Jos luomet ovat pyöreitä, pieniä, säännöllisen kokoisia ja samanvärisiä voi siitä vetää johtopäätöksen, ettei syytä suureen huoleen ole. Sen sijaan pieni huoli saa nousta pintaan, jos luomet muuttavat väriään tai ovat epäsymmetrisiä.
– Tehdessäni luomitarkastuksia kiinnitän ensin huomiota aina tummimpaan tai isoimpaan luomeen. Luomen poikkeuksellisuus herättää aina mielenkiintoni, kertoo Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.
Nopeasti kasvavia luomia kannattaa seurata tarkoin, koska ne voivat kieliä esimerkiksi melanoomasta eli tummasolusyövästä. Luomien muutokset ovat valtaosin hitaasti muuntuvaa sorttia. Lääkäreiden antama seuranta-aika on yleensä noin kolme kuukautta. Siinä ehditään näkemään luomen muuttuminen ilman, että se vaikuttaa hoidon ennusteeseen.
Toki tässäkin on kaksi poikkeusta, joista ensimmäinen on okasolusyöpä, joka on ihon sarveissolujen pahanlaatuinen kasvain. Sitä esiintyy auringossa palaneiden alueiden lisäksi kroonisten haavojen ja ärtyneiden arpien yhteydessä sekä limakalvojen rajoilla. Toinen nopeasti etenevä ihosyöpätyyppi on nodulaarinen eli kyhmyinen melonooma, jolle kolme kuukauden seuranta-aika on aivan liian pitkä aika.
– Näille kahdelle harvinaiselle, nopeasti etenevälle ihosyöpätyypille on yleistä ylöspäin kasvava luomi. Sitä voisi luonnehtia pampulan muotoiseksi. Aina, jos luomi kasvaa ylöspäin, on syytä hakeutua pikimmiten lääkäriin. Kaksi viikkoa on tässä kohtaa ehdoton maksimiaika vastaanotolle hakeutumiseen.
Varaa aika luomitarkastukseen >
Luomien poistaminen tapahtuu paikallispuudutuksella
Suurin osa Kyrklundin potilaista hakeutuu hänen vastaanotolleen rasvaluomien takia. Rasvaluomet ovat yleensä ihonvärisiä, ruskeita tai hyvin tummia. Ne kasvavat hiljalleen paksuutta ja laajenevat. Kyrklund ohjeistaa, että jos rasvaluomi häiritsee ulkonäöllisesti tai ei tiedetä tarkkaan mistä se johtuu, on järkevää tulla vastaanotolle.
Luomet voidaan poistaa paikallispuudutuksella. Rasvaluomen hoitoon käytetään myös nestetyppijäädytystä. Ihotautilääkärille luomen poistaminen on arkinen toimenpide, joka tapahtuu nopeasti ja vaivattomasti.
Mikä lisää riskiä sairastua ihosyöpään?
Ihotautien erikoislääkäri patistaa meistä jokaista tarkkailemaan omia luomiaan silloin tällöin. Se on helppo keino kamppailussa ihosyöpää vastaan. Syöpäjärjestön arvion mukaan vuonna 2030 todetaan noin 11 000 syöpätapausta enemmän kuin vuonna 2013. Tapausmäärien kasvu merkitsee sitä, että syöpä vaatii tulevaisuudessa yhä suuremman osan terveydenhuollon voimavaroista. Varsinkin naisilla melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpäsairaus.
Jos lähisuvussa on ollut ihosyöpää sairastaneita tai on itse sairastanut jonkun muun ihosyövän, nostaa se huomattavasti riskiä sairastua uudestaan. Myös runsasluomisuus on riskitekijä. Runsasluomisuudella tarkoitetaan tässä kohtaa sitä, että kehossa on yli sata luomea. Lisäksi runsas auringonotto sekä punahiuksisuus lisäävät ihosyövän riskiä.