycket hudcancern har spridit sig

För de flesta hudcancertyperna räcker det med en operation, med ibland kan krävs annan eftervård. Till dessa hör bland annat melanom, som sträcker sig över 1 mm in i huden. De kräver alltid en undersökning av portvaktslymftkörteln. Undersökningen kan utföras i samarbete med en av Hudsjukhusets partners utan dröjsmål.

När det handlar om melanom sprider sig cancern först till de närmaste lymfkörtlarna, det vill säga ljumskarna, armhålorna och halsen. Förr i tiden behandlades melanom genom att ta bort alla lymfkörtlar inom ett visst område, men detta hade negativa effekter för patienten, såsom svullnad i extremitet. Av denna anledning undersöker man nuförtiden alltid portvaktslymfkörteln.

I undersökningen identifieras en eller flera lymfkörtlar där det är mest sannolikt att cancercellerna har spridit sig till, så at endast dessa lymfkörtlar kan tas bort och ytterligare skada undvikas. Undersökningen utförs alltid under narkos.

Uppföljningen planeras alltid efter individuella behov

Efter operationen kräver hudcancern ingen aktiv behandling. Beroende på vilken typ av cancer det handlar om rekommenderas dock uppföljning. Basalcellscancer brukar inte följas upp, medan skivepitelcancer följs upp var sjätte månad i två år och för melanom rekommenderas full uppföljning i fem år.

Efter att den sista patologiska undersökningen är klar kan mycket avancerade fall kräva även strålbehandling eller behandling med cancermedicin. Sådana fall är sällsynta och uppföljningen planeras efter patientens önskemål inom den privata eller offentliga sektorn. Remiss upprättas efter behov.

Du kan söka vård med färdig diagnos

Experterna vid Hudsjukhuset utför födelsemärkeskontroller där hela kroppens födelsemärken undersöks med dermatoskop för att upptäcka eventuella oroande förändringar. Du behöver inte göra undersökningen vid Hudsjukhuset, utan du kan söka behandling med en färdig diagnos.

I så fall kan ett behandlingsdatumet bokas direkt, och ofta ordnas den första behandlingen inom 1–2 veckor från första kontakt. Du behöver inte vänta i operationskön länge med en oroande diagnos, utan behandlingen kan inledas snabbt.

Boka tid till en specialiset på hudcancer >

Till din tjänst

LL, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
MD, specialist i plastikkirurgi
ML, specialist i plastikkirurgi

Nästa lediga tider

Det finns inga lediga tider just nu. Kontrollera situationen senare eller välj en annan tjänst.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala